Witaminy w kosmetyce - rodzaje, właściwości i zastosowanie

Pozytywny wpływ witamin na stan zdrowia jest kwestią bezdyskusyjną. Witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Organizm nie potrafi ich syntetyzować, muszą być dostarczane z pożywieniem. Jakie korzyści witaminy przynoszą skórze?

Witaminy w kosmetyce - rodzaje, właściwości i zastosowanie

Rola witamin w kosmetykach

  • Witaminy działają antyoksydacyjnie chroniąc tym samym przed przedwczesnym starzeniem się skóry.
  • Witaminy stymulują proces odnowy skóry.
  • Witaminy pobudzają aktywność fibroblastów, stymulują wytwarzanie kolagenu i elastyny.
  • Witaminy działają nawilżająco.
  • Witaminy poprawiają funkcje barierowe skóry zapobiegając wnikaniu szkodliwych czynników ze środowiska zewnętrznego w głąb skóry.

Powyższe hasła to tylko krótkie podsumowanie wpływu witamin na skórę. Suplementacja witamin z dietą to jedno, ale witaminy powinno się również dostarczać skórze poprzez kosmetyki. Mamy wówczas pewność że będą one wykorzystane tylko do jej potrzeb.

Witamina A - Retinol zwiększa elastyczność skóry oraz poprawia stan cery trądzikowej

Najczęściej wykorzystywaną formą witaminy A w kosmetykach jest palmitynian retinylu. Jest on dobrze rozpuszczalny w tłuszczach, dlatego łatwo przenika przez barierę lipidową naskórka i wnika do głębszych warstw skóry. Witamina A - Retinol charakteryzuje się wysoką stabilnością w recepturach kosmetyków DIY i niskim potencjałem drażniącym. Dzięki swemu łagodnemu działaniu, palmitynian retinylu może być stosowany przy każdym typie cery, również wrażliwej. 

Witamina A - Retinol:

  • niweluje suchość i szorstkość naskórka,
  • uelastycznia i wygładza skórę,
  • likwiduje drobne zmarszczki,
  • przeciwdziała aktywności wolnych rodników,
  • zwiększa intensywność syntezy kolagenu w skórze właściwej, 
  • poprawia funkcje barierowe skóry i ogranicza utratę wody,
  • sprawdza się również w pielęgnacji suchych włosów i łamliwych paznokci.

Witamina A jest nieodzownym elementem kuracji anti-aging. Jeśli przygotowujesz swój przeciwzmarszczkowy krem DIY, wybierz witaminę A – retinol jako Twój podstawowy składnik aktywny. Witaminę A możesz dodawać do kremów, balsamów, olejków do twarzy w ilości od 0,2-3,3%.

Działanie anti-aging to jedno oblicze witaminy A, drugie to działanie przeciwtrądzikowe.

  • Witamina A przyspiesza proces złuszczania martwych komórek naskórka.
  • Witamina A odblokowuje zatkane pory skóry, przyczynia się do usuwania zaskórników.
  • Witamina A ogranicza wydzielanie łoju. 
  • Witamina A - Retinol hamuje aktywność bakterii Propionibacterium acnes i Staphylococcus aureus, uczestniczących w rozwoju trądziku.

Witamina A sprawdzi się zarówno przy trądziku młodzieńczym, jak i przy trądziku osób dorosłych. Trądzik wieku dorosłego lokalizuje się głównie na linii żuchwy, jego objawy to bolesne grudki. Wśród przyczyn choroby wymienia się m.in. niewłaściwą pielęgnację i zaburzenia hormonalne. Witamina A to doskonałe rozwiązanie dla osób po 30-ym r.ż., u których widoczne są już pierwsze drobne zmarszczki, a mimo to trądzik ciągle nie pozwala o sobie zapomnieć.

Witamina B3 - Niacynamid rozjaśnia przebarwienia

Niacynamid jest powszechnie wykorzystywanym, skutecznym składnikiem rozjaśniającym przebarwienia. Przebarwienia skóry to nierównomiernie nagromadzone skupiska melaniny – barwnika skóry. Melanina wytwarzana jest w melanocytach, a następnie w formie melanosomów, transportowana do keratynocytów – komórek naskórka. Przyczyną powstawania przebarwień są zaburzenia pracy melanocytów, nadmierne magazynowanie melaniny i upośledzenie procesów jej rozkładu. Witamina B3 - Niacynamid potrafi zahamować transport melaniny z melanocytów do keratynocytów. Tym sposobem Witamina B3 przeciwdziała powstawaniu przebarwień i wyrównuje koloryt skóry. Niacynamid sprawdzi się przy różnych typach przebarwień – posłonecznych, pozapalnych, związanych ze starzeniem się skóry.

Właściwości witaminy B3 - niacynamidu nie kończą się na rozjaśnianiu przebarwień. Warto wiedzieć, że niacynamid jest składnikiem uniwersalnym o szerokim wachlarzu właściwości. 

  • Niacynamid pomaga walczyć z objawami trądziku.
  • Niacynamid reguluje wydzielanie sebum.
  • Niacynamid zmniejsza widoczność zmarszczek.
  • Niacynamid pobudza syntezę kolagenu.
  • Niacynamid poprawia właściwości barierowe naskórka, stymuluje wytwarzanie ceramidów.

Niacynamid jest łatwo rozpuszczalny w wodzie, a zatem bez problemu dodasz go do toników, esencji, płynów, serum i kremów DIY. Stosuj go w ilości 0,5-5%.

Prowitamina B5 - D-pantenol 75% łagodzi i regeneruje

Prowitaminę B5 – D-pantenol na ogół kojarzymy z produktami łagodzącymi rumień i oparzenia słoneczne. Doskonale sprawdzi się również jesienią w pielęgnacji przesuszonej, podrażnionej i łuszczącej się skóry. Warto dodawać go do płynów micelarnych, toników i kremów nawilżających DIY. Prowitamina B5 – D-pantenol uczestniczy w szeregu procesów istotnych dla zdrowia i urody skóry:

  • D-pantenol ma wpływ na wzrost syntezy lipidów skórnych, a przez to usprawnienie i wzmocnienie bariery ochronnej skóry.
  • D-pantenol stymuluje podziały komórek naskórka, przyspiesza gojenie i łagodzi podrażnienia
  • D-pantenol stymuluje namnażanie fibroblastów i tworzenie nowego naskórka w miejscach uszkodzeń i ubytków skóry. 
  • D-pantenol nawilża i zmiękcza naskórek, poprawia strukturę naskórka, działa osłaniająco, stymuluje powstawanie nabłonka. 

Prowitamina B5 - D-pantenol działa nawilżająco nie tylko na skórę, ale też na włosy. D-pantenol poprawia podatność włosów na czesanie, zmniejsza skłonność do rozdwajania końcówek, poprawia stan uszkodzonych włosów, pogrubia je. Korzyści, jakie płyną z wykorzystania prowitaminy B5 w recepturach szamponów, masek i odżywek do włosów to: 

  • zwiększenie nawilżenia włókna włosa,
  • poprawa rozczesywania,
  • zapobieganie rozdwajaniu się końcówek, 
  • połysk i regeneracja.

Witamina C - działa kompleksowo na szereg potrzeb skóry

Lista właściwości witaminy C korzystnych dla skóry jest długa i różnorodna:

  • Witamina C jest niezbędna do prawidłowego przebiegu procesu syntezy kolagenu.
  • Witamina C poprawia elastyczność i sprężystość skóry.
  • Witamina C hamuje aktywność metaloproteinaz – enzymów powodujących rozkład włókien kolagenu i elastyny.
  • Witamina C jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Hamuje m.in. utlenianie sebum, dzięki czemu przeciwdziała powstawaniu zaskórników. Witamina C usuwa wolne rodniki wytwarzane w organizmie pod wpływem promieniowania UV.
  • Witamina C działa detoksykująco.
  • Witamina C rozjaśnia przebarwienia, hamuje działanie tyrozynazy – enzymu odpowiedzialnego za proces wytwarzania melaniny.
  • Witamina C zwiększa odporność mechaniczną ścian naczyń krwionośnych. Dzięki temu zapobiega objawom cery naczyniowej. Zmniejsza widoczność rozszerzonych naczynek, redukuje zaczerwieniania skóry.

