
Nowość

Marchewkowy krem do twarzy z biofermentem z aceroli 5%
Składniki na 30 g do słoika 30 ml
:
(5%) 1.5 g | Olivem 1000 |
(15%) 4.5 g | Macerat z marchwi ekologiczny |
(5%) 1.5 g | Olej z rokitnika zimnotłoczony |
(4%) 1.2 g | Gliceryna kosmetyczna roślinna 99.5% Ph. Eur. |
(65%) 19.5 g | Woda destylowana |
(5%) 1.5 g | Bioferment z aceroli |
(1%) 0.3 g | Eco Konserwant - płynny |
Zaczynamy
Krok 1 |
W zlewce 100 ml odmierz Olivem (1,5g to ok. 1,5 łyżeczki miarowej o poj.1ml), macerat i olej z rokitnika. W zlewce 50 ml odmierz glicerynę. |
Krok 2 | Przygotuj kąpiel wodną na palniku. Woda w kąpieli musi być gorąca, prawie wrząca. Do kąpieli wodnej wstaw zlewkę z częścią olejową i podgrzewaj, aż Olivem sie rozpuści i roztwór stanie się klarowny. |
Krok 3 | Gdy część olejowa jest rozpuszczona, przygotuj część wodną. Do zlewki z gliceryną dodaj przegotowaną, ciepłą wodę. Sprawdź termometrem, czy temperatura wody jest zbliżona do temperatury części olejowej. Ważne, aby nie była niższa, niż temperatura części olejowej. |
Krok 4 | Część olejową przelej do części wodnej i mieszaj intensywnie przez kilka, kilkanaście minut, aż emulsja zagęści się i ostygnie poniżej 35 st. C. Następnie dodaj do zlewki witaminę bioferment z aceroli, dokładnie wymieszaj. |
Krok 5 | Dodaj konserwant, wymieszaj. Sprawdź pH kosmetyku za pomocą papierków wskaźnikowych. Ureguluj pH do wartości 5. |
Krok 6 | Krem przelej do opakowania i odstaw na kilka godzin do całkowitego ostygnięcia. |
Uwagi i przechowywanie
- Zalecamy odmierzanie składników w osobnych naczyniach i dopiero łączenie. W przypadku, gdy niechcący wlejemy więcej danego skladnika mamy możliwość zmniejszenia ilości.
- Aby przyśpieszyć studzenie emulsji użyj zimnej kąpieli wodnej. Wstaw zlewkę ze składnikami do zimnej miseczki z wodą.
- Tworząc emulsję z Olivem1000 w momencie studzenia (zazwyczaj ok.50 st.C) emulsja wygląda chwilowo jak budyń/galaretka. Jest to normalny proces. Po niedługim czasie uzyskuje ponownie leistą konsystencję emulsji.
- Jeśli z jakiegoś powodu emulsja nie powstała, rozgrzej ponownie całość ciągle mieszając. Zazwyczaj udaje się doprowadzić emulsję do momentu, kiedy emulsja wchodzi w fazę budyniu/galaretki. Wyjmij wtedy zlewkę z kąpieli wodnej i intensywnie mieszając ponownie ostudź.
- pH kremu wynosi 7,1. W celu obniżenia użyj kwasu mlekowego (2-3 krople) lub roztworu kwasu cytrynowego.
Składniki
7Kalkulator proporcji składników
Ile kosmetyku chcesz uzyskać?
Receptura przeliczona. Użyj podanych proporcji:
${item.name} | ${item.share}% |
${getCapacity(item.share, item.density)}
ml
|
${getWeight(item.share, item.density)}
g
${calcTip(item.tip, getWeight(item.share, item.density), item.id)} kropli
|
Wpisy powiązane z recepturą
Marchewkowy krem do twarzy z biofermentem z aceroli 5%
nie posiada żadnych opinii.
Oceń
recepturę
Dodaj swoją ocene dla
Marchewkowy krem do twarzy z biofermentem z aceroli 5%
Twoja ocena:
Zostaw komentarz:
Pozostało ${content.length}/360 znaków
Ocena wysłana do ECOSPA
Nikt jeszcze nie dodał pytania dla
Marchewkowy krem do twarzy z biofermentem z aceroli 5%.
Zadaj pytanie
Dodaj swoje pytanie dla
Marchewkowy krem do twarzy z biofermentem z aceroli 5%
Zostaw pytanie:
Pozostało ${content.length}/360 znaków
Dziękujemy za zadanie pytania!