Olejek paczulowy (Paczuli)

Olejek posiada drzewno-korzenny zapach. Polecany do skóry dojrzałej wymagającej regeneracji, do skóry popękanej, pomaga zniwelować zaczerwienienia.
Czytaj więcej
niedostępny
Produkt niedostępny Powiadom mnie o dostępności
Olejek posiada drzewno-korzenny zapach. Polecany do skóry dojrzałej wymagającej regeneracji, do skóry popękanej, pomaga zniwelować zaczerwienienia.
Czytaj więcej
100% naturalny 100% naturalny Jakość
0,5 - 2% 0,5 - 2% Zalecane stężenie
W tłuszczach W tłuszczach Rozpuszczalność
Używaj rozcieńczony Używaj rozcieńczony

Olejek paczulowy 100% naturalny

Olejek paczulowy jest otrzymywany z suszonego ziela paczuli. Roślina rośnie głównie na terenie Malezji, Madagaskaru i Brazylii. Olejek paczulowy to gęsta brązowo-zielona ciecz posiadająca drzewno-korzenną woń. Od długiego czasu służy do perfumowania tkanin w szafach i szufladach w celu ich ochrony przed molami i insektami.

Dozowanie

Zalecane 0,5 - 2% 
Krople/ml - 1 ml olejku paczulowego to ok. 38 kropli

Jak stosować olejek Paczuli?

Wzbogać gotowy kosmetyk lub dodaj do kosmetyków DIY - Dodaj olejek paczulowy do gotowego kremu, oleju do twarzy lub ciała, płynu do mycia, szamponu, czy odżywki do włosów. Możesz użyć w mieszance z innymi olejkami eterycznymi. Dodaj 19 kropli na każde 100 ml kosmetyku (stężenie 0,5%).

Dodaj do kąpieli - Wymieszaj 5-10 kropli olejku (lub mieszanki olejków) w 1 łyżce ulubionego oleju bazowego i dodaj do kąpieli.

Wykonaj masaż z olejkiem - Dodaj 9 - 10 kropli do 25 ml oleju bazowego (stężenie 1%) np. migdałowy, morelowy, jojoba lub kokosowy. Podgrzej mieszankę olejów i wykonaj relaksujący masaż ciała.

Użyj w kominku do aromaterapii - Miseczkę w kominku napełnij wodą i dodaj 5 - 10 kropli olejku paczulowego lub mieszanki olejków.

Olejek paczulowy - właściwości kosmetyczne

  • Wykazuje właściwości przeciwzapalne – stosowany w stanach zapalnych, dla skóry trądzikowej (przyspiesza także gojenie blizn i wszelkich śladów potrądzikowych), z atopowym zapaleniem skóry, w grzybicach i w łupieżu.
  • W kosmetyce wybierany też jako składnik formulacji dla skóry dojrzałej wymagającej regeneracji, do skóry popękanej, pomaga zniwelować zaczerwienienia.
  • Polecany w niewielkich poparzeniach, ranach, otarciach, a także w zabiegach antycellulitowych.
  • Działa antydepresyjnie, jego działanie prowadzi do rozładowania napięcia i lęków. Właściwości przeciwdepresyjne mogą być wzmocnione przez olejek geraniowy, cytrynowy i neroli.
  • Używany jako dominujący zapach w orientalnych perfumach, ze względu na intensywną, trwałą drzewną woń.Bardzo dobrze współgra z olejkami: cedrowym, wetiwerowym, sandałowym, jałowcowym, geraniowym, szałwii muszkatołowej, goździkowym, cynamonowym, różanym, jaśminowym.

Zastosowanie

Włosy
Włosy
  • Olejek paczulowy działa antyseptycznie oraz łagodząco na podrażnioną i problematyczna skórę głowy. Łagodzi objawy łupieżu oraz grzybicy.
  • Wzbogać swój szampon kilkoma kroplami olejku Paczuli.
  • Połącz olejek paczulowy z olejem jojoba i wypróbuj jako wcierkę w skórę głowy.
Twarz
Twarz
  • Olejek paczulowy działa przeciwzapalnie, przyspiesza gojenie ran, koi i łagodzi podrażnienia. Regularnie stosowany wygładza blizny oraz rozjaśnia przebarwienia pozapalne.
  • Wzbogać swój krem kilkoma kroplami olejku paczulowego.
  • Dodaj olejek paczulowy do oleju jojoba i wypróbuj jako kojąca oliwkę do twarzy.
Ciało
Ciało
  • Olejek paczulowy polecany jest do pielęgnacji wysuszonej i popękanej skóry. Łagodzi podrażnienia oraz wspomaga proces gojenia ran i otarć. polecany jest jako składnik kremów do stóp.
  • Wzbogać olejkiem paczuli swój balsam do ciała
  • Dodaj kilka kropli olejku paczuli do oleju winogronowego i wypróbuj jako oliwkę antycelulitową do masażu.

