Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Kwas mlekowy 80% Wydrukuj ofertę

Kwas mlekowy normalizuje procesy złuszczania naskórka w sposób bardzo delikatny. Jest również związkiem nawilżającym. W kosmetyce używany do bioliftingu, ponieważ uelastycznia, spłyca zmarszczki, do rozjaśniania przebarwień, zwężenie ujść gruczołów łojowych (tzw. porów).

Skład INCI: Lactic Acid

Dozowanie: do 30% - w kosmetykach do użytku domowego, do 50% - w kosmetykach profesjonalnych, stosowanych przez wykwalifikowanych specjalistów

 
 
 
Ocena (5 / 5,00)
Poleć znajomemu
Cena: 8.90 zł / 100 ml
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Powiązane receptury Pokaż więcej

Produkty podobne

Kwas mlekowy

Skład INCI/Ingredients: Lactic Acid

 

Kwas mlekowy należy do grupy alfa-hydroksykwasów i jest otrzymywany dzięki fermentacji cukru przez bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus). Kwas mlekowy jest jednym z metabolitów tkanki mięśniowej. Rozpuszczalny w wodzie, nie rozpuszcza się w tłuszczach. Posiada dość małą cząsteczkę, dlatego jest głębiej absorbowany przez skórę.

 

Właściwości kwasu mlekowego:

 

Kwas mlekowy działa na procesy złuszczania naskórka (przy pH 2,5-5), jest również związkiem nawilżającym (pry pH powyżej 5). W kosmetyce używany do bioliftingu, ponieważ uelastycznia, spłyca zmarszczki, a także do rozjaśniania przebarwień. Stosowany jest w peelingach chemicznych, szczególnie na łokcie i stopy (pięty), jak również dodawany jest do odżywek do włosów i szamponów, gdyż aktywizuje cebulki włosowe przyspieszając tym samym wzrost włosów. Jest popularnym składnikiem kosmetyków do higieny intymnej. Kwas mlekowy możesz również używać do regulacji pH produktu.

 

Zalecane dozowanie: do 30% - w kosmetykach do użytku domowego, do 50% - w kosmetykach profesjonalnych, stosowanych przez wykwalifikowanych specjalistów.

 

5% kwasu mlekowego

Jeśli chcesz aby Twój produkt/kosmetyk zawierał 5% kwasu dodaj 5,7% kwasu mlekowego.

 

10% kwasu mlekowego

Jeśli chcesz aby zawartość wynosiła 10% będzie to 11,4% kwasu mlekowego w formulacji.

 

Zastosowanie:

  • Służy jako składnik złuszczających, ale też nawilżających kosmetyków do pielęgnacji cery dojrzałej, trądzikowej, tłustej, poszarzałej.

  • Stosuje się go jako składnik peelingów chemicznych (w do 30% - w kosmetykach do użytku domowego, do 50% - w kosmetykach profesjonalnych, stosowanych przez wykwalifikowanych specjalistów).

  • Służy jako dodatek do kosmetyków do higieny intymnej.

  • Może być stosowany w preparatach na rogowacenie okołomieszkowe.

  • Służy jako składnik regulujący pH kosmetyku – obniża wartość pH.

  • Znajduje zastosowanie w preparatach zmiękczających skórę stóp.

 

Uwagi: W wyniku stosowania kosmetyków z kwasami zmniejsza się grubość warstwy stratum corneum chroniącej skórę przed promieniami UV. Dlatego też w trakcie stosowania kosmetyków z kwasami chroń twarz przed promieniami UV np. stosując kosmetyki z filtrami. Przeciwwskazaniami do stosowania kwasów są: liczne znamiona, AZS, egzemy, łuszczyca, opryszczka, skłonność do powstawania bliznowców, okres rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych w obrębie twarzy, skóra podrażniona, alergie skórne, doustna terapia pochodnymi witaminy A, oparzenia słoneczne, ciąża.

Edyta

09-04-2014
Buteleczka 30ml wystarcza na wiele zabiegów (twarz). W mojej opini jest to bardzo fajny kwas. Jest przede wszystkim delikatny w swoim działaniu, używając go rozsądnie (ja używam 1/3 tego kwasu na 2/3 wody raz na 3 dni na 8 min) uzyskuje się stopniowy widoczny efekt złuszczania naskórka i poprawy stanu skóry. Polecam!

Małgorzata

03-12-2014
Rewelacyjnie działa. Dodaję bądź do kremu, bądź do zmywania twarzy. Pomaga walczyć z odwodnieniem skóry.

Arleta

01-08-2016
Mój ulubiony kwas! Wolę go niż kwasy AHA, naprawdę złuszcza, tylko że ja, jako weteranka wszelkich kwasów nakładam go wprost z buteleczki bez rozcieńczania. Do 5 dni skóra się złuszcza a potem jest gładziutka i promienna. Pomaga pozbyć się tych nieszczęsnych dziurek w twarzy których niczym się nie da zwęzić -- trzeba to po prostu złuszczyć. Dla cer wrażliwych kwas polecam rozcieńczony, w małych stężeniach jedynie napina i nawilża. Buteleczkę 50 ml mam już od pół roku i jestem dopiero w połowie, strzał w 10!
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj