Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Eco Konserwant - proszek (Gluconolactone, Sodium Benzoate) Wydrukuj ofertę

Eco konserwant w proszku, otrzymywany w procesie fermentacji z kukurydzy niemodyfikowanej genetycznie (GMO-free), nie zawiera glutenowego białka (gluten-free), jest certyfikowany i akceptowany przez NaTrue, ECOCERT i Soil Associacion. W Stanach Zjednoczonych klasyfikowany jest jako substancja bezpieczna - GRAS (Generally Regarded As Safe).

 

 

Skład INCI: Gluconolactone, Sodium Benzoate

Dozowanie:  w recepturze waha się pomiędzy 0,75%, a 2,0%
 
 
Ocena (1 / 5,00)
Poleć znajomemu
Cena: 6.50 zł / 10 g
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Powiązane receptury Pokaż więcej

Produkty podobne

Eco Konserwant – proszek (Gluconolactone, Sodium Benzoate)

Skład INCI/Ingredients: Gluconolactone, Sodium Benzoate

Eco konserwant w formie proszku, otrzymywany w procesie fermentacji z kukurydzy niemodyfikowanej genetycznie (GMO-free), nie zawiera glutenowego białka (gluten-free). Eco Konserwant proszek jest akceptowany przez: NaTrue, ECOCERT i Soil Associacion. W Stanach Zjednoczonych klasyfikowany jest jako substancja bezpieczna - GRAS (Generally Regarded As Safe). W skład Eco konserwantu proszku wchodzą: Gluconolactone (D-Glucono-1,5-Lactone) i Sodium Benzoate.

Zalecane dozowanie: W przypadku produktów z dużą zawartością wody (toniki, wodniste lotiony) zaleca się użycie ok. 1,5% (maksymalnie do 2,0%). Dla ułatwienia odmierzania jedna łyżka miarowa 0,15 ml to ok. 0,08 grama konserwantu, 1/2 łyżki miarowej 0,5 / 1,0 ml to ok. 0,4 grama konserwantu.

Wskazania:

  • Konserwant działa skutecznie przeciw bakteriom grama+, grama-, grzybom i pleśniom.

  • Nie posiada zapachu przebijającego się w produkcie.

  • Jest skuteczny w wielu kategoriach produktów: kremach, lotionach, szamponach, żelach, tonikach, również produktach przeciwsłonecznych.

  • Najlepiej działa w zakresie pH 3 - 6.

  • Może być dodawany do fazy wodnej w wyższej temperaturze.

  • Rozpuszcza się w wodzie, glicerynie.

  • Konserwant może być dodawany do kosmetyku poniżej 40 st. Celsjusza. Jeśli przygotowujesz kosmetyki profesjonalnie w celach komercyjnych musisz przeprowadzić testy obciążeniowe w celu potwierdzenia, że receptura jest należycie zabezpieczona.

Zastosowanie:

  • Zabezpieczenia konserwantami nie wymagają kosmetyki bezwodne tj. produkty składające się z tłuszczów np. oleje do masażu, olejowe serum czy masełka. Przy zachowaniu odpowiednich warunków przygotowania i przechowywania zwykle dodatek witaminy E i/lub antybakteryjnych olejków eterycznych np. drzewa herbacianego gwarantuje bezpieczeństwo.

  • Produktami podlegającymi konserwacji są emulsje (jedna faza jest wodna) oraz produkty zawierające wodę np. toniki, żele jak również roztwory wodne np. szampony, żele do mycia.

Ania

09-01-2017
U nas się nie sprawdził. Skóra mojego męża po posmarowaniu kremem z tym konserwantem robiła się zaczerwieniona i piekła. Moja twarz znosiła to lepiej, ale cera bardzo mi się pogorszyła - pojawiały się dziwne zaczerwienienia, wypryski (a nigdy nie miałam problemów z cerą).

Natalia

05-02-2017
Niestety u mnie również się nie sprawdził. Dodałam go do hydrolatów (tylko i wyłącznie; dziękuję sobie teraz, że poczekałam z dodawaniem go do kremu) w ilości trochę mniejszej niż te podane w recepturach znalezionych na stronie. Hydrolatu z konserwantem użyłam tylko i wyłącznie raz, do spryskiwania maseczki z glinką. Na początku nie zauważyłam żadnego pieczenia, ani zaczerwienienia, więc spokojnie, tak jak zawsze, trzymałam maseczkę 15 minut po czym zmyłam. I tu w lustrze ukazał mi się koszmar. wszystko co nie było pokryte maseczką, czyli skóra wokół oczu, szyja i dekolt, skóra na linii włosów i wszystko to na co padł pryskany hydrolat były czerwone. Dosłownie tak czerwone jak znak stopu. Po chwili zaczęło piec i pulsować. Na szczęście miałam resztkę hydrolatu bławatkowego, do którego (z racji małej ilości) nie dodawałam już nic i szybko ukoił podrażnienia i zaczerwienienie wokół oczu. Temu konserwantowi mówię stanowcze NIE i na pewno nie użyję go już do żadnego produktu, który będę tworzyć.

Natalia

23-02-2017
Podpisuję się pod powyższymi opiniami, alergizuje, podrażnia, jest do wyrzucenia.
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj