Co to jest emulsja i jak wybrać emulgator?

Emulsja to jedna z podstawowych form kosmetycznych. Ceniona jest za możliwość dodawania do niej zarówno składników tłuszczowych, jak i wodnych. Jak powstaje i od czego zależy jej trwałość dowiesz się z poniższego artykułu.

Co to jest emulsja i jak wybrać emulgator?

Emulsja według definicji jest to: „układ heterogenny składający się, co najmniej z dwóch, nie mieszających się ze sobą faz ciekłych, z których jedna jest zdyspergowana w drugiej w postaci kropel”.  Ponieważ w emulsji, obie fazy (określane jako faza wodna i faza olejowa) nie mieszają się ze sobą, jej trwałość zależy od obecności substancji stabilizujących układ, utrudniających zlewanie się kropel fazy rozproszonej.  

Klasyczne emulsje, w zależności od charakteru fazy zewnętrznej (ciągłej) możemy podzielić na te typu o/w - olej w wodzie (gdzie krople fazy olejowej są rozproszone w ciągłej fazie wodnej) oraz w/o - woda w oleju (gdzie krople fazy wodnej są rozproszone w ciągłej fazie olejowej). Najprostszą metodą pozwalającą na określenie rodzaju emulsji jest próba rozpuszczenia jej w wodzie – w przeciwieństwie do emulsji w/o, emulsje typu o/w dają się rozcieńczyć wodą, rozpuszczają się bez tworzenia zgęstek. 

Podstawową metodą wytwarzania i stabilizowania emulsji jest wprowadzenie do układu emulgatora. Emulgator jest to środek powierzchniowo czynny (SPC), który posiada zdolność rozpuszczania się w obu fazach jednocześnie. Cecha ta uwarunkowana jest specyficzną budową cząsteczki emulgatora. Cząsteczka ta posiada fragment odpowiedzialny za rozpuszczanie się w rozpuszczalnikach polarnych (jak woda) i fragment odpowiedzialny za rozpuszczanie w rozpuszczalnikach niepolarnych (jak olej). Po zemulgowaniu obu faz polarne fragmenty emulgatora znajdują się w fazie wodnej a niepolarne pozostają w obszarze lipidowym.  Dzięki temu emulgator staje się „łącznikiem” pomiędzy obydwiema fazami, przedłużając tym samym trwałość kosmetyku. Klasycznymi objawami niestabilności emulsji jest „pocenia się”, czyli pojawianie się kropelek wody na powierzchni kremu lub w miejscach, w których emulsja styka się z opakowaniem.  W formach o niższej lepkości typu mleczka lub balsamy, może dojść nawet do całkowitego rozdzielenia faz, czyli tzw. „złamania” emulsji.

Jak przebiega proces emulgowania?

  1. Do szklanego naczynia (zlewki) odważyć wszystkie składniki fazy olejowej 
     
  2. Do drugiego szklanego naczynia (najkorzystniej zlewki) odważyć wodę oraz składniki w niej rozpuszczalne.
     
  3. Emulgator, zgodnie z jego rozpuszczalnością, odważamy do jednej z ww. faz (większość emulgatorów – po za emulgatorami jonowymi - w temperaturze 80°C rozpuszcza się w fazie olejowej).
     
  4. Obie fazy, pozostające w oddzielnych naczyniach, podgrzewamy na łaźni wodnej do połączenia składników i uzyskania temperatury około 80°C.
     
  5. Intensywnie mieszając dodajemy fazę wodną do olejowej (intensywność mieszania powinna być zbliżona do miksowania na najwyższych obrotach).
     
  6. Ciągle mieszając czekamy do całkowitego ostygnięcia emulsji – aż osiągnie ona temperaturę pokojową.

Olivem 1000

Jest to naturalny emulgator, któy tworzy emulsje olej w wodzie. Wyróżniają go spośród grona innych składników funkcjonalnych dodatkowe właściwości- nawilżające oraz emoliencyjne. Wypróbuj Olivem 1000 w recepturze Twojego kremu do codziennej pielęgnacji twarzy.

Olivem 1000
12,90 zł 25 g

Biobaza emulgująca - Baza do emulsji o/w

Biobaza to gotowa baza emulgująca pochodzenia roślinnego do emulsji typu O/W (olej w wodzie). Umożliwia szybkie i łatwe emulgowanie. Jest bardzo łagodna i sformułowana tak, że naśladuje warstwę lipidową skóry.

Biobaza emulgująca - Baza do emulsji o/w
9,80 zł 50 g

Przygotowaliśmy specjalną recepturę!

Lekki krem do twarzy C+A
Lekki krem do twarzy C+A

Peceptura na lekki krem do twarzy C+A. Witamina C działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, uspokaja zaczerweinienia oraz dodaje skórze blasku. Witamina A normalizuje proces keratynizacji naskórka, wygładza skórę oraz rozjaśnia drobne przebarwienia. Krem polecany do pielęgnacji skóry młodej, tłustej, bądź mieszanej.

Wskazania: Rozszerzone pory, Trądzik
Poziom trudności:
zaawansowany
Co to jest emulsja i jak wybrać emulgator? nie posiada żadnych opinii.
Dodaj opinię!
Nikt jeszcze nie dodał pytania dla Co to jest emulsja i jak wybrać emulgator?.
Zadaj pytanie!
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera! Dołącz do nas i poznaj świat kosmetyków DIY. Powiadomimy Cię o nowościach, promocjach, poradach pielęgnacyjnych i recepturach wybranych specjalnie dla Ciebie.