![Czy opalanie jest bezpieczne?](https://ecospa.pl/media/cache/threetwo/5ea1099c338be6542e78f08809f66ee579e8c314.webp)
![Kakaowy balsam samoopalający 4% DHA](https://ecospa.pl/media/cache/large/30bf46641e84a2f2fedb6e540d9ad43166a3946b.webp)
Kakaowy balsam samoopalający 4% DHA
(0.15%) 0.3 g | Guma ksantanowa |
(3.85%) 7.7 g | Gliceryna kosmetyczna roślinna 99.5% Ph. Eur. |
(70%) 140 g | Woda destylowana |
(10%) 20 g | Masło kakaowe naturalne |
(5%) 10 g | Olej kokosowy frakcjonowany |
(5%) 10 g | Biobaza emulgująca - Baza do emulsji o/w |
(2%) 4 g | Eco Konserwant - proszek (Gluconolactone, Sodium Benzoate) |
(4%) 8 g | DHA - Dihydroksyaceton naturalny samoopalacz |
Zaczynamy
Krok 1 |
W zlewce 250 ml odmierz i wymieszaj gumę ksantanową (0,3ml to ok. 4 łyżeczki miarowe 0,10ml) z gliceryną. Następnie dodaj wodę i wymieszaj. W drugim naczyniu odmierz składniki fazy tłuszczowej czyli masło, olej oraz biobazę (10g to ok. 5 łyżeczek miarowych o poj. 2,5ml) |
Krok 2 | Podgrzej zawartość obu zlewek w kąpieli wodnej do temperatury 65-70 stopni C. Następnie cienkim strumieniem, zacznij wlewać fazę tłuszczową do fazy wodnej, jednocześnie mieszając |
Krok 3 |
Wyjmij zlewkę z połączonymi składnikami z kąpieli. Mieszaj przez kilka, kilkanaście minut, aż emulsja zagęści się i ostygnie poniżej 35 st. C. Następnie dodaj do zlewki konserwant (4g to ok. 2 łyżeczki miarowe o poj. 2,5ml) oraz, małymi porcjami, samoopalacz (8g to ok. 6 łyżeczek miarowych o poj. 2,5ml). Balsam dokładnie wymieszaj. |
Krok 4 | Wyjmij zlewkę z połączonymi składnikami z kąpieli. Mieszaj przez kilka, kilkanaście minut, aż emulsja zagęści się i ostygnie poniżej 35 st. C. Następnie dodaj do zlewki konserwant oraz, małymi porcjami, samoopalacz. Balsam dokładnie wymieszaj. |
Krok 5 | Samoopalacz jest efektywny w pH 4-6. Dodaj więc do balsamu niewielką ilość (np. 1/3 łyżeczki miarowej 0,5/1ml) kwasu cytrynowego. Jeśli odczyn jest jeszcze za wysoki, dodaj więcej kwasu cytrynowego. |
Krok 6 | Samoopalacz jest efektywny w pH 4-6. Dodaj więc do balsamu niewielką ilość (np. 1/3 łyżeczki miarowej 0,5/1ml) kwasu cytrynowego. Jeśli odczyn jest jeszcze za wysoki, dodaj więcej kwasu cytrynowego. |
Krok 7 | Wykonaj peeling całego ciała ze szczególnym uwzględnieniem kolan, łokci i kostek. Balsam równomiernie rozprowadź po cerze, omijając stopy, brwi i włosy przy nasadzie. Po aplikacji umyj dłonie. Poczekaj 15 min przed ubraniem się. Kolor skóry wywołany działaniem DHA uaktywnia się po kilku godzinach (do 8 godzin) i zależnie od rodzaju skóry utrzymuje się 5 - 10 dni. Efekty będą trwalsze, jeśli aplikacja będzie powtórzona po kilku dniach. |
Uwagi i przechowywanie
- DHA jest wrażliwy na odczyn, działa w środowisku lekko kwaśnym pH 4-6 dlatego też w recepturze dodajemy kwas cytrynowy.
- Balsam przygotowany od podstaw najlepiej przechowuj w lodówce. Napisz datę ważności na opakowaniu i zużyj do końca zalecanego terminu przydatności.
Składniki
8Kalkulator proporcji składników
* Objętość składników podaną w ml odmierz za pomocą cylindra, zlewki lub łyżki miarowej. Masła rozpuść przed odmierzaniem w kąpieli wodnej.
Guma ksantanowa | 0.15% |
0.43
ml
|
0.3
g
|
Gliceryna kosmetyczna roślinna 99.5% Ph. Eur. | 3.85% |
6.11
ml
|
7.7
g
|
Woda destylowana | 70% |
140
ml
|
140
g
|
Masło kakaowe naturalne | 10% |
23.81
ml
|
20
g
|
Olej kokosowy frakcjonowany | 5% |
10.53
ml
|
10
g
|
Biobaza emulgująca - Baza do emulsji o/w | 5% |
21.74
ml
|
10
g
|
Eco Konserwant - proszek (Gluconolactone, Sodium Benzoate) | 2% |
4.3
ml
|
4
g
|
DHA - Dihydroksyaceton naturalny samoopalacz | 4% |
14.04
ml
|
8
g
|
Wpisy powiązane z recepturą
Oceny i komentarze
Zrobiłam według przepisu z małym dodatkiem oleku copaiba, który pachnie trochę sandałowo. Największa zaletą tego balsamu jest jego łagodny zapach po aplikacji oraz działanie natłuszczająco-nawilżające. Po sklepowych balsamach samoopalających skóra bardzo intensywnie i specyficznie pachnie. tutaj jest ten zapach ale o wiele łagodniejszy. No i zapach masła kakaowego świetnie komponuje się na skórze. Poza tym dobrze odżywia skórę i nie wysusza.