Olejek lawendowy Maillette

Olejek lawendowy Maillette wyróżnia się na tle innych olejków lawendowych, ponieważ posiada najbardziej czysty i wyraźny zapach lawendy. Charakteryzuje go miękki, łagodny, kwiatowy zapach. Ten olejek lawendowy jest bardzo często wykorzystywany w aromaterapii, w produkcji kosmetyków, w perfumerii i do pielęgnacji skóry.
Czytaj więcej
niedostępny
Produkt niedostępny Powiadom mnie o dostępności
Olejek lawendowy Maillette wyróżnia się na tle innych olejków lawendowych, ponieważ posiada najbardziej czysty i wyraźny zapach lawendy. Charakteryzuje go miękki, łagodny, kwiatowy zapach. Ten olejek lawendowy jest bardzo często wykorzystywany w aromaterapii, w produkcji kosmetyków, w perfumerii i do pielęgnacji skóry.
Czytaj więcej
100% naturalny 100% naturalny Jakość
0,5 - 2% 0,5 - 2% Zalecane stężenie
W tłuszczach W tłuszczach Rozpuszczalność
Używaj rozcieńczony
Nie stosować w ciąży Używaj rozcieńczony
Nie stosować w ciąży

Olejek lawendowy 100% naturalny

Olejek lawendowy Maillete charakteryzuje miękki, łagodny, kwiatowy zapach. Za ten niezwykły aromat jest odpowiedzialna przede wszystkim zawartość octanu linalolu. Ten olejek lawendowy jest bardzo często wykorzystywany w aromaterapii, w produkcji kosmetyków, w perfumerii i do pielęgnacji skóry. Posiada wyjątkowe właściwości terapeutyczne. Olejek lawendowy to dziś najpopularniejszy olejek eteryczny szeroko stosowany ze względu na bezpieczeństwo i uniwersalność.

Dozowanie

Zalecane 0,5 - 2% 
Krople/ml - 1 ml olejku lawendowego to ok. 27 kropli

Jak stosować olejek lawendowy?

Wzbogać gotowy kosmetyk lub dodaj do kosmetyków DIY - Dodaj olejek lawendowy do gotowego kremu, oleju do twarzy lub ciała, płynu do mycia, szamponu, czy odżywki do włosów. Możesz użyć w mieszance z innymi olejkami eterycznymi. Dodaj 13 kropli na każde 100 ml kosmetyku (stężenie 0,5%).

Dodaj do kąpieli - Wymieszaj 5-10 kropli olejku (lub mieszanki olejków) w 1 łyżce ulubionego oleju bazowego i dodaj do kąpieli.

Wykonaj masaż z olejkiem - Dodaj 6 - 7 kropli do 25 ml oleju bazowego (stężenie 1%) np. migdałowy, morelowy, jojoba lub kokosowy. Podgrzej mieszankę olejów i wykonaj relaksujący masaż ciała.

Użyj w kominku do aromaterapii - Miseczkę w kominku napełnij wodą i dodaj 5 - 10 kropli olejku lawendowego lub mieszanki olejków.

Olejek lawendowy - właściwości kosmetyczne

  • Olejek lawendowy działa przeciwgrzybiczo, przeciwbakteryjnie, przeciwtrądzikowo i przeciwzapalnie.
  • Stosowany w leczeniu trądziku prowadzi do zabicia bakterii powodujących infekcje skórne, jednocześnie wygładza i reguluje produkcję sebum.
  • Jest niezwykle pomocny w leczeniu egzem, w rozstępach skórnych i w grzybicy
  • Jego działanie wprowadza spokój i opanowanie, powoduje, że umysł jest zrelaksowany.
  • Oprócz tego działa bakteriobójczo, grzybobójczo i owadobójczo (dodatkowo łagodzi skutki ukąszeń, odstrasza mole i inne owady). Przyspiesza gojenie ran i podrażnień (także słonecznych). Udowodniono jego pozytywny wpływ na skórę głowy, regeneruje włosy zniszczone i kontroluje wydzielanie łoju.
  • Masaże z olejkiem lawendowym są pomocne w reumatyzmie, osłabieniu, czy obrzękach kończyn. Dodatkowo lawenda przywraca równowagę ducha i ciała.

Zastosowanie

Włosy
Włosy
  • Olejek lawendowy stymuluje cebulki włosów do wzrostu, działa sebostatycznie, dzięki czemu reguluje pracę gruczołów łojowych ograniczając problem przetłuszczającej się skóry głowy.
  • Dodaj olejek lawendowy do swojego szamponu lub odżywki do włosów.
  • Połącz olejek lawendowy z ekstraktem CO2 lawendowym i olejem jojoba w masce do włosów z łupieżem.
Twarz
Twarz
  • Olejek lawendowy działa ściągająco. Reguluje pracę gruczołów łojowych, dzięki czemu poprawia kondycję cery tłustej i mieszanej. Dzięki antybakteryjnym właściwościom olejek lawendowy polecany jest w kosmetykach przeciwtrądzikowych.
  • Dodaj olejek lawendowy do żelu do mycia twarzy lub kremu.
  • Połącz olejek lawendowy z olejem jojoba w oliwce do pielęgnacji cery trądzikowej.
Ciało
Ciało
  • Olejek lawendowy często stosowany jest jako dodatek w produkcji mydeł, kremów, w aromaterapii. Ta odmiana olejku lawendowego jest wyjątkowo często stosowana w mieszankach perfum i wód kwiatowych. Olejek lawendowy polecany jest do pielęgnacji skóry wrażliwej i podrażnionej. Wykazuje działanie antyseptyczne, reguluje wydzielanie serum i pomocny w leczeniu drobnych ran (zawiera taniny).
  • Dodaj olejek lawendowy do oleju winogronowego i wypróbuj jako oliwkę do masażu ciała.
  • Wypróbuj olejek lawendowy w inhalacjach do leczenia przeziębienia i grypy.

Uwagi i przeciwwskazania

  • Nie stosować w kosmetykach przeznaczonych dla dzieci, ze względu na potencjalne oddziaływanie na gospodarkę hormonalną.
  • Nie stosować u kobiet w ciąży i karmiących piersią.
  • Przechowywać szczelnie zamkniętej butelce z ciemnego szkła w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła, w miejscu niedostępnym dla dzieci.
  • Unikać kontaktu z oczami. Nie stosować doustnie i w postaci nierozcieńczonej bezpośrednio na skórę.

Specyfikacja

Skład INCI

Ingredients/INCI: Lavandula Angustifolia Oil, Linalool*, Geraniol*, Limonene*.

* naturalny składnik olejku eterycznego uwzględniony w wykazie INCI zgodnie z 7 poprawką do Dyrektywny Kosmetycznej UE.

Kraj pochodzenia Francja
Otrzymywanie destylacja z parą wodną
Zalecane stężenie 0,5 - 2%
Zapach kwiatowy
Nuta środkowa
Harmonia zapachów cytryna, cyprys, drzewo herbaciane, rozmaryn, cedr, eukaliptus, grejpfrut i mięta

Oceny i komentarze

3 opinie
Oceń produkt 5 3 opinie
5.0
3 oceny
4.0
3.0
2.0
1.0
5.0 Izabela, 15 lip 2019

Olejek dodaję do maseczek z glinki w ilości 1-2 kropelek. Przy stosowaniu maseczki co drugi dzień już po tygodniu zauważyłam znaczne zmniejszenie wyprysków i zaczerwienień (mam skórę mieszaną z niewielkimi wypryskami, bez pękających naczynek), cera wygląda zdecydowanie lepiej, co pewnie jest też zasługą glinek, jednak olejek z widocznie wzmacnia ich działanie poprzez swoje antybakteryjne właściwości. W planach mam testowanie mieszając olejek z maseczkami do włosów i szamponem. Zapach jest według mnie bardzo mocny, bardzo świeży, dość przyjemny. Niestety według mojego chłopaka niemiłosiernie cuchnie więc mój plan zrobienia odświeżacza powietrza nie wypali :)

5.0 Ewelina, 27 sty 2018

Doskonały olejek, który posiada niesamowicie intensywny i przepiękny zapach. Doskonały do aromaterapii i masażu. Polecam

5.0 Ewa, 29 lip 2015

Ten olejek jest przepiękny. Długo szukałam lawendowego zapachu, który odzwierciedlałby dokładnie kwiaty lawendy...i ten olejek to strzał w 10! Łączę go z olejem z pestek winogron i dodaję kilka kropel olejku z trawy cytrynowej - powstaje pachnace cudo!! Kropelka olejku roztarta bezpośrednio na skórze po kąpieli daje ukojenie i bardzo relaksuje.

Oceń produkt
Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie? Chętnie pomożemy. Skontaktuj się z naszymi doradcami!
Nikt jeszcze nie dodał pytania dla Olejek lawendowy Maillette.
Zadaj pytanie

Propozycje dla Ciebie

Hydrolat lawendowy ekologiczny (z konserwantem)
10,90 zł 100 ml
Opcje: 100, 500, 1000 (ml)
Do koszyka
Ekstrakt CO2 lawendowy
19,90 zł 5 ml
Opcje: 5, 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Suszona lawenda
2,50 zł 10 g
Opcje: 10, 25, 50, 100 (g)
Do koszyka
Marokańskie mydło Beldi lawendowe
Produkt niedostępny
Powiadom

Zamienniki produktu

Olejek lawendowy Grosso ekologiczny
11,80 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek lawendowy Grosso
9,80 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek lawendowy Francja
9,50 zł 5 ml
Opcje: 5, 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek lawendowy Bułgaria
Produkt niedostępny
Powiadom
Olejek rozmarynowy
9,80 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek drzewa różanego
16,50 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka

Inni klienci kupili również

Olejek pomarańczowy
7,50 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek cedrowy Atlas
8,50 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek waniliowy (ekstrakt Vanilia planifolia) ekologiczny
27,90 zł 5 ml
Opcje: 5, 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Propanediol - glikol roślinny do rozpuszczania kwasów
5,31 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka