Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Alantoina Wydrukuj ofertę

Alantoina stanowi cenny składnik kremów, emulsji, toników i serum, bowiem posiada tak cenne właściwości jak łagodzenie podrażnień, działanie przeciwzapalne, przyspieszanie podziałów komórkowych i ziarninowania ran, wygładzanie skóry szorstkiej i spękanej.

 

Skład INCI: Allantoin
Dozowanie: 0,5 - 2%
 
 
Ten produkt nie został jeszcze oceniony
Poleć znajomemu
Cena: 12.90 zł / 25 g
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Alantoina

Skład INCI/Ingredients: Allantoin

Alantoina jest higroskopijnym (chłonącym wilgoć) proszkiem szeroko stosowanym w kosmetyce i farmacji ze względu na swoje właściwości kojące i łagodzące podrażnienia. W przyrodzie związek ten występuje w korzeniach żywokostu, gdzie powstaje z kwasu moczowego, znanego jako jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy.

Zalecane dozowanie: 0,5 - 2%.

Właściwości allantoiny:

Alantoina wykazuje dynamiczne działanie. Stymuluje regenerację tkanek już w małych stężeniach. Jest dobrze tolerowana przez skórę i nie wywołuje alergii. Posiada tak cenne właściwości, jak łagodzenie podrażnień, działanie przeciwzapalne, przyspieszanie podziałów komórkowych i ziarninowania ran, wygładzanie skóry szorstkiej i spękanej. Ponadto wykazuje łagodne działanie złuszczające, co można wykorzystać w szamponach i wcierkach przeciwłupieżowych. Dodatkowo eliminuje efekty podrażnienia skóry przez takie czynniki jak środki powierzchniowo-czynne, mydło i kwasy. Alantoina znajduje zastosowanie w pielęgnacji cery wrażliwej i skłonnej do alergii, a także w pielęgnacji skóry dzieci. Może być stosowana w pielęgnacji włosów i skóry głowy, ponieważ posiada właściwości przeciwłupieżowe.

Zastosowanie:

  • Alantoinę można stosować praktycznie w każdej formulacji kosmetycznej ze względu na jej kompatybilność z innymi związkami. 

  • Stanowi cenny składnik kremów, emulsji, toników i serum do cery wrażliwej.

  • Jest popularnym składnikiem kosmetyków dla dzieci.

  • Stosuje się ją w kosmetykach przeciwłupieżowych.

  • Znajduje zastosowanie w kosmetykach do cery trądzikowej.

 

Uwagi: Alantoina dość trudno rozpuszcza się w wodzie – przy 25 st. C wody 5,7 g/l. Rozpraszanie czy zawieszanie alantoiny w emulsji jest najlepszym sposobem rozwiązania tego problemu. Zaleca się dodawać alantoinę do preparatu poniżej 50 st. C po uprzednim wymieszaniu z odrobiną zimnej wody lub gliceryny.  Ułatwia to łączenie się składników i zapobiega powstawaniu grudek.

 

Specyfikacja

Skład INCI Allantoin
Postać biały krystaliczny proszek
Rozpuszczalność w wodzie (25 st. C) 5,7 g/l, w wodzie (75 st. C) 40 g/l; w etanolu 2 g/l
Stabilność stabilna w zakresie pH 4-9, kompatybilna z wieloma składnikami kosmetycznymi
Ciężar właściwy 1.7 g/ml
Zalecane stężenie 0.5 - 2%

 

Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj