Właściwości biofermentów i ich zastosowanie w pielęgnacji

Biofermenty kosmetyczne regenerują, chronią oraz wzmacniają barierę ochronną skóry poprzez odbudowę naturalnej mikroflory znajdującej się na jej powierzchni. Są cennym i coraz bardziej popularnym składnikiem kosmetyków. Biofermenty możesz także stosować w domowej pielęgnacji ciała, dodając je do swoich kosmetyków DIY lub wzmacniając działanie gotowych kremów, balsamów, czy szamponów do włosów. Dowiedz się więcej na temat naturalnych biofermentów i zastosuj je w swojej pielęgnacji. 

Właściwości biofermentów i ich zastosowanie w pielęgnacji

Czym jest Bioferment?

Biofermenty to surowce kosmetyczne pozyskiwane na drodze fermentacji z udziałem bakterii Lactobacillus. Fermentacja jest podstawowym procesem biotechnologicznym. Polega na biochemicznej modyfikacji produktów wyjściowych (w naszym przypadku pędów i liści wybranych roślin) poprzez mikroorganizmy (zwłaszcza bakterie z rodziny Lactobacillus) i wytwarzane przez nie enzymy. Biofermenty są bogatym źródłem antyoksydantów, witamin, minerałów, polifenoli, protein, probiotyków i wielu innych składników.

Przewagą biofermentów nad innymi kosmetycznymi składnikami aktywnymi jest większa biodostępność składników odżywczych. Skóra szybciej rozpoznaje i łatwiej przyswaja produkty biofermentacji materiału roślinnego. W procesie fermentacji potrzebne skórze substancje odżywcze są rozkładane do prostszych związków, łatwiej przyswajalnych i przenikających przez barierę warstwy rogowej naskórka. Biofermenty charakteryzują się wyższą zawartością składników aktywnych, a przez to większą skutecznością działania.

Właściwości biofermentów

Biofermenty odznaczają się szerokim spectrum działania. Sprawdzą się w pielęgnacji praktycznie wszystkich typów cery, odpowiadając na różnorodne problemy skóry. Wykazują również szereg właściwości cennych z punktu widzenia pielęgnacji włosów.

Bioferment z bambusa

Proces otrzymywania biofermentu z bambusa polega na maceracji liści bambusa, a następnie fermentacji z udziałem bakterii Lactobacillus. Bioferment z bambusa jest bogaty w krzem. Krzem bierze udział w procesie syntezy kolagenu, wzmacnia cebulki włosów i mieszki włosowe, przyspiesza wzrost włosów, pozytywnie wpływa na ich strukturę i elastyczność. Bioferment z bambusa jest bogactwem aminokwasów, związków naturalnych i flawonoidów. Składniki te zapewniają mu działanie nawilżające, antyoksydacyjne, rewitalizujące. Polecany jest jako składnik kosmetyków o działaniu anti-aging.

Bioferment z bambusa w kosmetykach DIY do włosów zastępuje synteteyczne silikony powszechnie wykorzystywane w celu wygładzenia włókna włosa i nadania włosom blasku. Bioferment z bambusa rozpuszcza się w wodzie, zatem możesz dodawać go do szamponów, płukanek do włosów, odżywek i masek do włosów wymagających regeneracji. Sprawdzi się również w serum na rozdwojone, przesuszone końcówki włosów. Bioferment z bambusa poprawia rozczesywanie włosów. Samym kosmetykom nadaje lepszy poślizg, rozprowadzalność, jedwabistą konsystencję.

Bioferment z aceroli 

Acerola, nazywana również wiśnią z Barbados, pochodzi z Wysp Karaibskich. Zaskarbiła sobie popularność w dietetyce i kosmetologii dzięki wysokiej zawartości witaminy C i antyoksydantów. Zyskała miano superowocu.

Fermentacja superowoców aceroli z udziałem szczepu Lactobacillus daje w efekcie surowiec kosmetyczny bogaty w antocyjany (rodzaj flawonoidów), witaminy A i C, karotenoidy. Bioferment z aceroli sprawdzi się w pielęgnacji cery zmęczonej, poszarzałej, cery z przebarwieniami i pozbawionej blasku, cery z pierwszymi oznakami starzenia, cery naczyniowej i z trądzikiem różowatym. Acerola – naturalne źródło witaminy C dla skóry przywraca skórze zdrowy, promienny wygląd. Dodawaj Bioferment z aceroli do kremów, toników, płynów micelarnych DIY. Bioferment z aceroli zwiększa stopień nawilżenia skóry, redukuje zmarszczki, przebarwienia, poprawia kondycję skóry. 

Bioferment Yerba Santa - glikoproteina 

Yerba Santa „święte ziele” jest wiecznie zielonym krzewem typowym dla roślinności Kalifornii i stanu Oregon. Spotkany jest również w północnym Meksyku. Jest rośliną wieloletnią, zdrewniałą, o ciemnozielonych, skórzastych, lancetowatych liściach, pokrytych błyszczącą żywicą. Roślina wydaje na świat niebieskie lub fioletowe kwiaty o balsamicznym zapachu. W tradycyjnej medycynie liście Yerba Sante stosowane są w leczeniu chorób płuc. 

Liście Yerba Sante są bogactwem mukopolisacharydów i glikoprotein, zdolnych do wiązania wody w naskórku. Bioferment Yerba Santa otrzymywany z liści rośliny z udziałem bakterii Lactobacillus nawilża skórę i włosy, przywraca im gładkość, miękkość, wygładza drobne zmarszczki. Badania wykazały również antyoksydacyjny potencjał surowca. Bioferment z Yerba Sante łagodzi podrażnienia, zmniejsza zaczerwienienia, działa ochronnie.

Czy wiesz, że?

Bioferment z Yerba Sante zapobiega osadzaniu się na skórze cząstek pyłów, gazów, sadzy i innych zanieczyszczeń powietrza, określanych w literaturze naukowej jako cząstki PM 2.5. Skrót PM 2.5 oznacza, że średnica cząstek pyłów jest mniejsza, niż 2,5 µm. Właściwość ta wpisuje bioferment Yerba Santa w popularny w ostatnim czasie trend kosmetyków anti-pollution. Kosmetyki anty-pollution przeciwdziałają szkodliwym wpływom zanieczyszczenia środowiska na skórę i chronią przed wnikaniem cząstek zanieczyszczeń w głąb skóry. Przedostające się do skóry zanieczyszczenia są powodem stanów zapalnych skóry i rozwoju dermatoz, stąd tak ważna jest ochrona skóry.

Bioferment z alg morskich 

Bioferment z alg morskich jest bogaty w polisacharydy, kwas alginowy i alginiany. Dzięki tym składnikom bioferment z alg sprawdzi się jako naturalny żel do układania włosów. Bioferment z alg jest doskonałą propozycją jako składnik kosmetyków DIY do włosów. Wygładza włosy, przeciwdziała puszeniu się, regeneruje i nadaje połysk. W kremach do twarzy zapewnia efekt liftingu i poprawia elastyczność skóry. Z uwagi na właściwości filmotwórcze polisacharydów, bioferment z alg sprawdzi się również w kosmetykach o działaniu anti-pollution.

Bioferment z ryżu 

Bioferment z ryżu powstaje na drodze probiotycznej fermentacji wody ryżowej. Woda ryżowa od stuleci wykorzystywana jest przez Azjatki do pielęgnacji skóry i włosów. Surowce kosmetyczne otrzymywane z ryżu są znane m.in. z działania anti-aging i wspomagania terapii łysienia. Bioferment z ryżu nawilża i wygładza skórę, przyspiesza regenerację skóry i odnowę komórkową, poprawia integralność bariery naskórkowej.

Bioferment z ryżu sprawdzi się w pielęgnacji włosów pozbawionych blasku, puszących się, przerzedzonych. 

Zastosowanie biofermentów

Biofermenty możesz dodawać do kosmetyków DIY do włosów, twarzy i ciała. Sprawdzą się w pielęgnacji wszystkich typów cery i odpowiadają na różne problemy skóry. W kosmetykach do włosów nie tylko poprawiają kondycję włókna włosa, ale też polepszają właściwości aplikacyjne szamponów, masek i odżywek. Odżywki do włosów powinny mieć odpowiedni poślizg, by szybko i równomiernie rozprowadzić je na powierzchni włosów. Powinny zapewniać włosom miękkość, połysk i łatwe rozczesywanie. Takie właściwości zazwyczaj nadają kosmetykom do włosów syntetyczne silikony. W kosmetykach naturalnych ich właściwości można uzyskać stosując właśnie biofermenty. Biofermenty są rozpuszczalne w wodzie. Możesz dodawać je do kosmetyków DIY w ilości 1-10%.

Biofermenty na skórę

Podsumowując w kilku punktach działanie biofermentów na skórę można z powodzeniem powiedzieć że:

  • biofermenty działają rewitalizująco, ujędrniają, poprawiają kondycję skóry,
  • biofermenty sprawdzą się w pielęgnacji cery dojrzałej, z oznakami fotostarzenia, zmęczonej, pozbawionej blasku, naczyniowej i z przebarwieniami,
  • biofermenty wygładzają drobne zmarszczki,
  • biofermenty przywracają skórze promienny zdrowy wygląd,
  • biofermenty działają nawilżająco i odżywczo,
  • biofermenty chronią skórę prze szkodliwym wpływem środowiska zewnętrznego,
  • biofermenty działają antyoksydacyjnie,
  • biofermenty poprawiają koloryt skóry i rozjaśniają przebarwienia,
  • biofermenty łagodzą podrażnienia i redukują zaczerwienienia skóry.

Biofermenty sprawdzą się jako składnik kremów na dzień i na noc, serum, masek algowych, toników, płynów micelarnych DIY.

Biofermenty na włosy 

Podsumowując w kilku punktach działanie biofermentów na włosy powiemy o tym, że:

  • biofermenty wygładzają włókno włosa
  • biofermenty nadają włosom miękkość, elastyczność i połysk,
  • biofermenty poprawiają rozczesywanie włosów,
  • biofermenty przeciwdziałają puszeniu się włosów,
  • biofermenty regenerują zniszczone włosy,
  • biofermenty zabezpieczają końcówki włosów przed rozdwajaniem i przesuszeniem,
  • biofermenty zapewniają kosmetykom DIY do włosów łatwe rozprowadzanie, odpowiedni poślizg i jedwabistą konsystencję.

Biofermenty możesz dodawać do szamponów, odżywek, masek, serum na zniszczone końcówki, wzmacniających płukanek do wlosów DIY.

Właściwości biofermentów i ich zastosowanie w pielęgnacji nie posiada żadnych opinii.
Dodaj opinię!
Nikt jeszcze nie dodał pytania dla Właściwości biofermentów i ich zastosowanie w pielęgnacji.
Zadaj pytanie!
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera! Dołącz do nas i poznaj świat kosmetyków DIY. Powiadomimy Cię o nowościach, promocjach, poradach pielęgnacyjnych i recepturach wybranych specjalnie dla Ciebie.