Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Dlaczego używać nierafinowane i zimnotłoczone oleje?

Ocena (0 / 5,00)
Oleje roślinne tłoczone na zimno
 
Wielu terapeutów nie przywiązuje wagi do jakości olejów wykorzystywanych do przeprowadzania zabiegu. Oleje i masła są przez nich wykorzystywane jedynie w celu nadania poślizgu dłoniom. Podejście takie jest niesłuszne. Wiele olei posiada korzystne właściwości pielęgnacyjne, co tworzy wartość dodaną dla samego zabiegu. Co więcej zastosowanie w masażu np. olejów syntetycznych może spowodować zatykanie porów skóry i w ten sposób przyczynić się do pogorszenia, a nie polepszenia kondycji skóry klienta.
 
Oleje roślinne a syntetyczne
 
Rośliny odgrywają bardzo ważną rolę w życiu człowieka. Przetwarzają energię słoneczną, pobierają mikro i makroelementy z gleby. Człowiek wykorzystuje rośliny jako źródło energii, witamin, mikro i makroelementów. Tłuszcze roślinne szczególnie nierafinowane i zimnotłoczone stanowią doskonałe źródło tychże składników. Należy pamiętać, że skóra jest barierą półprzepuszczalną, dlatego też aplikowanie tłuszczów bezpośrednio na skórę ma wpływ na zdrowie człowieka
 
Oleje syntetyczne (otrzymywane z ropy naftowej lub jej pochodnych) nie posiadają dla człowieka żadnych wartości odżywczych, nie są trawione, a stosowane zewnętrznie mogą zatykać pory. Wyjątkiem jest tutaj zastosowanie olejów syntetycznych u małych dzieci noszących pieluchy. W tym wypadku zatkanie porów dziecka w miejscach narażonych na działanie moczu jest pożądane.
 
Jakość
 
Zwracając uwagę na jakość olei i maseł roślinnych należy wziąć pod uwagę parę czynników. Po pierwsze czy olej lub masło jest rafinowane czy nierafinowane. 
 
Proces rafinowania spełnia wymogi wielkich firm farmaceutycznych, spożywczych, kosmetycznych produkujących towary na wielką skalę. W celu uzyskania możliwie dużej ilości produktu z danej ilości surowca owoce bądź części roślin są poddawane działaniu wysokiej temperatury oraz chemikaliów ułatwiających „wyciąganie” tłuszczu. Dodatkowo firmy takie wymagają aby surowiec pozbawiony był zapachu, smaku, koloru, gdyż taki stanowi lepszą bazę do produkcji finalnego towaru. 
 
Proces rafinacji surowca obejmuje: 
 
Usuwanie koloru, wybielanie
(celem jest osiąganie jednolitego koloru niezależnie od surowca, który może dawać różne barwy ze względu na np. inną porę roku zbioru)
 
Usuwanie zapachu i smaku 
(aldehydy i ketony odpowiedzialne za zapach i smak usuwane są przy pomocy wysokiej temperatury, nawet 200 st.C), 
 
Dodawanie sztucznych antyoksydantów 
(w celu przedłużenia okresu ważności produktu), 
 
Usuwanie wolnych kwasów tłuszczowych 
(kwasy te są gorzkie w smaku i szybciej psują się, mogą zachodzić w reakcję z elementami metalowymi tym samym skracając okres użycia produktu, usuwanie wolnych kwasów tłuszczowych odbywa się przy użyciu m.in. sody kaustycznej), 
 
Usuwanie naturalnych wosków 
(woski mogą powodować, że w niskich temperaturach olej robi się matowy, patrz extra virgin oliwa z oliwek trzymana w lodówce).
 
Pomimo tylu zabiegów niektórzy producenci rafinowane tłuszcze nadal nazywają naturalnymi! Używajmy zatem olei nierafinowanych.
 
Niektóre oleje mają status olei zimnotłoczonych. Oznacza to, że w procesie ich pozyskiwania nie była używana wysoka temperatura. Nie wszystkie kraje mają prawne ograniczenia w tym zakresie. We Francji, aby olej mógł być zakwalifikowany jako zimnotłoczony, temperatura tłoczenia nie może przekroczyć 60 st.C. W Wielkiej Brytanii natomiast takich ograniczeń nie ma. Niektórzy producenci zapewniają produkcję oleju w temperaturze nieprzekraczającej 45 st. C. Skutkuje to jednak wyższą ceną oleju, gdyż uzyskiwane jest w ten sposób mniej oleju z tej samej ilości surowca. 
 
Na marginesie: po procesie zimnotłoczenia pozostaje miąższ wciąż zawierający tłuszcze. Taka „papka” jest wysyłana do fabryk, gdzie w procesie rafinacji produkuje się rafinowany olej bądź masło.
 
Należy również wspomnieć o tłuszczach z upraw ekologicznych. Są to tłuszcze pozyskiwane na bazie surowca z uprawy ekologicznej tj. kontrolowanej pod względem jakości i/lub otrzymywane w procesie uznanym za ekologiczny (np. ręcznie bez wysokiej temperatury). Tego rodzaju tłuszcze mają najwyższą wartość, są jednak z tego powodu najdroższe na rynku.
 
Oleje roślinne bazowe
 
Wśród olei bazowych można wyróżnić kilka grup:oleje roślinne podstawowe, oleje specjalne oraz maceraty.
 
Oleje roślinne podstawowe to np. olej ze słodkich migdałów, olej z pestek moreli, olej z pestek winogron, olej z oliwek, olej słonecznikowy. Oleje te mogą być używane prosto na skórę w dowolnej ilości. Zazwyczaj nie mają bądź mają ale lekki zapach i kolor, nie są „tłuste”. 
 
Oleje roślinne specjalne są to np. olej z awokado, olej sezamowy, olej różany, olej z kiełków pszenicy. Są to bogate w składniki, gęste, lepkie, intensywne w kolorze oleje. Stosuje się je w masażu w połączeniu z olejami roślinnymi podstawowymi (średnio stanowią 10-25% mieszanki).
 
Maceraty są to „wywary” z roślin. Części roślin wrzuca się do olejów roślinnych podstawowych, miesza się i umieszcza w słońcu na kilka, kilkanaście dni. Wszyskie znajdujące się w roślinie rozpuszczalne składniki „przechodzą” do oleju. Po odseparowaniu pozostałych części roślin otrzymuje się macerat. 
 
Wskazówka
 
Bieżesz masaż, zabieg Spa? Zapytaj się terapeuty jakiej jakości masła bądź oleju używa.
Jesteś terapeutą? Uświadom klientowi korzyści ze stosowania tłuszczów nierafinowanych, zimnotłoczonych.
 
Literatura:
Len Price, Carrier Oils for Aromatherapy and Massage, Warwickshire England, 2006
 
(C) 2006-2008 ECOspa.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.
 
Wszystkie materiały: teksty (za wyjątkiem cytowanych), slogany, grafiki, zdjęcia itp. znajdujące się w tym serwisie są własnością Eco Spa Supply, Artur Chaber i podlegają ochronie prawnej na mocy ustawy o prawie autorskim. 
 
Artykuł opublikowany poniedziałek, 23 kwiecień 2007.
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj