Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe NNKT

Ocena (0 / 5,00)

Tłuszcze roślinne obok wody są podstawowym surowcem wykorzystywanym w kosmetyce. Stanowią podstawę emulsji (kremów, balsamów, lotionów), mydeł oraz są składnikami szamponów, żeli i odżywek. W przyrodzie występuje olbrzymia liczba kwasów. Jednakże z punktu widzenia kosmetyki szczególne znaczenie posiada kilka z nich.

Chemiczna charakterystyka kwasów tłuszczowych
 
Pod względem budowy chemicznej tłuszcze roślinne są to trójglicerydy. Trójglicerydy powstają w wyniku reakcji alkoholu – glicerolu z kwasami tłuszczowymi. Z połączenia glicerolu oraz kwasu tłuszczowego powstaje cząsteczka trójglicerydu oraz 3 cząsteczki wody. W ludzkim organizmie pod wpływem działania enzymów przebiega odwrotna reakcja. Trójglicerydy rozkładane są na kwasy tłuszczowe oraz wodę. W ten sposób z tłuszczy roślinnych ludzki organizm pozyskuje kwasy tłuszczowe.
 
Kwasy tłuszczowe składają się z węglowodorowego łańcucha (CH) oraz doczepionej grupy karboksylowej (-COOH). Kwasy zawierające kilka cząsteczek węgla, nie więcej jednak niż 14 nazywane są niższymi kwasami tłuszczowymi. Kwasy o liczbie atomów węgla większej niż 14 to kwasy wyższe. 
 
Jeśli w kwasie znajduje się jedno lub więcej podwójnych połączeń (wiązań) mówimy, że kwas jest nienasycony, jeśli w kwasie nie ma podwójnych połączeń mamy doczynienia z kwasem nasyconym. W kosmetyce szczególne znaczenie mają wyższe nienasycone kwasy tłuszczowe (czyli posiadające więcej niż 14 atomów węgla i przynajmniej jedno podwójne wiązanie).
 
W ramach grupy kwasów nienasyconych stosuje się następujący podział: kwasy z jednym podwójnym połączeniem to kwasy mono-nieniasycone, kwasy z dwoma lub więcej podwójnymi połączeniami to kwasy  wielo-nienasycone. 
 
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)
 
Jak zostało wspomniane wcześniej, ludzki organizm pozyskuje kwasy tłuszczowe w wyniku rozkładu tłuszczy roślinnych. Organizm ludzki posiada ponadto zdolność przetwarzania i wyprodukowania na swoje potrzeby większość kwasów tłuszczowych. Istnieją jednak dwa kwasy tłuszczowe, które są dostarczane wyłącznie z zewnątrz, a ludzki organizm nie potrafi ich wyprodukować. Są to: kwas linolowy (C 18:2) oraz kwas linolenowy (C 18:3). Ponieważ nie mogą być przez ludzki organizm wyprodukowane oraz są  bardzo ważne dla wielu funkcji w organizmie nazywa się je Niezbędnymi Nienasyconymi Kwasami Tłuszczowymi – NNKT (Essential Fatty Acids – EFA).
 
Znaczenie NNKT dla skóry
 
Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe pełnią w organizmie wiele bardzo ważnych funkcji. Są składnikiem wielu struktur ludzkiego ciała oraz regulują szereg zachodzących w organizmie  procesów. 
 
NNKT znajdują się w strukturach skóry. Z punktu widzenia pielęgnacji skóry bardzo istotnym problemem jest powstrzymanie procesu wysuszania się skóry. W celu zapewnienia zdrowia i ładnego wyglądu skóra powinna być „nawodniona” i napięta. Z przeprowadzonych badań wynika, że dwa elementy w skórze odpowiedzialne są za zatrzymanie wody w skórze tj. za powstrzymanie transepidermalnej utraty wody TEWL – transepidermal water loss. Są to sebum, czyli ludzki łój oraz cement międzykomórkowy. W badaniach tych stwierdzono, że szczególną rolę w regulowaniu TEWL odgrywa cement międzykomórkowy. Cement zbudowany jest z ceramidów. Okazuje się, że Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe obecne są w cemencie międzykomórkowym. NNKT wbudowane są częściowo w struktury ceramidów. 
 
NNKT są również obecne w sebum (ludzkim łoju) regulując jego skład. Sebum mające prawidłowy skład swobodnie wypływa z gruczołów. Niedobór NNKT w łoju prowadzi do wielu komplikacji i chorób. Zbyt gęsty łój może powodować zatykanie gruczołów oraz mieszków włosowych. W zatkanym mieszku mogą rozwinąć się bakterie acnes odpowiedzialne za trądzik. Nieprawidłowy skład łoju zwiększa transepidermalną utratę wody. Nieprawidłowy skład może również podrażniać naskórek doprowadzając do jego zgrubienia i zaburzenia prawidłowego funkcjonowania.
 
NNKT są początkiem łańcucha ważnych procesów zachodzących w organizmie człowieka, w tym w skórze. Ludzki organizm wytwarza z Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych szereg związków. NNKT są prekursorami związków zwanych ekozanoidami. Ekozanoidy są odpowiedzialne m.in. za przebieg procesów zapalnych w skórze. W procesie desaturacji z kwasu linolowego produkowany jest kwas gamma-linolenowy, który jest prekursorem hormonu Prostaglaniny E1 (PGE1). Prostaglaniny są odpowiedzialne m.in. za sturkturę, metabolizm i wzrost komórek. Należy podkreślić, że z wiekiem zdolność produkcji kwasu gamma-linolenowego przez ludzki organizm maleje. Wzrasta więc rola dostarczania organizmowi bezpośrednio z zewnątrz kwasu gamma-linolenowego. 
 
Źródła NNKT
 
NNKT powinny być przyjmowane z jedzeniem oraz aplikowane bezpośrednio na skórę. Źródłem NNKT są: olej arganowy, olej z awokado, olej z konopii, olej z pestek moreli, olej z orzechów laskowych, masło karite. Szczególnie bogatym źródłem Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych jest olej z wiesiołka oraz olej z ogórecznika. Nienasycone Kwasy Tłuszczowe znajdują się również w niektórych owocach (awokado, mango) oraz rybach (łosoś). W sprzedaży w aptekach znajdują się również pastylki z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Można je spotkać pod nazwą Omega 3-6-9. W celu poprawienia kondycji skóry warto więc przyjmować NNKT doustnie oraz aplikować je bezpośrednio na skórę.
 
Klasyfikacja OMEGA
 
Nienasycone Kwasy Tłuszczowe są porządkowane wg klasyfikacji omega. W klasyfikacji tej omega oznacza ostatni atom węgla w łańcuchu wiązania cząsteczkowego. Wyróżniamy następujące grupy kwasów: Omega – 3, Omega – 6, Omega -9. 
 
Nr omega informuje w jakiej odległości od ostatniego węgla w cząsteczce (czyli od omega) znajduje się podwójne wiązanie. I tak Omega – 3 – wązanie znajduje się przy trzeciej cząsteczce od końca, Omega – 6 – wiązanie znajduje się przy szóstej cząsteczce od końca, itd.
 
Klasyfikacja Omega informuje nas o położeniu pierwszego podwójnego wiązania. Nie informuje o ilości podwójnych wiązań znajdujących się w cząsteczce.
 
Literatura:
Len Price, Carrier Oils for Aromatherapy and Massage, Warwickshire England, 2006
Ryszard Glinka, Receptura Kosmetyczna, Łódź 2003
Sławomira Jurkowska, Tezaurus substancje czynne wykorzystywane w kosmetykach, Dąbrowa Górnicza 2005.
Wikipedia (English Version)
 
(C) 2006-2012 ECOspa.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.
 
Wszystkie materiały: teksty (za wyjątkiem cytowanych), slogany, grafiki, zdjęcia itp. znajdujące się w tym serwisie są własnością Eco Spa Supply, Artur Chaber i podlegają ochronie prawnej na mocy ustawy o prawie autorskim.
Artykuł opublikowany poniedziałek, 23 kwiecień 2007.
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj