Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Olejek lawendowy (Francja) EKOLOGICZNY Wydrukuj ofertę

Olejek lawendowy ma działanie antybakteryjnie oraz przeciwgrzybiczne. W znaczący sposób przyśpiesza regenerację tkanek (gojenie ran, poparzeń). Reguluje nadmierne pocenie. 
 
Ocena (5 / 5,00)
Poleć znajomemu
Cena: 19.90 zł / 10 ml
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Olejek lawendowy (Francja) ekologiczny

Skład INCI/Ingredients: Lavandula Angustifolia (Lavender) Oil, Linalool*, Limonene*, Geraniol*.

* naturalny składnik olejku eterycznego uwzględniony w wykazie INCI zgodnie z 7 poprawką do Dyrektywny Kosmetycznej UE.

Kraj pochodzenia: Francja

Olejek lawendowy dostępny w naszej ofercie pozyskiwany jest z najcenniejszej odmiany lawendy, zwanej Wąskolistną lub też Małą, która porasta południowe tereny Francji. Posiada przyjemny ziołowo-kwiatowy zapach. Główne związki chemiczne zawarte w olejku to: octan linalilu, linalol, 1,8-cyneol.

Zalecane dozowanie: 1 – 6 kropli olejku na 10 ml oleju bazowego.

Właściwości olejku lawendowego:

Olejek lawendowy reguluje działanie centralnego układu nerwowego. W stanach rozdrażnienia działa odprężająco i kojąco, natomiast w przypadku wyczerpania delikatnie pobudza. Ułatwia zapamiętywanie. Zapewnia spokojny, regenerujący sen.

Ma on działanie antybakteryjnie, przeciwgrzybiczne oraz lekkie przeciwbólowe. W znaczący sposób przyśpiesza regenerację tkanek (gojenie ran, poparzeń). Reguluje nadmierne pocenie. Jest szczególnie polecany do skóry ze skłonnościami do podrażnień, trądzikowej. Doskonale oczyszcza powietrze w pomieszczeniach. Eliminuje zapach tytoniu i zapachy pochodzące z kuchni.

Zastosowanie:

  • Może być stosowany w kosmetykach do pielęgnacji skóry trądzikowej. Stanowi świetny dodatek do toników, kremów, serum, żeli do mycia twarzy.

  • Można dodawać go do mydła w płynie, żelu do kąpieli, dezodorantów.

  • Znajduje zastosowanie w emulsjach łagodzących oparzenia posłoneczne.

  • Stosuje się go w olejkach uśmierzających ból (np. bóle migrenowe czy menstrualne).

  • Służy jako składnik szamponów do włosów przetłuszczających się i ze skłonnością do łupieżu.

  • Jest często stosowany w kosmetykach do pielęgnacji stóp.

  • Wspomaga system konserwujący w kosmetykach naturalnych.

  • Jest stosowany w olejkach przeciw i po ugryzieniach owadów.

  • Może być dodawany do kul kąpielowych.

 

Uwagi: Nie stosować bezpośrednio na skórę w postaci nierozcieńczonej. Chronić przed dziećmi. Nie jest wskazany do stosowania podczas ciąży.

 

Specyfikacja

Skład INCI
Ingredients/INCI: Lavandula Angustifolia (Lavender) Oil, Linalool*, Limonene*, Geraniol*.

* naturalny składnik olejku eterycznego uwzględniony w wykazie INCI zgodnie z 7 poprawką do Dyrektywny Kosmetycznej UE.

Otrzymywanie destylacja parą wodną
Zalecane stężenie 1 – 6 kropli olejku na 10 ml oleju bazowego
Zapach kwiatowy, świerzy, słodki, ziołowy a czasem lekko owocowy
Nuta wysoka, średnia
Harmonia zapachów rozmaryn, lawenda szerokolistna, cytryna, liść laurowy, cynamon, cytronela, cyprys, sosna

 

Ingredients/INCI:

 

Anita Gryglicka

19-08-2011
Olejkiem tym (między innymi) konserwuję kosmetyki i świetnie sprawdza się on w tej roli. Ma silny ziołowo-lekko mdlący zapach, dlatego do takiego kremu trzeba dodać także innych olejków, ale w lodówce tak zakonserwowany krem (tylko olejki eteryczne) nie psuje się przez pół roku (jak dotąd żaden mój produkt nie został zużyty w czasie dłuższym ;-)).

Marcela Sajkowska

16-11-2012
bardzo zbliżony do zapachu świeżej lawendy warto kupić

Martyna Kukawska

08-02-2013
Intensywny zapach, przyjemny, relaksujący

Anonim

06-08-2013
Piękny, kojarzący się ze słońcem zapach. Jeden z moich faworytów!
Pokaż więcej
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj