Ubijane masełko do ciała
| (35%) 52.5 g | Masło shea (karite) złote zimnotłoczone |
| (35%) 52.5 g | Olej kokosowy (ze świeżego miąższu) ekologiczny |
| (24%) 36 g | Olej jojoba (złoty) zimnotłoczony |
| (5%) 7.5 g | Tapioca Natural - skrobia z tapioki |
| (1%) 1.5 g | Witamina E - Miks naturalnych tokoferoli T70 |
Zaczynamy
| Krok 1 |
Przygotuj gorącą kąpiel wodną. W szerokiej zlewce (np. 600 ml) lub szklanej misce odważ masło shea i olej kokosowy, po czym umieść zlewkę w kąpieli. Podgrzewaj do całkowitego roztopienia składników, następnie wymieszaj do uzyskania jednolitej mieszaniny. |
| Krok 2 |
Odmierz w drugiej zlewce (np. 100 ml) olej jojoba, witaminę E oraz tapiokę, a następnie dodaj je do rozpuszczonych składników. Dokładnie wymieszaj, rozcierając grudki tapioki i wstaw mieszaninę do lodówki na kilkanaście minut. |
| Krok 3 |
Gdy składniki zgęstnieją wyjmij je z lodówki i zacznij ubijać mikserem z pojedynczą końcówką do ubijania. Ubijaj masę przez 3–4 minuty, aż uzyska konsystencję musu. |
| Krok 4 |
Przełóż gotowe masło do słoika. Opisz i naklej etykietę. |
Uwagi i przechowywanie
- Masło należy przechowywać w temperaturze poniżej 25°C. Latem, w cieplejsze dni, może się topić — w takim przypadku przechowuj je w lodówce lub innym chłodnym miejscu.
- Napisz datę ważności na opakowaniu i zużyj do końca zalecanego terminu przydatności.
Składniki
5Kalkulator proporcji składników
* Objętość składników podaną w ml odmierz za pomocą cylindra, zlewki lub łyżki miarowej. Masła rozpuść przed odmierzaniem w kąpieli wodnej.
| ${item.name} | ${item.share}% |
${getCapacity(item.share, item.density)}
ml
|
${getWeight(item.share, item.density)}
g
${calcTip(item.tip, getWeight(item.share, item.density), item.id)} kropli
|