Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Olej z pestek granatu zimnotłoczony Wydrukuj ofertę

Zimnotłoczony olej z pestek granatu ECOSPA posiada działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Polecany do skóry dojrzałej jak i trądzikowej.

 

Dozowanie:  1 - 100%
 
Ocena (5 / 5,00)
Poleć znajomemu
Cena: 69.80 zł / 100 ml
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Olej z pestek granatu zimnotłoczony 100% naturalny

Pierwsze wzmianki o leczniczych zastosowaniach owoców granatowca właściwego pochodzą sprzed ponad 3 500 lat i co najmniej tak długo granat jest obecny w wielu kulturach jako symbol płodności i odradzania. Ponoć swoją urodę zawdzięczała mu po części Kleopatra, a według wielu biblistów to właśnie granat, a nie jabłko, był zakazanym rajskim owocem. Jeśli faktycznie tak było - można Ewę zrozumieć: wśród owoców nie ma on sobie równych pod względem odżywczych i leczniczych właściwości.

Główne składniki oleju z nasion granatu to kwasy tłuszczowe: nasycone (20%), jednonienasycone (10%), kwas punikowy (70%), wykazujący podobieństwo do sprzężonego kwasu linolowego CLA, zwany również super CLA.

Na uwagę zasługują też takie składniki oleju, jak:

  • fitosterole (0.4 - 0.6%), z przewagą beta-sitosterolu, stigmasterolu i kampesterolu
  • fitoestrogeny (genisteina, daidzeina, kumestany) 
  • estrogeny sterydowe - 17-alfa estradiol (0.3%) i estron
  • gamma-tokoferol
  • polifenole – (0.015%).

Zalecane dozowanie: 1 – 100%, można stosować bezpośrednio na skórę.  

Właściwości kosmetyczne olejów z pestek granatu:

Według badań przeprowadzonych w 1999 r. w Izraelu zarówno sok z owoców granatu, jak i olej z jego pestek wykazują bardzo silne właściwości antyoksydacyjne, porównywalne z zieloną herbatą, a znacznie przewyższające czerwone wino. Flawonoidy i kwas punikowy hamują  aktywność prozapalnych enzymów i prostaglandyn, stąd zasadność stosowania oleju w chorobach skórnych o podłożu zapalnym jak trądzik czy jako wspomaganie gojenia.

Przy zewnętrznej aplikacji olej z granatów stymuluje podziały keratynocytów i pogrubia naskórek, a także hamuje tworzenie nowych naczyń krwionośnych, co czyni go odpowiednim również dla osób z rosaceą (trądzikiem różowatym). Już w stężeniu 5% znacznie ogranicza powstawanie nowotworów skórnych. Estrogeny i fitoestrogeny mają działanie ujędrniające i spłycają drobne zmarszczki.

Zastosowanie:

  • Jako składnik kosmetyków odmładzających, regenerujących, przeciwzmarszczkowych – serum, kremów, masek.

  • Jako dodatek do kosmetyków przeciwsłonecznych - wzmacnia ochronę przeciwsłoneczną.

  • Jest popularnym składnikiem kosmetyków antyoksydacyjnym – wspomaga działanie takich antyoksydantów, jak witamina C i E, kwas ferulowy, glukonolakton itd.

  • Sprawdza się w pielęgnacji skóry z trądzikiem i z rozszerzonymi naczyniami krwionośnymi.

  • Może być stosowany w kosmetykach do skóry suchej, łuszczycowej.

 

Specyfikacja

Skład INCI Punica Granatum Seed Oil
Jakość 100% czysty, naturalny olej roślinny.
Metoda pozyskiwania Tłoczony na zimno, nierafinowany. 
Gęstość w temp. 20 st.C ~ 0.955 g/ml
Liczba zmydlenia 183 mg KOH/g
Skład kwasów tłuszczowych Typowy skład: Kwas palmitynowy 2.7%, kwas stearynowy 2.6%, kwas oleinowy 5.2%, kwas linolowy 58.57%, kwas linolenowy 0.3%
Przechowywanie Przechowywać w suchym miejscu, z dala od źródeł ciepła i światła.

 

 

Agnieszka Szymalska

25-11-2012
Olej z granatu jest cudowny. Zapach jego jest dość specyficzny ale mi on osobiście nie przeszkadza. Rewelacyjnie niweluje zaskórniki i wszelkiego rodzaju stany zapalne na skórze. Bardzo polecam :)

kama aa

30-03-2013
Bardzo bogaty olej, gęsty. Pięknie wygładza i odżywia skórę. Dodaję kilka kropli do olejku z malin i pozostawiam na twarzy jak maseczkę na 20 min, potem usuwam chusteczką, Skóra momentalnie robi się wypoczęta i aksamitna. Dodaję też kilka kropli do glinek.

Anonim

06-08-2013
Olej z pestek granatu to dziwny produkt. Pachnie okropnie - jakoś tak chemicznie, naprawdę nieprzyjemnie, ale do kontrowersyjnych zapachów naturalnych zdążyłam się już przyzwyczaić. Natomiast jego działanie jest bezdyskusyjnie wspaniałe. Dodaję go do własnoręcznie robionych kremów i olejków do twarzy. Mam wrażenie, że ten dodatek - choć nie wielki - widocznie wpływa na konsystencję moich mazideł, które stają się gęstsze i bardziej treściwe. Skóra traktowana takimi kremami i olejkami jest napięta, dobrze nawilżona, bardzo ładna. Olej nie zatyka porów.

Anonim

06-08-2013
Stosuję ten olej już blisko 2 lata, wspaniale regeneruje i napina skórę, stosowany bezpośrednio na krosty wysusza je, stosowany na blizny przyśpiesza ich gojenie, redukuje widoczność porów i pomaga pozbyć się zaskórników. Rewelacja!
Pokaż więcej
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj