Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Odmierzanie w domowym laboratorium

Ocena (0 / 5,00)
Odmierzanie w laboratorium (waga, cylindry, zlewki)
 
Sporządzanie podstawowych receptur kosmetycznych typu żel, emulsja czy roztwór wymaga nabycia podstawowych umiejętności koniecznych do pracy w laboratorium. Przede wszystkim należą do nich ważenie (odważanie), sporządzanie roztworów oraz mieszanie.
 
Do odmierzania określonej objętości (ml, cm3) cieczy służą naczynia laboratoryjne nazywane cylindrami miarowymi. Tradycyjna menzurka z reguły jest wąska i wysoka.  Na jej ściance znajduje się podziałka pozwalająca na precyzyjne odmierzanie objętości. Naczynie to najczęściej posiada plastikową albo szklaną nóżkę oraz "dzióbek" ułatwiający wylewanie z niej płynu. Podczas odmierzania cieczy cylindrem miarowym należy zwrócić uwagę na jego pojemność. Odmierzana objetość powinna być dopasowana do wielkości cylindra (nie należy odmierzać 20ml płynu, cylindrem o maksymalnej objętości 1l – błąd pomiaru będzie zbyt wysoki). Kolejną ważną zasadą jest dokładność odczytu zadanej objętości. Oczy obserwatora podczas odczytu powinny znajdować się na poziomie menisku cieczy. Odmierzanie należy wykonywać tak, aby menisk dony znajdował się na równi z kreska wyznaczającą określoną objętość.  
 
(zdjęcie cylindra lub cylindrów)
 
Zlewka to najpopularniejsze naczynie laboratoryjne. Swoim kształtem przypomina szklankę. Wykonana jest ze specjalnego szkła, odpornego na nagłe zmiany temperatury. Większość zlewek posiada "dzióbek" ułatwiający wylewanie cieczy. Na sciance zlewki często można znaleźć orientacyjną skalę objętości (nie są one jednak zbyt dokładne). Zlewki służą do wykonywania w nich roztworów lub innych układów wielofazowych. Często wykorzystuje się je jako naczynie, w którym, na wadze, odważamy określone ilości surowców. W połączeniu z łaźnią wodna może również służyć do podgrzewania płynów lub topienia ciał stałych.
 
(zdjęcie lub grafika zlewki/zlewek)
 
W celu odważenia zadanej ilości surowca przy pomocy zlewki należy skorzystać z wagi. Wówczas od wagi całkowitej należy odjąć wagę suchej zlewki. Niektóre wagi posiadają możliwość tarowania opakowania (np. zlewki) – czyli wyzerowania wagi po ustawieniu na niej naczynia, w którym wykonywane będzie ważenie.
 
(zdjęcie elektronicznej wagi)
 
Do odmierzania niewielkich ilości w mililitrach (ml) użyteczne będą pipety miarowe oraz łyżki miarowe. Pipety poprzez zasysanie płynu pozwalają odmierzyć objętość płynów z dokłądnością do 0,25 ml i 0,5 ml. Pipeta o rozmiarach 1 ml posiada podziałkę co 0,25 ml, pipeta 3 ml podziałkę co 0,5 ml, łyżka miarowa większa podziałkę 0,5 ml (widoczna linia we wnętrzu łyżeczki) oraz łyżka miarowa 0,15 ml.
 
(zdjęcie pipet i łyżek miarowych)
 
Jeśli przygotujesz kosmetyki nie wymagające precyzyjnego odmierzania, np. okłady, maski, płukanki możesz stosować do odmierzania składników kuchenne łyżeczki i łyżki oraz kroplomierze znajdujące się w szyjkach buteleczek np. olejków eterycznych. Tabela poniżej podaje orientacyjne ilości.
 

Orientacyjne ilości do odmierzania składników. 

ilość ilość [ml lub g]

20 kropli

 1 mililitr (ml) olejku eterycznego

40 kopli

 2 mililitry (ml) olejku eterycznego

60 kropli itd.

 3 mililitry (ml) olejku eterycznego

1 łyżeczka

 5 -10 mililitrów (ml) płynu w zależności od wielkości łyżeczki

1 łyżka stołowa

 ok. 15 mililitrów (ml) płynu w zależności od wielkości łyżki

1 łyżka miarowa 0,5/1 ml

 ok. 0,5 grama (g) substancji sypkiej: gumy ksantanowej, guar, celulozowej, wielkocząsteczkowego kwau hialuronowego.

1/2 łyżki miarowej 0,5/1 ml

 ok. 0,25 grama (g) substancji sypkiej: gumy ksantanowej, guar, celulozowej, wielkocząsteczkowego kwau hialuronowego.

1 łyżka miarowa 0,15 ml

  ok. 0,075 grama (g) gumy ksantanowej, guar, celulozowej, wielkocząsteczkowego kwau hialuronowego.

 

 

 

Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj