Olej z opuncji figowej - naturalny botoks dla skóry

Ojczyzną opuncji figowej, określanej również jako opuncja indyjska albo figa kaktusowa, jest Meksyk. W Europie najwięcej stanowisk opuncji znajdziemy we Włoszech, zwłaszcza na Sycylii. Opuncja figowa należy do rodziny kaktusowatych, a zatem jej pędy są mięsiste, pokryte woskowatą skórką i kolcami. Roślina dorasta nawet do 5 m. Owoce opuncji mają owalny, nieco wydłużony kształt, przybierają różną barwę, mogą być zielone, żółte, pomarańczowe lub czerwone. Opuncja figowa jest źródłem wyjątkowego, cennego dla skóry oleju.

Olej z opuncji figowej - naturalny botoks dla skóry

Dlaczego Olej z opuncji figowej jest wyjątkowy?

W Meksyku opuncja figowa od pokoleń wykorzystywana jest w ziołolecznictwie. Owoce opuncji są bogatym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, tokoferoli, β-karotenu, minerałów, węglowodanów, kwasów organicznych i związków fenolowych. Owoce opuncji są źródłem oleju, tłoczonego ręcznie, na zimno. Jeden litr oleju wytwarzany jest z około miliona pestek, a te pozyskuje się z około 470 kg pulpy owoców! Poznaj właściwości tego cennego, luksusowego składnika.

Olej z opuncji figowej na zmarszczki

Opuncja figowa jako kaktus wykształciła naturalne mechanizmy przystosowujące ją do życia w trudnym, pozbawionym wody, silnie nasłonecznionym środowisku. Mechanizmy te możemy wraz z olejem z opuncji przenieść do kosmetyków.

Olej z opuncji figowej jest źródłem fitosteroli, odpowiedników steroli występujących w płaszczu hydrolipidowym skóry. Fitosterole zapobiegają transepidermalnej ucieczce wody i wzmacniają barierę naskórkową. Przeciwdziałają tym samym suchości skóry, a pamiętajmy że skóra sucha jest szczególnie podatna na powstawanie zmarszczek. Fitosterole zawarte w oleju z opuncji poprawiają elastyczność i spójność naskórka.

Olej z opuncji figowej zwiększa odporność skóry i pobudza procesy naprawcze. Skóra traktowana olejem z opuncji figowej staje się bardziej odporna na podrażnienia, przesuszenie, wpływ zanieczyszczeń środowiska. Olej z opuncji zapobiega fotostarzeniu się skóry. Zawarte w oleju fitosterole stymulują syntezę kolagenu i elastyny.

Olej z opuncji to również bogate źródło tokoferoli neutralizujących wolne rodniki.

Olej z opuncji figowej jako silny przeciwutleniacz

Opuncja figowa zawiera związek - pochodną kwasu winowego, który wiąże jony żelaza i tym samym przeciwdziała powstawaniu wolnych rodników.

Promieniowanie słoneczne jest jedną z głównych przyczyn powstawania wolnych rodników wywołujących w skórze szereg destrukcyjnych procesów. Olej z opuncji figowej jako przeciwutleniacz przeciwdziała uszkodzeniom skóry wywoływanym przez wolne rodniki i promieniowanie UV.

Co więcej, owoce opuncji wytwarzają tzw. białka szoku termicznego HSP. Białka te są odpowiedzialne za ochronę rośliny przed wpływem niekorzystnych czynników środowiskowych. Białka HSP zawarte w oleju z opuncji pobudzają w skórze aktywność białek szoku termicznego, a przez to wspomagają skórę do walki z niekorzystnymi czynnikami środowiska takimi, jak promieniowanie UV, toksyny, wolne rodniki, czy obecne w powietrzu mikropyły zanieczyszczeń.

Olej z opuncji figowej na trądzik 

Fitosterole zawarte w oleju z opuncji normalizują pracę gruczołów łojowych. Ograniczanie ilości łoju wytwarzanego przez gruczoły łojowe to podstawowy mechanizm działania składników przeznaczonych dla skóry tłustej i trądzikowej. Olej z opuncji szybko się wchłania, nie pozostawia na skórze tłustego filmu. Sprawdzi się w pielęgnacji cery trądzikowej, tłustej i mieszanej. Olej z opuncji figowej sprzyja niwelowaniu blizn i przebarwień potrądzikowych.

Jak stosować olej z opuncji figowej?

Olej z opuncji figowej możesz dodawać do kremów, balsamów, olejków DIY. Bez problemu połączysz go z innymi olejami tworząc kosmetyki o działaniu przeciwzmarszczkowym, nawilżającym, ochronnym, naprawczym. 

Olej z opuncji figowej na twarz

Olej z opuncji figowej sprawdzi się przy każdym typie cery, również wrażliwej. Polecany jest szczególnie do pielęgnacji cery suchej i dojrzałej. Możesz dodawać go do kremów DIY, serum, olejków do pielęgnacji twarzy. Szybko się wchłania, a wiec sprawdzi się w kremach na dzień pod makijaż. Z uwagi na jego ochronne działanie przeciwko wolnym rodnikom i zanieczyszczeniom środowiska, warto dodawać go do kremów na dzień, czy kremów o działaniu anti-pollution. Silne właściwości naprawcze, spowalniające proces starzenia się skóry warto z kolei wykorzystać w kremach na noc o bogatszej, odżywczej konsystencji. 

Olej z opuncji figowej pod oczy

Delikatna i wrażliwa skóra pod oczami, narażona na stałe skurcze i rozkurcze związane z pracą mięśni mimicznych pierwsza zdradza oznaki starzenia. Olej z opuncji figowej o właściwościach nawilżających i regenerujących to doskonały wybór do kremów pod oczy DIY. Oprócz oleju z opuncji, w kremie pod oczy warto zastosować olej z ogórka zimnotłoczony, olej z pietruszki, olej z Centelli, hydrolat bławatkowy, alantoinę i d-pantenol.

Olej z opuncji figowej na ciało

Olej z opuncji figowej sprawdzi się w wygładzających, nawilżających, regenerujących olejkach do ciała. Warto stosować go zwłaszcza jesienią i zimą, gdy skóra jest przesuszona i potrzebuje składników regenerujących. Dodawaj go do balsamów DIY i kremów do ciała. 

Olej z opuncji figowej sprawdzi się również jako składnik kremów do rąk. Częste mycie i dezynfekowanie rąk powoduje przesuszenie skóry, podrażnienia, skłonność do łuszczenia się. Zafunduj dłoniom odżywczy, regenerujący zabieg a’la parafina na dłonie lecz bez parafiny. Przygotuj krem z wykorzystaniem bazy balsamowej ekologicznej, dodając do niego masło shea, witaminę E, olej awokado, olej z wiesiołka i olej z opuncji figowej. Nałóż grubą warstwę kremu na dłonie, załóż foliowe rękawiczki, a na nie rękawiczki frotte i pozostaw na 20 min. 

Jakie efekty daje stosowanie oleju z opuncji figowej?

Podsumowując najważniejsze właściwości oleju z opuncji:

  • Olej z opuncji figowej długotrwale nawilża skórę.
  • Olej z opuncji figowej wygładza skórę.
  • Olej z opuncji figowej łagodzi podrażnienia.
  • Olej z opuncji figowej działa antyoksydacyjnie.
  • Olej z opuncji działa przeciwstarzeniowo.
  • Olej z opuncji regeneruje skórę.
  • Olej z opuncji pobudza mechanizmy obronne skóry.
  • Olej z opuncji figowej wspomaga barierę naskórkową.

Olej z opuncji figowej

Składnik kosmetyków anti-aging

Olej z opuncji figowej to jeden z najlepszych olejów anty-aging. Silnie nawilża, spowalnia procesy starzenia i działa antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie i ochronnie na skórę. Olej z opuncji zapobiega fotostarzeniu oraz zwiększa nawodnienie i odporność skóry. Posiada delikatny, przyjemny zapach i jasno żółtą barwę, szybko wysycha, nie pozostawia na skórze tłustego filmu. 

Olej z opuncji figowej ekologiczny
21,90 zł 5 ml

Oceny i komentarze

1 opinia
Oceń wpis 5.0 1 opinia
5.0
1 ocena
4.0
3.0
2.0
1.0
5.0 Hania, 18 gru 2020

Świetny artykuł o oleju z opuncji figowej. Mój ulubiony olej - polecam do skóry suchej i dojrzałej :)

Oceń wpis

Pytania i odpowiedzi

0
Zadaj pytanie
Zadaj pytanie
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera! Dołącz do nas i poznaj świat kosmetyków DIY. Powiadomimy Cię o nowościach, promocjach, poradach pielęgnacyjnych i recepturach wybranych specjalnie dla Ciebie.