Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Monostearynian glicerolu SE Wydrukuj ofertę

Monostearynian glicerolu SE to emulgator pochodzenia roślinnego pozyskiwany ze źródeł odnawialnych. Jest używany jako emulgator do wykonania emulsji typu woda w oleju (W/O) lub jako koemulgator w emulsji olej w wodzie (O/W).

Dozowanie: 4 - 10%

Ten produkt nie został jeszcze oceniony
Poleć znajomemu
Cena: 7.80 zł / 100 g
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Monostearynian glicerolu SE (samoemulgujący)

Monostearynian glicerolu SE jest emulgatorem pochodzenia roślinnego akceptowanym przez jednostkę certyfikującą COSMOS. Pozyskuje się go w 100% ze źródeł odnawialnych. Monostearynian glicerolu SE jest w postaci grubo zmielonego proszku. HLB = 5,8.

Zalecane dozowanie: 4 - 10%.

Właściwości monostearynianu glicerolu SE:

Monostearynian glicerolu SE (samoemulgujący) świetnie sprawdza się w emulsjach do pielęgnacji włosów (odżywkach i maseczkach), ale również w kremach do twarzy, balsamach do ciała, kremach do rąk i stóp. Posiada działanie nawilżające i wygładzające. Może być stosowany w kosmetykach do każdego rodzaju skóry i włosów. 

Zawartość procentowa: 

  • Emulgator rozpuszcza się w fazie olejowej po podgrzaniu do ok. 55°C. Nie jest rozpuszczalny w wodzie. Jest w stanie zemulgować do 35 - 40% składników tłuszczowych. 

  • Optymalna zawartość fazy olejowej to  20 - 35% całości emulsji.

  • Zalecane stężenie monostearynianu glicerolu SE w emulsjach to 4 - 10%. W stężeniu 4% tworzy niestabilne emulsje. Optymalne stężenie emulgatora w emulsji o średniej lepkości to 6 - 7%, w sztywniejszych emulsjach - 8 - 10%. 

Stabilność emulsji: 

  • Monostearynian glicerolu SE tworzy stabilną emulsję przy pH 5,5 - 7,5. 

  • Nie tworzy stabilnych emulsji z eko konserwantem płynnym,  a także ze składnikami o niskim pH (m.in. z kwasami AHA, BHA i PHA, z niektórymi hydrolatami o niskim pH).

  • Składniki fazy trzeciej zalecamy dodawać do emulsji ostudzonej do 30 - 35°C.  

  • W celu zwiększenia stabilności emulsji proponujemy dodać zagęstnik hydrofilowy (np. gumę guar lub gumę ksantanową w stężeniu 0,1 - 0,3%) i/lub składnik konsystencjotwórczy (np. alkohol cetylowy w stężeniu 1 - 3%).

Specyfikacja

Skład INCI Glyceryl Stearate SE
Postać biały proszek/białe płatki
Temp. topnienia / rozpuszczalność 55°C; rozpuszcza się w tłuszczach
Zalecane stężenie 4 - 10%
HLB 5,8
 

 

Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj