D-pantenol - właściwości i zastosowanie w kosmetyce

D-pantenol to jeden z topowych składników kosmetycznych, który na pewno kojarzysz z pianką przynoszącą ulgę skórze poparzonej słońcem. Łagodzenie oparzeń posłonecznych to nie jedyna właściwość tego związku. Sprawdź, dlaczego warto sięgnąć po d-pantenol przygotowując swoje kosmetyki DIY

D-pantenol - właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Czym jest D-pantenol?

Pantenol jest prekursorem witaminy B5 (kwasu pantotenowego), jej alkoholową formą. Charakteryzuje się większą trwałością, niż witamina B5. Dlatego też jest stosowany w kosmetykach, zamiast samej witaminy. D-pantenol po przedostaniu się do skóry właściwej jest przekształcany do kwasu pantotenowego, a ten do acetylo-koenzymu-A, ważnego związku uczestniczącego w szeregu procesów zachodzących w organizmie, również w skórze. Niedobór kwasu pantotenowego w organizmie objawia się m.in. nadmiernym łuszczeniem i rogowaceniem naskórka, przebarwieniami skóry, czy wypadaniem włosów.

Co oznacza literka „d” w nazwie D-pantenol? Pewne związki chemiczne są optycznie czynne. Oznacza to, że skręcają płaszczyznę polaryzacji światła. Te związki, które skręcają wiązkę światła w prawo opisywane są właśnie literką „d”. Prawoskrętna forma pantenolu wykazuje największą aktywność biologiczną

Właściwości d-pantenolu

  • D-pantenol jest substancją o intensywnym działaniu nawilżającym
  • Aktywność D-pantenolu jest porównywalna z naturalnym czynnikiem nawilżającym skóry – mieszaniną związków o działaniu nawilżającym, obecną w płaszczu hydro-lipidowym naskórka.
  • Pantenol jest humektantem – wiąże i zatrzymuje wodę w naskórku, a tym samym zapobiega suchości skóry, łuszczeniu się naskórka, nieprzyjemnym odczuciom ściągnięcia, kłucia, czy swędzenia skóry. 
  • D-pantenol zmniejsza przeznaskórkową utratę wody (TEWL).
  • D-pantenol łatwo wnika w głąb skóry, włosów i paznokci
  • D-pantenol polecany jest do stosowania nie tylko w profilaktyce suchości skóry, ale również do pielęgnacji skóry dotkniętej AZS, rybią łuską, kontaktowym zapaleniem skóry czy łuszczycą
  • D-pantenol stymuluje podziały komórek naskórka, łagodzi podrażnienia, nawilża i zmiękcza naskórek, poprawia strukturę naskórka,
  • D-pantenol stymuluje namnażanie fibroblastów i tworzenie nowego naskórka w miejscach uszkodzeń i ubytków skóry, jednym słowem przyspiesza gojenie ran
  • Pantenol działa osłaniająco, stymuluje powstawanie nabłonka. 
  • D-pantenol jest ceniony w medycynie za działanie przeciwświądowe i przeciwzapalne
  • D-pantenol pobudza proces syntezy lipidów skórnych, a przez to usprawnia i wzmacnia barierę ochronną skóry.
  • Pantenol niweluje niedoskonałości, w tym zmiany towarzyszące trądzikowi.

Zastosowanie d-pantenolu 

D-pantenol znalazł zastosowanie w kosmetykach do skóry suchej, podrażnionej, wrażliwej. Z powodzeniem sprawdza się w kosmetykach po opalaniu, łagodzących rumień i oparzenia posłoneczne. Korzystanie wpływa na stan włosów i paznokci.

D-pantenol na włosy

  • D-pantenol jest konieczny do prawidłowego wzrostu włosów i paznokci.
  • D-pantenol ma wysokie powinowactwo do keratyny (białka budującego włosy i paznokcie), dzięki czemu łatwo wnika w głąb włosa.
  • D-pantenol zapewnia włosom optymalny poziom nawilżenia
  • Pantenol ułatwia rozczesywanie włosów, zmniejsza skłonność do rozdwajania końcówek, zamyka łuski włosowe, optycznie pogrubia włosy, chroni przed uszkodzeniami mechanicznymi, przywraca włosom połysk, miękkość, sprężystość, objętość.
  • D-pantenol przyspiesza wzrost włosów.
  • D-pantenol przeciwdziała wypadaniu włosów.
  • Pantenol opóźnia proces siwienia włosów.

Pantenol możesz dodać do szamponu, odżywki, maski, płukanki do włosów, peelingu do skóry głowy. Stosuj go w stężeniu 0,5%-5%. D-pantenol jest prosty w recepturowaniu, kompatybilny z większością surowców kosmetycznych. 

Połącz d-pantenol z bazową odżywką do włosów i stosuj jako odżywkę codziennie po myciu włosów. Zmieszaj pantenol z honeyquat oraz hydrolatem bambusowym we wzmacniającej mgiełce do włosów. Wypróbuj d-panenol jako składnik serum wzmacniającego cebulki włosów

D-pantenol na twarz

D-pantenol polecany jest do pielęgnacji cery suchej, wrażliwej, zaczerwienionej, podrażnionej, ze skłonnością do alergii. D-pantenol jest dobrze tolerowany przez skórę, nie wywołuje podrażnień. Warto dodawać go do kosmetyków DIY zawsze, gdy skóra potrzebuje kuracji nawadniającej. Sucha skóra szybciej się starzeje, dlatego pamiętaj by Twoje kosmetyki DIY zawierały optymalne dawki składników o działaniu nawilżającym.

Z uwagi na kojące działanie d-pantenolu warto dodawać go do płynów do demakijażu. Pomoże pozbyć się zaczerwienień, zniweluje uczucie ściągnięcia kłucia i pieczenia wrażliwej skóry powiek, zapewni dogłębne nawilżenie. Wypróbuj nawilżający krem z aloesem do cery odwodnionej lub aloesowo-bławatkowy płyn do mycia twarzy.

D-pantenol na słońce i oparzenia

D-pantenol od pokoleń wykorzystywany jest w kosmetykach po opalaniu, redukujących rumień posłoneczny i łagodzących skutki zbyt długich i nieostrożnych kąpiel słonecznych. D-pantenol przynosi ulgę poparzonej słońcem skórze, nawilża, redukuje zaczerwienienia i przyspiesza regenerację naskórka. D-pantenol bierze udział w reakcjach przyspieszających proces gojenia i regeneracji tkanki skórnej. Pantenol pobudza namnażanie fibroblastów (komórek żywych warstw skóry)i tworzenie nowego naskórka w miejscach uszkodzeń skóry. D-pantenol zaaplikowany na skórę przed ekspozycją na słońce działa jak filtr UV. Wypróbuj d-pantenol jako składnik łagodzącej mgiełki na lato z prowitaminą B5 i ekstraktem z wąkroty lub łagodzący spray z d-pantenolem.

Przygotowaliśmy specjalną recepturę!

Lekki krem z ekstraktem z miłorzębu, d-pantenolem i olejem z pestek moreli do cery naczyniowej
Lekki krem z ekstraktem z miłorzębu, d-pantenolem i olejem z pestek moreli do cery naczyniowej

Receptura DIY na lekki krem z ekstraktem z miłorzębu, d-pantenolem i olejem z pestek moreli. Dzięki bogactwu flawonoidów, ekstrakt z miłorzębu chroni i uszczelnia naczynia krwionośne, stymuluje krązenie krwi, pobudza odnowę komórek oraz koi rumień. D-pantenol łagodzi podrażnienia i silnie nawilża. Olej z pestek moreli regeneruje, wygładza i uelastycznia skórę, nie obciążając jej. Krem przeznaczony do pielęgnacji cery naczyniowej.

Wskazania: Naczynka, Podrażnienie, Suchość
Poziom trudności:
zaawansowany
D-pantenol - właściwości i zastosowanie w kosmetyce nie posiada żadnych opinii.
Dodaj opinię!
Nikt jeszcze nie dodał pytania dla D-pantenol - właściwości i zastosowanie w kosmetyce.
Zadaj pytanie!
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera! Dołącz do nas i poznaj świat kosmetyków DIY. Powiadomimy Cię o nowościach, promocjach, poradach pielęgnacyjnych i recepturach wybranych specjalnie dla Ciebie.