Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Olej arganowy (ze świeżych orzechów) Wydrukuj ofertę

Olej arganowy ECOSPA otrzymywany jest ze świeżych nasion drzewa arganowego występującego wyłącznie w jednym regionie świata: południowo-zachodniej części Maroko.  Jest tłoczony na zimno, nierafinowany, 100% naturalny.  Olej arganowy jest doskonały na suchą i starzejącą się skórę, chroni przed przedwczesnym pojawieniem się zmarszczek.
 
Dozowanie:  1 - 100%
 
 
Ocena (5 / 5,00)
Poleć znajomemu
Cena: 39.90 zł / 100 ml
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Olej arganowy ze świeżych orzechów (zimnotłoczony)

Olej arganowy ECOSPA otrzymywany jest ze świeżych orzechów drzewa arganowego występującego wyłącznie w jednym regionie świata: południowo-zachodniej części Maroko. Olej tłoczony na zimno ze świeżych orzechów jest przeznaczony dla przemysłu kosmetycznego, natomiast olej tłoczony tradycyjnie (z prażonych orzechów) jest to olej jakości spożywczej, sprzedawany m.in. na straganach w Maroko.

Produkcja oleju arganowego wspiera społeczności lokalne. Część dochodu pochodzącego ze sprzedaży oleju znajdującego się w naszej ofercie przekazywane jest na rozwój społeczności lokalnej w dwóch regionach Maroko (Biougra, Essaouira).

Proces tłoczenia na zimno świeżych orzechów sprawia, że oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych, których zawartość w oleju wynosi prawie 80% występują również składniki biologicznie czynne takie jak tokoferole, skwalen, alkohole trójterpenowe, fitosterole, karotenoidy.

Zalecane dozowanie: 1 - 100%, może być używany w postaci czystej, bezpośrednio na skórę.

Właściwości kosmetyczne oleju arganowego:

Olej arganowy ECOSPA jest doskonały na suchą i starzejącą się skórę, chroni przed przedwczesnym pojawieniem się zmarszczek. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oleju uczestniczą w tworzeniu prostaglandyn - hormonów odpowiedzialnych za szereg bardzo ważnych procesów zachodzących zarówno w skórze jak i całym organizmie.

Kwas linoleinowy (omega-6) poprawia elastyczność i pośrednio nawilża, opóźnia procesy starzenia się skóry. Anti-agingowe działanie wzmocnione jest przez zawartość tokoferoli, które są jednym z najsilniejszych biologicznych antyoksydantów neutralizujących wolne rodniki. Dodatkowo chronią ściany komórkowe przed lipooksydacją  w ten sposób opóźniając procesy starzenia.

Olej arganowy zawiera dużą ilość steroli oraz triterpenowe alkohole o właściwościach przeciwzapalnych, łagodzących podrażnienia i chroniące skórę (beta-amyrina). Olej zawiera również butyrospermol pielęgnujący skórę przed i po opalaniu.

Zastosowanie:

Berberowie, rdzenna ludność północnej Afryki zamieszkująca tereny górskie Atlas, od stuleci używa olej arganowy do ochrony skóry przed ekstremalnymi warunkami pogodowymi.

Tradycyjnie olej arganowy używają:

  • do masażu - dzieci a nawet niemowląt,

  • do pielęgnacji skóry w stanach zapalnych (atopowe zapalenie skóry), trądzik,

  • do pielęgnacji skóry w trakcie ciąży i po w celu zapobiegania powstawaniu rozstępów

  • do codziennej ochrony skóry przed palącym słońcem i silnymi wiatrami.

Zastosowanie kosmetyczne:

  • Olej arganowy odkryty na nowo przez przemysł kosmetyczny wykorzystywany jest do produkcji olejowych serum, przeciwzmarszczkowych kremów pod oczy, na dekolt i szyję, w produktach anti-agingowych.

  • Jako składnik w odżywkach i szamponach do włosów.

  • Stosuje się go jako odżywkę na paznokcie oraz składnik preparatów po depilacji i goleniu.

  • Jako składnik balsamów, oliwek i masełek do ciała.

  • Jako oliwkę do masażu.

Specyfikacja

Skład INCI Argania Spinosa Kernel Oil
Jakość 100% czysty, naturalny olej roślinny.  Jakość kosmetyczna.
Metoda pozyskiwania Tłoczony na zimno ze świeżych orzechów, dziewiczy, nierafinowany.  Pochodzi ze sprawiedliwego handlu.
Gęstość w temp. 20 st.C ~ 0.913 g/ml
Liczba zmydlenia 142 mg NaOH/ g
Skład kwasów tłuszczowych Typowy skład: Kwas palmitynowy 12.6 %, kwas stearynowy 6.2%, kwas oleinowy 46.6%, kwas linolowy 32 %
Przechowywanie Przechowywać w suchym miejscu, z dala od źródeł ciepła i światła.

 

 

Agnieszka Grzelak

07-01-2007
Rewelacyjny olej do pielęgnacji skóry nie tylko suchej. Używam go do pielęgnacji twarzy i ciała i jestem zachwycona efektem, łagodzi podrażnienia i przesuszenia(szczególnie ważne dla osób mających kontaktowe uczulenia na detergenty do prania), skóra jest elastyczna i dobrze odżywiona, znika uczucie pieczenia i ściągnięcia. Wchłania się bardzo szybko i nie pozostawia tłustej warstwy. Ma specyficzny zapach, na szczęście szybko się on ulatnia i nie pozostaje na skórze, a doskonałe właściwości pielęgnujące rekompensują w pełni ta drobna niedogodność. Dla mnie olejowy nr 1.

Maria Rudowicz

27-08-2007
Do niedawna do pielęgnacji skóry twarzy używałam oleju z pestek moreli i sprawdzał się doskonale, jednak po namowach... od kilku dni używam oleju arganowego i jestem zaskoczona efektami, tak szybkimi efektami. Skóra jest odżywiona i utrzymuje komfortowy poziom nawilżenia. Idealny dla cery po dwudziestym piątym roku życia.

Lucyna Ziobrowska

15-09-2011
Super! Idealny do mojej dojrzałej skóry. Wspaniały na miejsca bardzo suche czyli pięty i łokcie. Goraco polecam.

Anna Turczyn

26-02-2012
Bardzo bogaty i dobroczynny dla skóry olejek! Efekty da się zauważyć już po pierwszym użyciu. Każdy fragment skóry - pod oczami, twarz, szyja, dekolt - staje się maksymalnie odżywiony, elastyczny, gładki, promienny... można tak wymieniać bez końca. Mała uwaga: ten olejek (ze świeżych orzechów) ma bardzo specyficzny zapach, który na szczęście szybko się ulatnia. Olejek nie zostawia tłustej warstwy na skórze, jest uniwersalny, na każdą porę dnia! Polecam jako kosmetyk w czystej postaci.
Pokaż więcej
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj