Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Olejek drzewa herbacianego EKOLOGICZNY Wydrukuj ofertę

Olejek o świeżym, ziołowo-drzewnym zapachu z uprawy ekologicznej. Jego szerokie spektrum działania wykorzystywane jest w leczeniu infekcji, trądziku, małych skaleczeń i zadraśnięć, zakażeń opryszczką i schorzeń dróg oddechowych. 
Ocena (5 / 5,00)
Poleć znajomemu
Cena: 14.90 zł / 10 ml
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Olejek drzewa herbacianego ekologiczny

Skład INCI/Ingredients: Melaleuca Alternifolia Leaf Oil, Limonene*, Isoeugenol*

*naturalny składnik olejku eterycznego uwzględniony w wykazie INCI zgodnie z 7 poprawką do Dyrektywny Kosmetycznej UE.

Kraj pochodzenia: Australia

Naturalny olejek drzewa herbacianego otrzymywany przez destylację parą wodną liści i gałązek drzewa Melaleuca alternifolia L. z uprawy ekologicznej w Australii.  Charakteryzuje go świeży, ziołowo-drzewny zapach.

Głównym związkiem czynnym olejku jest 4-terpineol o działaniu bakteriostatycznym. Wykazano również, że działa on przeciwgrzybiczo (m.in. na Candida albicans) i przeciwpierwotniakowo (Trichomonas vaginalis). Inne składniki olejku drzewa herbacianego to m.in.: alfa-pinen, alfa-terpineol, limonen, 1,8-cyneol.

Zalecane dozowanie: 1 - 6 kropli olejku na 10 ml oleju bazowego (w stężeniu 0,5 - 3%).

Właściwości olejku drzewa herbacianego:

Jego szerokie spektrum działania wykorzystywane jest we wspomaganiu leczenia infekcji, trądziku, łupieżu, małych skaleczeń i zadraśnięć, zakażeń opryszczką i schorzeń dróg oddechowych. Olejek drzewa herbacianego działa odstraszająco na owady, jak również pomaga łagodzić świąd po ukąszeniach. Oprócz działania bakteriobójczego w piśmiennictwie wymienia się jego właściwości łagodnie znieczulające i rozkurczowe.

Zastosowanie:

  • Jest jednym z najpopularniejszych, a jednocześnie jednym z najskuteczniejszych składników do pielęgnacji cery trądzikowej. Stanowi świetny dodatek do toników, kremów, serum, żeli do mycia twarzy.

  • Może być stosowany punktowo na wypryski.

  • Znajduje zastosowania w kosmetykach dla mężczyzn - kremy, pianki, szampony, płyny po goleniu.

  • Można dodawać go do mydła w płynie, żelu do kąpieli, dezodorantów.

  • Stosowany w pielęgnacji jamy ustnej – w pastach do zębów, płynach do płukania ust.

  • Znajduje zastosowanie w emulsjach łagodzących oparzenia posłoneczne.

  • Służy jako składnik szamponów do włosów przetłuszczających się i ze skłonnością do łupieżu.

  • Jest często stosowany w kosmetykach do pielęgnacji stóp.

  • Wspomaga system konserwujący w kosmetykach naturalnych.

 

Uwagi: Nie stosować bezpośrednio na skórę w postaci nierozcieńczonej. Nie stosować u dzieci. Nie toksyczny, nie podrażnia skóry jeśli odpowiednio rozcieńczony.

 

Specyfikacja

Skład INCI

Ingredients/INCI: Melaleuca Alternifolia Leaf Oil, Limonene*, Isoeugenol*.

* naturalny składnik olejku eterycznego uwzględniony w wykazie INCI zgodnie z 7 poprawką do Dyrektywny Kosmetycznej UE.

Kraj pochodzenia Australia
Otrzymywanie destylacja parą wodną
Zalecane stężenie dozować 1 – 6 kropli olejku na 10 ml oleju bazowego
Zapach świeży, ziołowo-medyczny, korzenny, ziemisty
Nuta średnia (serca)
Harmonia zapachów cynamon, cyprys, eukaliptus, lawenda, cytryna, mięta pieprzowa, rozmaryn, szałwia, drzewo różane, tymianek

 

Ingredients/INCI: 

 

Beata Ostrowska

27-04-2010
Od dawna olejek herbaciany w moim domu stanowi panaceum na wiele dolegliwości :o). Przede wszystkim dorastająca córka uzywa go bezpośrednio z butelki na uporczywe wypryski i "powyciskane" problemiki skórne twarzy. Dezynfekuje i goi lepiej niż najdroższe do tej pory uzywane specjalne preparaty do pielęgnacji cery z krostkowymi problemami. Olejku uzywam do inhalacji w kominkach - 6 kropli do kominka z wodą i wszystkie przytkane noski w domu odtykają się i wdychają z lubością ten szczególny aromat :o). Dodaję go do porcji kremu lub balsamu do ciała, jesli mam jakieś podraznienia czy otarcia. Na koniec używam go - jak zresztą większości olejków - do fazy płukania w pralce, kiedy zabraknie mi płynu lub po prostu dla urozmaicenia zapachu. Kilka kropli i posciel pachnie ozeźwiająco :o).

Jo Na

24-09-2010
Niestety nie pomaga mi na tzw. "problemiki skórne twarzy". Lepszy dla mojej skóry jest aloes.

Anita Gryglicka

19-08-2011
Nie wiem co bym zrobiła bez tego olejku. Odkąd pierwszy raz go użyłam na stałe zagościł na mojej półce. Dodaję go do kosmetyków do higieny intymnej i żelu do mycia buzi jako, że ma świetne właściwości przeciwgrzybicze, chłodzące i odkażające. Zmniejsza także stan zapalny i wysusza wypryski dosłownie w mgnieniu oka. Jego wadą jest średnio przyjemny zapach, ale przy tak wielkich walorach nie ma on, jak dla mnie, wielkiego znaczenia.

Magdalena Wieczorek

31-08-2014
Bardzo się polubiłam z tym olejkiem:) Stosuje do w OCM w połączeniu z olejem jojoba i widzę efekty. Krostki goją się znacznie szybciej a nowych jest coraz mniej. Jeszcze trochę i, mam nadzieję, bedę się cieszyć gładką i zdrową skórą twarzy!
Pokaż więcej
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj