Olejek wetiwerowy (Vetiver)

Wykazuje działanie uspokajające, antyseptyczne, odprężające, łagodzące i odkażające. Odkażające działanie jest szeroko wykorzystywane w pielęgnacji skóry trądzikowej, w stanach zapalnych skóry i do cery przetłuszczającej się. Olejek posiada zapach drzewno-balsamiczny.
Czytaj więcej
Dostępny w magazynie - wysyłka 1 - 2 dni
5 ml 19,90 zł
10 ml 33,80 zł
30 ml 89,50 zł
  • Koszt wysyłki krajowej to 9,90 zł Poczta Polska, 11,90 zł Paczkomaty InPost, 13,90 zł Kurier DPD.
  • Wysyłka za pobraniem dodatkowo płatna 5 zł.
  • Zamówienia powyżej 199 zł wysyłamy gratis za pośrednictwem Poczty Polskiej lub Paczkomatów InPost.
Darmowa dostawa od 199 zł
  • W koszyku wybierz 1 próbkę do zakupów powyżej 99 zł lub 3 próbki do zakupów powyżej 149 zł.
  • Dostępne próbki produktów zmieniają się okresowo.
Próbki do zakupów
Wykazuje działanie uspokajające, antyseptyczne, odprężające, łagodzące i odkażające. Odkażające działanie jest szeroko wykorzystywane w pielęgnacji skóry trądzikowej, w stanach zapalnych skóry i do cery przetłuszczającej się. Olejek posiada zapach drzewno-balsamiczny.
Czytaj więcej
100% naturalny 100% naturalny Jakość
0,2 - 2% 0,2 - 2% Zalecane stężenie
W tłuszczach W tłuszczach Rozpuszczalność
Max. stężenie 1,65% do twarzy Max. stężenie 1,65% do twarzy

Olejek wetiwerowy 100% naturalny

Olejek wetiwerowy jest otrzymywany z korzeni i kłączy wetiwerii pachnącej pochodzącej z Azji Południowo- Wschodniej. To gęsta ciecz posiadająca niezwykle intensywny, trwały i ciepły zapach. Zapach jest drzewno-balsamiczny. Wetiweria od dawna była wykorzystywana na Dalekim Wschodzie. Ze względu na intensywny zapach był często używany m.in. w zasłonach rozwieszonych w domach. Olejek roztaczał przyjemną woń i odstraszał owady. Jest uznawany za afrodyzjak, gwarantujący spokojne i beztroskie życie.

Dozowanie

Zalecane 0,2 - 2%*
Krople/ml - 1 ml olejku wetiwerowego to ok. 38 kropli 

*Olejek posiada ograniczenie do maksymalnego stężenia 1,65% w kosmetykach do twarzy, 3% w kosmetykach do ciała, 1% w kosmetykach do okolic oczu, 0,2 % w kosmetykach do ust wszystkich typów, w dezodorantach.

Jak stosować olejek wetiwerowy?

Wzbogać gotowy kosmetyk lub dodaj do kosmetyków DIY - Dodaj olejek wetiwerowy do gotowego kremu, oleju do twarzy lub ciała, płynu do mycia, szamponu, czy odżywki do włosów. Możesz użyć w mieszance z innymi olejkami eterycznymi. Dodaj 19 kropli na każde 100 ml kosmetyku (stężenie 0,5%).

Dodaj do kąpieli - Wymieszaj 5-10 kropli olejku (lub mieszanki olejków) w 1 łyżce ulubionego oleju bazowego i dodaj do kąpieli.

Wykonaj masaż z olejkiem - Dodaj 4 - 5 kropli do 25 ml oleju bazowego (stężenie 0,5%) np. migdałowy, morelowy, jojoba lub kokosowy. Podgrzej mieszankę olejów i wykonaj relaksujący masaż ciała.

Użyj w kominku do aromaterapii - Miseczkę w kominku napełnij wodą i dodaj 5 - 10 kropli olejku wetiwerowego lub mieszanki olejków.

Olejek wetiwerowy - właściwości kosmetyczne

  • Wykazuje działanie uspokajające, antyseptyczne, odprężające, łagodzące i odkażające. Odkażające działanie jest szeroko wykorzystywane w pielęgnacji skóry trądzikowej, w stanach zapalnych skóry i do cery przetłuszczającej się.
  • Olejek pielęgnuje skórę, regeneruje i odpręża, a także zapobiega powstawaniu zmarszczek. W znaczącym stopniu jego używanie prowadzi do uelastycznienia skóry, często stosowany w produktach zapobiegających powstawaniu rozstępów.
  • Kąpiele i inhalacje tym olejkiem rozluźniają mięśnie, złagodzą napięcia nerwowe, odprężą ciało i ułatwią zasypianie. Masaż wykonany przy użyciu olejku wetiwerowego warto stosować przy bólach mięśniowych i reumatycznych.
  • Olejek jest niezwykle często wykorzystywany w perfumach – stanowi podstawowy składnik wód toaletowych o drzewnej woni.  
  • Tworzy wyraźną nutę serca lub trwałą nutę dolną. Bardzo dobrze współgra z olejkami: sandałowym, cedrowym, paczula, różany, jaśminowy.
Olejek wetiwerowy (Vetiver)

Zastosowanie

Twarz
Twarz
  • Olejek wetiwerowy działa antyseptycznie oraz kojąco na podrażnioną skórę. Polecany jest do pielęgnacji cery trądzikowej.
  • Dodaj kilka kropli olejku wetiwerowego do swojego kremu do twarzy.
  • Połącz olejek wetiwerowy z olejem jojoba w oliwce do pielęgnacji cery trądzikowej.
Ciało
Ciało
  • Olejek wetiwerowy łagodzi objawy reumatyzmu, wspomaga walkę z bezsennością oraz depresją.
  • Dodaj kilka kropli olejku wetiwerowego do kąpieli. Wypróbuj olejek wetiwerowy w połączeniu z olejem winogronowym w oliwce do masażu.

Uwagi i przeciwwskazania

  • Olejek ogólnie dobrze tolerowany, nie jest toksyczny i nie podrażnia skóry jeśli odpowiednio rozcieńczony lecz może podrażnić wrażliwą skórę.
  • Stosować się do zaleconego maksymalnego dozowania. Posiada ograniczenia w stosowaniu według zaleceń IFRA.
  • Przechowywać szczelnie zamkniętej butelce z ciemnego szkła w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła, w miejscu niedostępnym dla dzieci.
  • Unikać kontaktu z oczami. Nie stosować doustnie i w postaci nierozcieńczonej bezpośrednio na skórę.

Specyfikacja

Skład INCI Ingredients/INCI: Vetiveria Zizanoides Root.
Kraj pochodzenia Indonezja
Otrzymywanie destylacja parą wodną
Zalecane stężenie 0,2 - 2%
Zapach drzewny
Nuta dolna
Harmonia zapachów sandał, cedr, paczula, róża, jaśmin

Oceny i komentarze

3 opinie
Oceń produkt 4.33 3 opinie
5.0
2 oceny
4.0
3.0
1 ocena
2.0
1.0
3.0 Sylwia, 22 mar 2018

Niestety czysty zapach tego olejku nie przypadł mi do gustu, ale w duecie z olejkami cytrusowymi daje radę się obronić, może kojarzyć się nieco zapachem olejku cedrowego, z którym radzę sobie podobnie. Konsystencja mnie zaskoczyła jest naprawdę bardzo gęsty przy wlewaniu do kominka ciągnął się trochę jak świeży karmel. Nie stosowałam jeszcze w kosmetykach, ale na pewno coś dla niego wymyślę i się podzielę efektami. Póki co za zapach 3 gwiazdki.

5.0 Ewa, 15 gru 2017

Wspaniały, ciepły i balsamiczny zapach. Uwodzi dymnym akordem z nutą mchu.

5.0 Barbara, 21 sie 2015

uwielbiam zapach tego olejku, dodaję do oleju migdałowego do smarowania ciała, świetny do kominków...

Oceń produkt
Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie? Chętnie pomożemy. Skontaktuj się z naszymi doradcami!
Nikt jeszcze nie dodał pytania dla Olejek wetiwerowy (Vetiver).
Zadaj pytanie

Propozycje dla Ciebie

Olej z pestek winogron rafinowany
6,50 zł 50 ml
Opcje: 50, 100, 500, 1000 (ml)
Do koszyka
Olej z pestek winogron zimnotłoczony
14,50 zł 50 ml
Opcje: 50, 100, 500, 1000 (ml)
Do koszyka
Bio solubilizator
Produkt niedostępny
Powiadom
Witamina E - Miks naturalnych tokoferoli T70
Produkt niedostępny
Powiadom

Zamienniki produktu

Olejek kopru włoskiego (fenkułowy)
10,70 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek cedrowy Atlas
8,50 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek paczulowy (Paczuli)
Produkt niedostępny
Powiadom

Inni klienci kupili również

Olejek paczulowy (Paczuli)
Produkt niedostępny
Powiadom
Olejek bergamotowy (FCF, bez bergaptenu)
Produkt niedostępny
Powiadom
Olejek waniliowy (ekstrakt Vanilia planifolia) ekologiczny
27,90 zł 5 ml
Opcje: 5, 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olej z nasion brokułu
9,80 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 50, 100 (ml)
Do koszyka