Uwagi i przeciwwskazania

  • Olejek ogólnie dobrze tolerowany, nie jest toksyczny i nie podrażnia skóry jeśli odpowiednio rozcieńczony.
  • Nie ma ograniczeń w stosowaniu według zaleceń IFRA.
  • Przechowywać szczelnie zamkniętej butelce z ciemnego szkła w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła, w miejscu niedostępnym dla dzieci.
  • Unikać kontaktu z oczami. Nie stosować doustnie i w postaci nierozcieńczonej bezpośrednio na skórę.

Specyfikacja

Skład INCI Ingredients/INCI: Pogostemon Cablin Leaf.
Kraj pochodzenia Indonezja
Otrzymywanie destylacja z parą wodną
Zalecane stężenie 0,5 - 2%
Zapach korzenny
Nuta dolna
Harmonia zapachów cedrowy, wetiwerowy, sandałowy, jałowcowy, geraniowy, szałwii muszkatołowej, goździkowy, cynamonowy, jaśminowy

Oceny i komentarze

4 opinie
Oceń produkt 4 4 opinie
5.0
3 oceny
4.0
3.0
2.0
1.0
1 ocena
1.0 Barbara, 21 lis 2017

Olejek jest bardzo, bardzo charakterystyczny, mocny. Doradzam zapoznanie się z zapachem przez zakupem, bo można się bardzo rozczarować. Niestety, w moim przypadku 14,90 do kosza, zapach nieznośny, dla mnie to zapach pleśni. Spodziewałam się cudu po wcześniejszych komentarzach a teraz nie wiem jak wywietrzyć mieszkanie. Jak widać odbiór zapachów jest bardzo subiektywny, dlatego warto je poznać przez zakupem.

5.0 Emilia, 28 cze 2017

Zapach wspaniały! Wystarczy kilka kropli na dekolt lub twarz - ludzie na ulicy zwracają mi uwagę, że pięknie pachnę! Polecam 100%

5.0 Magda, 12 paź 2015

Mocny zapach, w pierwszym momencie nie powala, ale w kontakcie ze skórą i po pewnym czasie (jak się trochę utleni) jest zniewalający. Jeśli ktoś chce nadać swoim kompozycjom nuty orientalnej, to moim zdaniem nie ma lepszego składnika.

5.0 Marta, 23 lip 2015

Olejek jest bardzo gęsty, taki "mięsisty". Zapach - przepiękny! Znany z najpiękniejszych kompozycji perfumeryjnych, paczulowych single notes - drzewny, mocno ziołowy, delikatnie kamforowy. W połączeniu z bazowym olejkiem jojoba stanowi wspaniałe perfumy na upał. Kilka kropli w kominku wypełnia dom odprężającym zapachem. Coś czuję, że na litry będę zamawiać...

Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie? Chętnie pomożemy. Skontaktuj się z naszymi doradcami!
Nikt jeszcze nie dodał pytania dla Olejek paczulowy (Paczuli).
Zadaj pytanie

Propozycje dla Ciebie

Hydrolat z czarnej porzeczki
Produkt niedostępny
Powiadom
Olej z dzikiej róży tłoczony na zimno
16,50 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Koenzym Q10 w proszku
6,70 zł 1 g
Opcje: 1, 5, 25 (g)
Do koszyka
Koenzym Q10 plus E
Produkt niedostępny
Powiadom

Zamienniki produktu

Olejek wetiwerowy (Vetiver)
19,90 zł 5 ml
Opcje: 5, 10, 30 (ml)
Do koszyka
Olejek kadzidłowy (Boswellia carteri)
14,90 zł 5 ml
Opcje: 5, 10, 30 (ml)
Do koszyka
Olejek jodłowy
9,90 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka

Inni klienci kupili również

Olejek cedrowy Atlas
8,50 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek wetiwerowy (Vetiver)
19,90 zł 5 ml
Opcje: 5, 10, 30 (ml)
Do koszyka
Olejek bergamotowy (FCF, bez bergaptenu)
Produkt niedostępny
Powiadom
Olej arganowy deodoryzowany, zimnotłoczony
od 16,90 zł 15,21 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500, 1000 (ml)
Do koszyka