Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Witamina A - Retinol 1.0 m. IU/g Wydrukuj ofertę

Palmitynian retinylu jest najsłabszą, ale i najłagodniejszą formą witaminy A w postaci estrowej. Po kilku miesiącach stosowania wyższych stężeń palmitynianu retinolu (10.000 IU/g) zwiększa się elastyczność skóry i wygładzają się drobne zmarszczki.

 

Skład INCI: Retinyl Palmitate, Caprylic/Capric Triglyceride, Tocopherol
Dozowanie: do 3.3%
 
 
Ocena (4 / 5,00)
Poleć znajomemu
Cena: 10.50 zł / 10 g
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Witamina A – Retinol 1.0 m. IU/g

Skład INCI: Retinyl Palmitate, Caprylic/Capric Triglyceride, Tocopherol

Palmitynian retinylu jest najsłabszą, ale i najłagodniejszą formą witaminy A w postaci estrowej. Jego stosowanie jest możliwe nawet w przypadku cer bardzo wrażliwych, które nie tolerują mocniejszych preparatów z retinolem czy kwasem retinowym. Pod wpływem enzymów część palmitynianu może przejść w skórze w retinol, a później zostać konwertowana do kwasu retinowego - stąd często o palmitynianie retinylu mówi się pro-retinol.

Zalecane dozowanie: do 3.3%.

Właściwości palmitynianu retinylu:

Palmitynian działa głównie na zewnętrzne warstwy naskórka. Reguluje proces keratynizacji, zmniejsza jego suchość i szorstkość. Z powodzeniem znajduje zastosowanie w produktach niwelujących objawy tzw. gęsiej skórki, a także w pielęgnacji stóp, kolan czy łokci.

Po kilku miesiącach stosowania wyższych stężeń palmitynianu (10.000 IU/g) zwiększa się elastyczność skóry i wygładzają się drobne zmarszczki. Wart odnotowania jest też fakt, iż skóra wysycona palmitynianem jest bardziej odporna na działanie promieni słonecznych.

Właściwy poziom witaminy A jest niezbędny do utrzymania zdrowych i mocnych włosów. W przypadku niedoborów stają się one łamliwe, suche i bez połysku, a ich wygląd można poprawić stosując palmitynian w maskach do włosów.

Zastosowanie:

  • Znajduje zastosowanie jako składnik kosmetyków do cery dojrzałej – serum, kremów, balsamów.

  • Może być stosowany w produktach do cery przesuszonej po kąpielach słonecznych.

  • Jest popularnym składnikiem kosmetyków do pielęgnacji włosów – masek, odżywek, mgiełek, serum, szamponów.

  • Służy jako składnik serum do pielęgnacji paznokci.

  • Znajduje zastosowanie w oliwkach do pielęgnacji ciała.

Uwaga:  Witamina A - Retinol poniżej 2 - 8 st. C może zastygać w postaci żółtego kryształu. Produkt może być sprzedawany w butelce lub w słoiku w zależności od temperatury zewnętrzej otoczenia.  Produkt należy delikatnie podgrzać (~ 30 st. C) przed wprowadzeniem do receptury. W okresie letnim kosmetyki z palmitynianem retinylu sugeruje się stosować na noc, pamiętając o stosowaniu filtrów przeciwsłonecznych. Nie stosować w ciąży.

 

Specyfikacja

Skład INCI Retinyl Palmitate (and) Caprylic/Capric Triglyceride (and) Tocopherol
Postać roztwór w oleju arachidowym, 1000000 IU/g, stabilizowana dl-a-tokoferol
Rozpuszczalność w tłuszczach
Zalecane stężenie 0,2 - 3,3%, dodawać do emulsji poniżej 40 st. C
Temp. krystalizacji 2 - 8 st. C, poniżej może przyjmować postać stałą
Zastosowanie w emulsjach, kremach, maskach do włosów; wskazany dodatek antyoksydantu np. witaminy E
Stabilność stabilna w ciemnym szklanym opakowaniu, wrażliwa na działanie tlenu i temperatury
Uwagi nie używać podczas ciąży; stosować na noc

 

Ewelina

12-05-2014
Stosowałam na twarz dla regeneracji skóry i zaleczenia drobnych zmian, bo chwilowo nie mogę stosować kwasów, niestety produkt po paru dniach pozatykał mi pory. Poza tym - bardzo dobry produkt.
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj