Kwas ferulowy

Kwas ferulowy to naturalny antyoksydant, który chroni przed promieniowaniem UV, a w połączeniu z witaminą C daje efekt synergiczny zwiększając jej stabilność i efektywność nawet ośmiokrotnie. Połącz kwas ferulowy z kwasem hialuronowym w antyoksydacyjnym serum do twarzy.

Czytaj więcej
Dostępny w magazynie - wysyłka 1 - 2 dni
5 g 9,90 zł
10 g 18,80 zł
30 g 49,90 zł
100 g 148,50 zł
  • W koszyku wybierz 1 próbkę do zakupów powyżej 99 zł lub 3 próbki do zakupów powyżej 149 zł.
  • Dostępne próbki produktów zmieniają się okresowo.
Próbki do zakupów

Kwas ferulowy to naturalny antyoksydant, który chroni przed promieniowaniem UV, a w połączeniu z witaminą C daje efekt synergiczny zwiększając jej stabilność i efektywność nawet ośmiokrotnie. Połącz kwas ferulowy z kwasem hialuronowym w antyoksydacyjnym serum do twarzy.

Czytaj więcej
100% czysty 100% czysty Jakość
0,5 - 1% 0,5 - 1% Zalecane stężenie
W wodzie W wodzie Rozpuszczalność
Może działać drażniąco Może działać drażniąco

Kwas ferulowy 100% czysty

Kwas ferulowy jest substancją występującą naturalnie w liściach i nasionach większości roślin, zaś szczególnie duże stężenia znajdują się w nasionach ryżu, pszenicy i owsa. Kwas ferulowy jest trudno rozpuszczalny w wodzie. Rozpuszcza się w propanediolu - glikolu roślinnym, alkoholu etylowym oraz syntetycznych rozpuszczalnikach nie akceptowanych w kosmetykach naturalnych. Ze wszystkich wspomnianych wcześniej rozpuszczalników polecamy propanediol - glikol roślinny.

Dozowanie

0,5 - 1%

Jak stosować kwas ferulowy?

Kwas ferulowy jest rozpuszczalny w propanediolu - glikolu roślinnym i alkoholu etylowym, słabo rozpuszcza się w wodzie. Wzbogać swój krem, dodaj do bazy kremowej lub balsamowej w stężeniu ok. 0.5 - 1.0%. Rozpuść kwas ferulowy w propanodiolu i stosuj jako dodatek do kremów, balsamów, czy toników. Połącz z witamina C i kwasem hialuronowym w antyoksydacyjnym serum do twarzy.

Kwas ferulowy właściwości i działanie

  • Kwas ferulowy to jeden z najsilniejszych antyoksydantów. Niweluje wolne rodniki, które przyczyniają się do przedwczesnego starzenia skóry. Chroni przed promieniowaniem UV poprzez absorpcję promieniowania, dzięki czemu jest godnym uwagi składnikiem produktów fotoochronnych.
  • W połączeniu z witaminą C daje efekt synergiczny zwiększając jej stabilność i efektywność nawet ośmiokrotnie. Kwas ferulowy nawilża skórę i pobudza fibroblasty do syntezy włókien kolagenowych i elastynowych.
  • Kwas ferulowy zaliczany jest również, obok kwasu askorbinowego, arbutyny i retinolu, do inhibitorów tyrozynazy, enzymu odpowiedzialnego za aktywność melanocytów- komórek produkujących pigment w skórze. Dzięki temu wykazuje właściwości depigmentacyjne. Polecany jest w kosmetykach anti-aging.

Zastosowanie

Twarz
Twarz
  • Dodaj kwas ferulowy jako składnik gotowego kremu lub wypróbuj jako składnik emulsji robionej od podstaw. Jest popularnym składnikiem kremów do skóry dojrzałej.
  • Kwas ferulowy znajduje zastosowania w antyoksydacyjnych serum.
  • Połącz z witaminą C, witaminą E i ekstraktem z zielonej herbaty.
Ciało
Ciało
  • Kwas ferulowy niweluje szkody, wywołane długą ekspozycją na promieniowanie słoneczne, absorbuje również promienie UVB i UVA.
  • Wypróbuj kwas ferulowy jako składnik kremów i balsamów po opalaniu.

Uwagi i przeciwwskazania

  • Nie przekraczać zalecanego stężenia, może powodować podrażnienie skóry. 
  • Unikać kontaktu z oczami. 
  • Nie stosować u kobiet w ciąży.
  • Przechowywać szczelnie zamknięty, w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła, w miejscu niedostępnym dla dzieci.
  • Nie wdychać pyłu przy otwieraniu opakowania i wprowadzania produktu do kosmetyku. Używać środki ochrony osobistej.

Specyfikacja

Skład INCI Ferulic Acid
Kraj pochodzenia Chiny
Metoda otrzymywania ekstrakcja z oleju ryżowego
Gęstość w temp. 20 st.C    0,15 g/ml
Postać biało - żółty proszek
Rozpuszczalność w propanediolu - glikolu roślinnym i alkoholu etylowym (spirytusie rektyfikowanym)
Zalecne stężenie 0.5 - 1.0%
Przechowywanie

Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej

Kwas ferulowy nie posiada żadnych opinii.
Oceń produkt
Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie? Chętnie pomożemy. Skontaktuj się z naszymi doradcami!

Pytania i odpowiedzi

4
Zadaj pytanie
Kaja, 13 lip 2021
Dzień dobry, Czy serum z kwasem mogę stosować na dzień w połączeniu z ochroną spf, by korzystać z jego właściwości antyoksydacyjnych oraz ochrony UV czy bezpieczniej byłoby stosować je na noc? Pozdrawiam
Odpowiedź ECOSPA:
Dzień dobry, kwas ferulowy może być stosowany latem w stężeniu do 1% (najlepiej 0,5%). Oczywiście nie można przy tym zapominać o stosowaniu kremów z filtrem, jednak dużym plusem jest to, ze kwas ferulowy zwiększa ochronne działanie filtrów przeciwsłonecznych :)
Kaja, 13 lip 2021
Dzień dobry, Jakie pH ma roztwór kwasu oraz w jakim pH gotowego kosmetyku będzie stabilny? Pozdrawiam
Odpowiedź ECOSPA:
Dzień dobry, kwas ferulowy w wodzie rozpuszcza się bardzo słabo (0.78 g/l) i wartość pH takiego roztworu to około 3,5. Aby dodać kwas ferulowy do kosmetyku najlepiej uprzednio rozpuścić go w propanediolu - glikolu roślinnym. Kwas ferulowy jest stabilniejszy im niższe pH kosmetyku, najlepiej dla tego kwasu, jeśli nie jest ono wyższe niż 4.
Gabriela, 18 kwi 2021
Dzień dobry, Stosuje serum z Wit C codziennie wieczorem. Czy chcąc wprowadzić do pielęgnacji kwas ferulowy mogę go połączyć tylko z kwasem hialuronowym i stosować np jako serum pod makijaż? Czy wtedy dalej ma takie działanie antyoksydacyjne?
Odpowiedź ECOSPA:
Dzień dobry, kwas ferulowy świetnie współgra w połączeniu z witaminą C, natomiast można go połączyć jedynie z kwasem hialuronowym aby uzyskać antyoksydacyjne serum do twarzy.
Ewelina , 14 kwi 2021
Dzień dobry, czy podczas używania tego kwasu wymagana jest ochrona spf? Pozdrawiam
Odpowiedź ECOSPA:
Dzień dobry, tak, zalecamy ochronę przeciwsłoneczną na dzień. Pozdrawiam
Zadaj pytanie

Propozycje dla Ciebie

Propanediol - glikol roślinny do rozpuszczania kwasów
5,90 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Potrójny kwas hialuronowy 1,5% roztwór
10,90 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Łyżka miarowa poj. 0,1 ml  / 2,5 ml
Produkt niedostępny
Powiadom
Baza kremowa EKOLOGICZNA
10,90 zł 50 g
Opcje: 50, 100, 225, 500 (g)
Do koszyka

Zamienniki produktu

Bioferment z aceroli
8,50 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Ekstrakt z liści winogron ekologiczny
6,90 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Macerat z marchwi ekologiczny
11,50 zł 30 ml
Opcje: 30, 50 (ml)
Do koszyka
Kwas alfa-liponowy
11,90 zł 5 g
Opcje: 5, 10, 30, 100 (g)
Do koszyka
Witamina C - MAP w formie pudru
7,50 zł 2 g
Opcje: 2, 5, 30 (g)
Do koszyka

Inni klienci kupili również

Olej lniany tłoczony na zimno
4,90 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Słoik szklany 15 ml z czarną zakrętką
2,50 zł 1 szt.
Opcje: 1, 10, 110 (szt.)
Do koszyka
Olejek pomarańczowy
7,50 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek grejpfrutowy (różowy)
9,90 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka