Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Olej kokosowy (ze świeżego miąższu) EKOLOGICZNY Wydrukuj ofertę

Olej kokosowy ECOSPA otrzymywany jest z miąższu owoców (orzechów) palmy kokosowej. Olej znajdujący się w naszej ofercie pochodzi z ekologicznej uprawy ze Sri Lanki. Olej ten został wyprodukowany zgodnie z regulacjami UE dotyczącymi produkcji ekologicznej (EEC No 2092/91 of 24 June 1991) i posiada europejski certyfikat "Organic Farming".

 

Skład INCI: Cocos Nucifera (Coconut) Oil
Dozowanie: 1 – 100%
 
 
Ocena (5 / 5,00)
Poleć znajomemu
Cena: 17.10 zł / 100 g
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Olej kokosowy (ze świeżego miąższu) EKOLOGICZNY

Skład INCI / Ingredients: Cocos Nucifera (Coconut) Oil

Olej kokosowy ECOSPA otrzymywany jest z miąższu owoców (orzechów) palmy kokosowej. Drzewo to powszechnie występuje w tropikalnych regionach świata. Olej znajdujący się w naszej ofercie pochodzi z ekologicznej uprawy ze Sri Lanki. Olej ten został wyprodukowany zgodnie z regulacjami UE dotyczącymi produkcji ekologicznej (EEC No 2092/91 of 24 June 1991) i posiada europejski certyfikat "Organic Farming". Oznacza to m.in., że został tłoczony ze świeżo zebranych orzechów bez poprzedniego suszenia, bez użycia środków chemicznych i wysokiej temperatury.

Metoda wet-milling:

  • Miąższ świeżych orzechów jest mielony.

  • W wyniku tłoczenia (na zimno) zmielonego miąższu otrzymywane jest mleko kokosowe.

  • Następnie olej kokosowy jest oddzielany od wody jedną z dwóch metod: fermentacją  lub wirówką rotacyjną.

Tą metodą otrzymywany jest bardzo wysokiej jakości olej kokosowy.  Posiada on naturalny kokosowy zapach nieporównywalnie lepszy od oleju kokosowego tłoczonego z kopry (suchego miąższu).  Posiada bardzo wysoką zawartość kwasu laurynowego, 50 - 57 %.  Większość olejów kokosowych ma zawartość 46 - 49 % kwasu laurynowego, a niektóre tylko 42%.  Olej kokosowy zawiera również kwasy nasycone stearynowy i palmitynowy oraz kwasy kaprynowy i kapronowy.  Ma wysoką zawartość witaminy E.

Zalecane dozowanie: 1 - 100%, może być stosowany na skórę bezpośrednio.

Właściwości kosmetyczne oleju kokosowego:

Olej kokosowy pielęgnuje suche i łamliwe włosy. Dzięki wysokiej zawartości kwasu laurynowego łatwo wnika we włosy. Zalecany jest również do pielęgnacji skóry suchej i popękanej. Na skórze tworzy warstwę, ochronny film – wspomaga ochronę przed promieniowaniem słonecznym.

Zastosowanie:

  • Może być stosowany do masażu i pielęgnacji ciała. Stosowany jako składnik olejku do masażu ciała zapewnia dobre własności poślizgowe ułatwiające pracę masażystom.

  • Zalecany jest również jako regenerująca maska do olejowania włosów kładziona na ciepło lub na zimno.  Może być używany w postaci czystej lub (dla suchych i łamliwych włosów) mieszany z jojobą oraz lecytyną sojową.  Maskę kładziemy na włosy przed myciem.  Wcieramy roztopiony olej kokosowy tylko we włosy i zawijamy głowę ręcznikiem na 10-15 minut (lub spinamy włosy). Można również stosować olej kokosowy do pielęgnacji zniszczonych końcówek włosów wcierając go przed rozczesaniem mokrych włosów jako balsam.  Zapobiega to uszkodzenia włosów przy czesaniu.

  • Olej kokosowy znajduje również zastosowanie w aromaterapii.  Dodawany do preparatu wydłuża jego okres trwałości.

  • Może być stosowany w dezodorantach domowej roboty.

  • Jest dobrym składnikiem kremów i balsamów do skóry suchej i dojrzałej.

  • Jest często stosowany jako olej do demakijażu (usuwa nawet wodoodporny tusz).

  • Służy jako dodatek do balsamów i masełek dla cery całego ciała.

  • Może być stosowany u kobiet w ciąży (uelastycznia i regeneruje skórę, zapobiega powstawaniu rozstępów).

  • Poprawia stan cery atopowej.

Specyfikacja

Skład INCI Cocos Nucifera (Coconut) Oil
Jakość 100% czysty, naturalny olej roślinny.  Jakość kosmetyczna.
Metoda pozyskiwania Tradycyjna (ręczna), nierafinowany
Gęstość w temp. 20 st.C 0.924 g/ml
Liczba zmydlenia 257 mg KOH/ g tłuszczu
Skład kwasów tłuszczowych Typowy skład: wysoka zawartość kwasu laurynowego 50 - 57 %
Okres trwałości 2 lata
Przechowywanie Przechowywać w suchym miejscu, z dala od źródeł ciepła i światła.

 

Maria Rudowicz

28-10-2009
Olej ma delikatny zapach, idealny, zupełnie neutralny i naturalny. Używam go do włosów i nie wyobrażam sobie ich zdrowia bez stosowania właśnie tego oleju. Gorąco polecam!

Joanna Socha

15-01-2012
Olej ma śliczny, delikatny zapach kokosu. Ja go stosuję przede wszystkim do pielęgnacji mojej mieszanej cery, z czym radzi sobie znakomiecie - doskonale nawilża suche partie, jednocześnie regulując wydzielanie sebum w tłustych partiach. Lubię go stosować zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, ponieważ nałożony na dzień lekko natłuszcza twarz, chroniąc ją przed zimnem, a do tego ma świetną konsystencję - stałą, ale w kontakcie z ciepłą skórą natychmiast się topi. W gorące letnie dni przyjmuje konsystencję płynną, co czyni nieco nieporęcznym opakowanie w którym jest sprzedawany olej, ale to drobna wada. Olej nie zapycha cery, świetnie nadaje się pod makijaż, jak i na noc. Najcudowaniejsza jest jednak jego uniwersalność: ja go stosowałam już jako krem do twarzy, do rąk i do stóp, w charakterze balsamu do całego ciała, olejku do masażu, jak i odżywki do włosów i w żadnej roli mnie nie zawiódł. Jednym słowem kosemtyk doskonały :)

Anna Turczyn

08-05-2012
Olej ma cudowny, nasycony, ale nie nachalny kokosowy zapach. Jego stosowanie to doskonała aromaterapia :-) Nawilża już od pierwszego użycia. Ja stosuję olej na twarz i pod oczy, na przesuszone partie ciała, smaruję nim końcówki włosów (maska przed myciem). Twarz wyraźnie "młodnieje", wyrównuje się jej koloryt, skóra robi się delikatna i uspokojona. W stosunku do oleju jojoba lub arganowego, olej kokosowy szybciej się wchłania. Dodatkowo zawartość kwasu laurynowego działa antybakteryjnie, co w moim przypadku jest bardzo istotne, bo mam zaskórniki. Ciało świetnie nawilżone, skóra gładka, miękka - bez obaw, olej kokosowy dobrze się spiera z bielizny i pościeli. Końcówki włosów ( mam włosy długie) nie strzępią się, w odczuciu są trochę grubsze, zwarte. Kosmetyk obowiązkowy! Polecam gorąco!!!

Anna Turczyn

08-05-2012
Mam jeszcze jedną, miłą uwagę. W wyższych temperaturach olej kokosowy zamienia się w przeźroczystą ciecz i zamówiony przeze mnie produkt z powodu ostatnich upałów i z winy poczty (przesyłka nie dotarła na czas) rozlał się w mojej paczce. Firma EcoSpa bez wahania i bez żadnych dodatkowych opłat z mojej strony przysłała mi kolejne opakowanie. Warto wyróżnić taką politykę Firmy. Polecam zakupy w EcoSpa!
Pokaż więcej
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj