
Nowość

Marchewkowy krem do twarzy z biofermentem z aceroli 5%
Składniki na 30 g do słoika 30 ml
:
(5%) 1.5 g | Olivem 1000 |
(15%) 4.5 g | Macerat z marchwi ekologiczny |
(5%) 1.5 g | Olej z rokitnika zimnotłoczony |
(4%) 1.2 g | Gliceryna kosmetyczna roślinna 99.5% Ph. Eur. |
(65%) 19.5 g | Woda destylowana |
(5%) 1.5 g | Bioferment z aceroli |
(1%) 0.3 g | Eco Konserwant - płynny |
Zaczynamy
Krok 1 |
W zlewce 100 ml odmierz Olivem (1,5g to ok. 1,5 łyżeczki miarowej o poj.1ml), macerat i olej z rokitnika. W zlewce 50 ml odmierz glicerynę. |
Krok 2 | Przygotuj kąpiel wodną na palniku. Woda w kąpieli musi być gorąca, prawie wrząca. Do kąpieli wodnej wstaw zlewkę z częścią olejową i podgrzewaj, aż Olivem sie rozpuści i roztwór stanie się klarowny. |
Krok 3 | Gdy część olejowa jest rozpuszczona, przygotuj część wodną. Do zlewki z gliceryną dodaj przegotowaną, ciepłą wodę. Sprawdź termometrem, czy temperatura wody jest zbliżona do temperatury części olejowej. Ważne, aby nie była niższa, niż temperatura części olejowej. |
Krok 4 | Część olejową przelej do części wodnej i mieszaj intensywnie przez kilka, kilkanaście minut, aż emulsja zagęści się i ostygnie poniżej 35 st. C. Następnie dodaj do zlewki witaminę bioferment z aceroli, dokładnie wymieszaj. |
Krok 5 | Dodaj konserwant, wymieszaj. Sprawdź pH kosmetyku za pomocą papierków wskaźnikowych. Ureguluj pH do wartości 5. |
Krok 6 | Krem przelej do opakowania i odstaw na kilka godzin do całkowitego ostygnięcia. |
Uwagi i przechowywanie
- Zalecamy odmierzanie składników w osobnych naczyniach i dopiero łączenie. W przypadku, gdy niechcący wlejemy więcej danego skladnika mamy możliwość zmniejszenia ilości.
- Aby przyśpieszyć studzenie emulsji użyj zimnej kąpieli wodnej. Wstaw zlewkę ze składnikami do zimnej miseczki z wodą.
- Tworząc emulsję z Olivem1000 w momencie studzenia (zazwyczaj ok.50 st.C) emulsja wygląda chwilowo jak budyń/galaretka. Jest to normalny proces. Po niedługim czasie uzyskuje ponownie leistą konsystencję emulsji.
- Jeśli z jakiegoś powodu emulsja nie powstała, rozgrzej ponownie całość ciągle mieszając. Zazwyczaj udaje się doprowadzić emulsję do momentu, kiedy emulsja wchodzi w fazę budyniu/galaretki. Wyjmij wtedy zlewkę z kąpieli wodnej i intensywnie mieszając ponownie ostudź.
- pH kremu wynosi 7,1. W celu obniżenia użyj kwasu mlekowego (2-3 krople) lub roztworu kwasu cytrynowego.
Składniki
7Kalkulator proporcji składników
Ile kosmetyku chcesz uzyskać?
Receptura przeliczona. Użyj podanych proporcji:
${item.name} | ${item.share}% |
${getCapacity(item.share, item.density)}
ml
|
${getWeight(item.share, item.density)}
g
${calcTip(item.tip, getWeight(item.share, item.density), item.id)} kropli
|
Wpisy powiązane z recepturą
Oceny i komentarze
1 opinia
Oceń produkt
5
1
opinia
5.0
1
ocena
4.0
3.0
2.0
1.0
5.0
Krem jest swietny! Robiac krem bylam zadwolona zawartoscia machewki jak i aceroli. Ale juz nakladajac krem na twarz zostalam zaskoczona bo bylam cala pomaranczowa!Jednak nie zniechecilam sie.Nakladam go równomiernie starannie rozcierajac dokladnie(u nasady wlosów, przy uszach, szyja itd)Czekajac ok.30min skóra staje sie pieknie opalona i odzywiona.Mega efekt
Oceń produkt
Dodaj swoją ocene dla
Marchewkowy krem do twarzy z biofermentem z aceroli 5%
Twoja ocena:
Zostaw komentarz:
Pozostało ${content.length}/360 znaków
Ocena wysłana do ECOSPA
Pytania i odpowiedzi
1
Zadaj pytanie
Zastanawiam sie hdzie w przepisie zapodzial sie macerat z marchwii???
Dzień dobry,
w przepisie krok po kroku zalecamy go połączyć w kroku pierwszym z olejem z rokitnika oraz Olivemem 1000.
Zadaj pytanie
Dodaj swoje pytanie dla
Marchewkowy krem do twarzy z biofermentem z aceroli 5%
Zostaw pytanie:
Pozostało ${content.length}/360 znaków
Dziękujemy za zadanie pytania!