Jak widzisz, witamina C sprawdzi się w pielęgnacji cery z przebarwieniami, pierwszymi zmarszczkami, cery naczyniowej i z trądzikiem różowatym. W naszej ofercie znajdziesz kilka form witaminy C. Jak działają i czym się różnią? 

Witamina C - Kwas askorbinowy USP

Witamina C - Kwas askorbinowy jest podstawową formą witaminy C, rozpuszczalną w wodzie. Wadą kwasu askorbinowego jest mała stabilność, dlatego też kremy i toniki z jego udziałem należy zużyć w krótkim czasie od ich przygotowania. Witaminę C - kwas askorbinowy możesz stabilizować za pomocą glukonolaktonu, kwasu ferulowego, lub kwasu alfa-liponowego.

Witamina C - Tetraizopalmitynian askorbylu w formie oleju

Witamina C - Tetraizopalmitynian askorbylu jest z kolei jedną z najbardziej stabilnych i trwałych form witaminy C. Jest odporny na wpływ promieniowania słonecznego i wysokich temperatur. Witamina C - tetraizopalmitynian askorbylu jest rozpuszczalny w olejach – możesz dodawać go do olejków do twarzy i ciała DIY, olejowych serum, olejków do masażu, kremów i domowych balsamów.

Witamina C - Kwas etyloaskorbinowy

Witmina C - Kwas etyloaskorbinowy jest formą witaminy C rozpuszczalną w wodzie, bardziej stabilną, niż kwas askorbinowy. Polecany jest do toników DIY o działaniu rozjaśniającym, rozświetlającym, energetyzującym skórę, kremów na dzień i na noc.

Witamina E ujędrnia i wygładza

Witamina E to zbiorcze określenie obejmujące naturalne i syntetyczne tokoferole oraz tokotrienole. Jak działa witamina E w skórze?

  • Witamina E poprawia elastyczność skóry.
  • Witamina E nawilża, poprawia zdolność komórek skóry do wiązania wody.
  • Witamina E działa kojąco, ochronnie.
  • Witamina E wygładza i zmiękcza naskórek.
  • Witamina E regeneruje, łagodzi podrażnienia, przyspiesza gojenie uszkodzeń skóry.
  • Witamina E chroni skórę przed szkodliwym wpływem promieniowania słonecznego.
  • Witamina E zmniejsza wrażliwość skóry na promieniowanie UV.
  • Witamina E chroni lipidy cementu międzykomórkowego przed utlenianiem – usprawnia funkcje ochronne skóry, a także chroni przed nadmierną ucieczką wody ze skóry. 
  • Witamina E pełni rolę antyoksydanta.

Witaminę E – miks naturalnych tokoferoli T70 możesz dodawać do każdego kremu i balsamu DIY. Jeśli przygotowujesz olejek do twarzy lub serum na bazie naturalnych olejów, obecność witaminy E jest wręcz obowiązkowa. Witamina E – miks naturalnych tokoferoli będzie zapobiegać utlenianiu naturalnych olejów i przedłużać trwałość kosmetyku. Witaminę E warto stosować razem z witaminą C ponieważ działają synergistycznie i wzmacniają swoje działanie.

Witaminy to skuteczny, sprawdzony, potwierdzony latami badań i obserwacji dermatologów sposób na zdrową, młodą i pełna blasku skórę.

Witaminy w kosmetyce - rodzaje, właściwości i zastosowanie nie posiada żadnych opinii.
Dodaj opinię!
Nikt jeszcze nie dodał pytania dla Witaminy w kosmetyce - rodzaje, właściwości i zastosowanie.
Zadaj pytanie!
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera! Dołącz do nas i poznaj świat kosmetyków DIY. Powiadomimy Cię o nowościach, promocjach, poradach pielęgnacyjnych i recepturach wybranych specjalnie dla Ciebie.