Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Olej rycynowy zimnotłoczony Ph. Eur. Wydrukuj ofertę

Zimnotłoczony olej z nasion rącznika pospolitego (ricinus communis) zwanego rycynusem, bogaty w kwasy tłuszczowe, posiada wygładzające i zmiękczające właściwości.

 

Skład INCI: Ricinus Communis (Castor) Seed Oil
Dozowanie:  od 1%
 
Ocena (5 / 5,00)
Poleć znajomemu
Cena: 9.90 zł / 100 ml
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Olej rycynowy zimnotłoczony Ph. Eur.

Skład INCI/Ingredients: Ricinus Communis (Castor) Seed Oil

Olej z nasion rącznika pospolitego (ricinus communis) zwanego rycynusem, ma postać gęstej żółtej cieczy. Olej rycynowy jest jednym z nielicznych olejów, który może być używany jako substancja wspomagająca proces połączenia fazy wodnej z fazą olejową w emulsji. W przeciwieństwie do innych olejów i tłuszczów miesza się z wodą.  Olej rycynowy działa jako bariera ochronna skóry, chroni ją przed szkodliwymi warunkami zewnętrznymi.
Ricinus comunis zawiera związki szkodliwe dla człowieka. Z tego względu olej poddawany jest procesowi rafinacji, na rynku olej rycynowy jest więc dostępny tylko rafinowany.  Nasiona są tłoczone na zimno.

Zalecane dozowanie:  od 1%.

Właściwości kosmetyczne oleju rycynowego:
Olej rycynowy jest bogaty w kwasy tłuszczowe, posiada wygładzające i zmiękczające właściwości, poprawia nawilżenie skóry. Olej ceniony jest za swoje właściwości ochronne w stosunku do naskórka, a szczególności włosów. Wykazuje wysokie powinowactwo do keratyny, stymuluje także wzrost włosów (często jest stosowany jako odżywka do rzęs i brwi). Dodatkowo jest ceniony w pielęgnacji skóry tłustej i trądzikowej.

Zastosowanie:

  • Stanowi składnik szamponów, odżywek do natłuszczania skóry i włosów.
  • Używany jest w masażu, aromaterapii.
  • Służy do produkcji przejrzystych mydeł glicerynowych. Posiada właściwości pianotwórcze, z tego względu z powodzeniem może być stosowany jako uzupełnienie lub substytut oleju kokosowego lub oleju z pestek palmowych. W stężeniu 3 – 5% olej rycynowy daje obfitą pianę. Jest ponadto ważnym składnikiem kremów do golenia.
  • Jest dodawany do mieszanek olejowych, a także olejków myjących do cery tłustej i trądzikowej (wspomaga proces mycia).
  • Używany jest jako olejowa odżywka do rzęs i brwi – stymuluje wsrost włosów.
  • Może być dodawany do domowych błyszczyków i pomadek do ust – nadaje połysk.

 

Informacjia: Od dnia 9 października 2012 w związku ze zmianą producenta wprowadziliśmy do oferty olej rycynowy jakości farmaceutycznej (Ph Eur, zgodny z Farmakopeą Europejską). Olej tłoczony jest we Francji, nasiona pochodzą z Indii.

 

 

Specyfikacja

Skład INCI Ricinus communis (Castor) Seed Oil
Jakość 100% czysty, naturalny olej roślinny.
Metoda pozyskiwania Tłoczony na zimno, rafinowany. 
Gęstość w temp. 20 st.C ~ 0.960 g/ml
Liczba zmydlenia 179 mg KOH/ g tłuszczu
Skład kwasów tłuszczowych Typowy skład: Kwas palmitynowy 1.1%, kwas palmitooleinowy 1.2%, kwas stearynowy 89.3%, kwas oleinowy 3.2%, kwas linolowy 4.1%, kwas linolenowy 0.5%, kwas eikozenowy 0.3%
Okres trwałości 6 - 12 miesięcy.
Przechowywanie Przechowywać w suchym miejscu, z dala od źródeł ciepła i światła.

 

 

Iza Tilde

17-10-2007
Bardzo przydatny produkt. Pomimo swojej gęstości nie zapycha, a nawet reguluje wydzielanie łoju. Przyspiesza gojenie i odżywia skórę. Poza tym znakomicie wpływa na włosy. Nie można tylko przesadzić z ilością, ponieważ konsystencja jest naprawdę smołowata.

Anonim

06-08-2013
Świetnie sprawdza się jako składnik masełka do ust (to on sprawia, że masło ładnie się błyszczy). Bardzo przydatny jako dodatek do odżywki do włosów.

Alicja

26-07-2014
Używam go do OCM - sama metoda oczyszczania olejami - rewelacyjna!

Iwona

21-08-2016
Do zoltka dodaje jedna lyzke oleju z pestek winogron i jedna lyzke oleju rycynowego. Nakladam na wlosy jako maske przed myciem (na godzine, dwie). Wlosy sa puszyste, pieknie sie blyszcza. Polecam!
Pokaż więcej
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj