Złoty mus do ciała
| (1%) 0.9 g | Wosk pszczeli żółty płatkowany |
| (20%) 18 g | Masło shea (karite) złote zimnotłoczone |
| (40%) 36 g | Masło shea (karite) nierafinowane FAIR TRADE i EKO. |
| (20%) 18 g | Olej kokosowy (ze świeżego miąższu) ekologiczny |
| (17%) 15.3 g | Olej jojoba (złoty) zimnotłoczony |
| (1%) 0.9 g | Ekstrakt CO2 z marchwi EKOLOGICZNY |
| (1%) 0.9 g | Witamina E - Miks naturalnych tokoferoli T70 |
Zaczynamy
| Krok 1 |
Odważ w zlewce wosk pszczeli, masła shea, olej kokosowy, jojoba. Przygotuj kąpiel wodną na palniku. Woda w kąpieli musi być gorąca, prawie wrząca. Wstaw zlewkę do kąpieli i rozpuść zawartość naczynia. Całość wymieszaj. |
| Krok 2 |
Mus zacznij ubijać mikserem dopiero gdy będzie zastygać/robić się gęsty. Do tego momentu mieszaj tylko łyżką. Po wymieszaniu składników, na zmianę: ubijaj miksturę 2-3 minuty, następnie wkładaj do lodówki lub zamrażalki na 3-4 minuty. Po pewnym czasie masełko zacznie nabierać konsystencji ubitej śmietany (przed ostatnim miksowaniem pamiętaj aby zebrać dokładnie masę ze ścianek zlewki). |
| Krok 3 |
Gdy masełko ostygnie do 35 °C, zrobi się jasne i zwiększy objętość dodaj ekstrakt i witaminę E, wymieszaj. Następnie przelej je do słoika szklanego, opisz i naklej etykietę. Po całkowitym ostygnięciu masełko jest gotowe. |
Uwagi i przechowywanie
- Mus przechowuj w temp. pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła. Napisz datę ważności na opakowaniu i zużyj do końca zalecanego terminu przydatności.
Składniki
7Kalkulator proporcji składników
* Objętość składników podaną w ml odmierz za pomocą cylindra, zlewki lub łyżki miarowej. Masło rozpuść przed odmierzaniem w kąpieli wodnej.
| ${item.name} | ${item.share}% |
${getCapacity(item.share, item.density)}
ml
|
${getWeight(item.share, item.density)}
g
${calcTip(item.tip, getWeight(item.share, item.density), item.id)} kropli
|