Nawilżający krem do stóp z mocznikiem 5%
(66.8%) 33.4 g | Woda destylowana |
(16%) 8 g | Olej z orzechów brazylijskich ekologiczny |
(6%) 3 g | Olivem 1000 |
(5%) 2.5 g | Mocznik kosmetyczny |
(3%) 1.5 g | Gliceryna kosmetyczna roślinna 99.5% Ph. Eur. |
(2%) 1 g | Witamina E - Miks naturalnych tokoferoli T70 |
(0.8%) 0.4 g | Konserwant DHA BA - akceptowany przez ECOCERT |
(0.4%) 0.2 g | Olejek drzewa herbacianego |
Zaczynamy
Krok 1 |
W zlewce 50 ml odważ Olivem (3g to ok. 1 łyżeczka miarowa o poj. 2,5ml) i olej. W zlewce 100 ml odważ glicerynę, dodaj wodę, wymieszaj. |
Krok 2 |
Przygotuj kąpiel wodną na palniku. Woda w kąpieli musi być gorąca, prawie wrząca. Do kąpieli wodnej wstaw zlewki i podgrzewaj obie do podobnej temperatury ok. 80 st. C. Temperaturę kontroluj termometrem. Gdy temperatura osiągnie ok. 80 st. C, do części wodnej dodaj mocznik, wymieszaj. |
Krok 3 |
Wyjmij obie zlewki z kąpieli wodnej. Następnie część z olejem zacznij powoli wlewać do wody, jednocześnie mieszając. |
Krok 4 |
Mieszaj przez kilka, kilkanaście minut, aż emulsja zagęści się i ostygnie poniżej 35 st. C. Następnie dodaj do konserwant. |
Krok 5 |
Dodaj Witaminę E oraz olejki eteryczne. Mieszaj po dodaniu każdego składnika. |
Krok 6 | Krem przelej do opakowania, opisz etykietę i naklej na butelkę. Odstaw na kilka godzin do całkowitego ostygnięcia. |
Uwagi i przechowywanie
- Krem przechowuj w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła. Napisz datę ważności na opakowaniu i zużyj przed końcem terminu przydatności.
- Czystość mikrobiologiczna: grzyby i pleśnie < 100 CFU/ml; bakterie < 100 CFU/ml.
- Zalecany zakres pH 5.0 - 5.5; w próbie - 5.2
Składniki
8Kalkulator proporcji składników
${item.name} | ${item.share}% |
${getCapacity(item.share, item.density)}
ml
|
${getWeight(item.share, item.density)}
g
${calcTip(item.tip, getWeight(item.share, item.density), item.id)} kropli
|