Silnie nawilżający krem do rąk z mocznikiem i witaminą E
(43.25%) 21.63 g | Woda destylowana |
(10%) 5 g | Biobaza emulgująca - Baza do emulsji o/w |
(2%) 1 g | Alkohol cetylowy |
(20%) 10 g | Olej z baobabu nierafinowany |
(12%) 6 g | Olej Pracaxi nierafinowany |
(8%) 4 g | Mocznik kosmetyczny |
(2%) 1 g | Prowitamina B5 - D-pantenol 75% |
(2%) 1 g | Witamina E - Miks naturalnych tokoferoli T70 |
(0.75%) 0.38 g | Konserwant DHA BA - akceptowany przez ECOCERT |
Zaczynamy
Krok 1 |
W zlewce 25 ml odważ mocznik i 4 ml wody. Mieszaj aż do rozpuszczenia mocznika. |
Krok 2 |
W zlewce 50 ml odmierz biobazę, alkohol cetylowy, olej z baobabu i olej pracaxi. W zlewce 100 ml odmierz wodę. |
Krok 3 |
Przygotuj kąpiel wodną na palniku. Woda w kąpieli musi być gorąca, prawie wrząca. Do kąpieli wodnej wstaw zlewki i podgrzewaj obie do podobnej temperatury ok. 80 st. C. Temperaturę kontroluj termometrem. |
Krok 4 |
Gdy temperatura osiągnie ok. 80 st. C, część z wodą zacznij powoli wlewać do fazy olejowej jednocześnie mieszając. Wyjmij zlewkę z połączonymi składnikami z kąpieli. Mieszaj przez kilka, kilkanaście minut, aż emulsja zagęści się i ostygnie poniżej 35 st. C. |
Krok 5 |
Kiedy emulsja ostygnie dodaj po kolei d-pantenol, rozpuszczony w wodzie mocznik, witaminę E i konserwant po każdym składniku dokładnie mieszając. |
Krok 6 |
Krem przelej do opakowania i odstaw na kilka godzin do całkowitego ostygnięcia. |
Uwagi i przechowywanie
- Krem przechowuj w temp. pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła. Napisz datę ważności na opakowaniu i zużyj do końca zalecanego terminu przydatności.
- Czystość mikrobiologiczna: grzyby i pleśnie < 100 CFU/ml; bakterie < 100 CFU/ml.
- Zalecany zakres pH 5.50 - 5.80; w próbie - 5.61
Składniki
9Kalkulator proporcji składników
${item.name} | ${item.share}% |
${getCapacity(item.share, item.density)}
ml
|
${getWeight(item.share, item.density)}
g
${calcTip(item.tip, getWeight(item.share, item.density), item.id)} kropli
|