Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Olej z alg laminaria (ekstrakt 2:1) Wydrukuj ofertę

Olej z alg laminaria to ekstrakt olejowy z listownicy Laminaria digitata. Znajduje zastosowanie jako składnik kosmetyków antycellulitowych i wyszczuplających.

 

Skład INCI: Laminaria Digitata Extract, Vitis Vinifera Seed Oil
Dozowanie: 1 - 50%
 
 
 
Ocena (5 / 5,00)
Poleć znajomemu
Cena: 15.90 zł / 100 ml
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Olej z alg laminaria (ekstrakt 2:1)

Skład INCI/Ingredients: Laminaria Digitata Extract, Vitis Vinifera Seed Oil

Olej z alg laminaria ECOSPA to ekstrakt olejowy z listownicy Laminaria  digitata. Roślina ta należy do rodziny alg brunatnych.  Ekstrakt pozyskiwany jest w niskiej temperaturze z mikronizowanej algi macerowanej w oleju z pestek winogron. Potrzeba 2 kg świeżych alg laminaria, aby uzyskać 1 kg oleju.

Laminaria w postaci wysuszonej zawiera 12% wody i 15% soli mineralnych (chlorki, siarczany i jod). Jest ona szczególnie bogata w jod którego stężenie wynosi ok. 0,8% w suchej masie. Wysuszona alga zawiera mniej niż 1% lipidów, ok. 5% protein i maksymalnie 65% cukrów.

Zalecane dozowanie: 1 - 50%.

Właściwości alg laminaria:

Laminaria jest głównie wykorzystywana w zwalczaniu cellulitu i otyłości, zarówno samodzielnie jak i w kombinacji z innymi ekstraktami wzmacniającymi jej działanie. Sole mineralne, a szczególnie jod, stymulują ogólny metabolizm i powodują wzrost wymiany osmotycznej, przyczyniając się tym samym do eliminowania nadmiaru płynów z organizmu. Fenomen ten został wykorzystany w kosmetykach modelujących. Ekstrakt z laminarii znalazł zastosowanie w preparatach do masażu, kąpieli oraz jako surowiec wspomagający kurację antycellulitową.

Zastosowanie:

  • Znajduje zastosowanie w kosmetykach ujędrniających i antycellulitowych – balsamy, kremy, masełka, serum itd.

  • Może być stosowany jako olej bazowy w oliwkach do masażu.

  • Stosuje się go w peelingach do ciała. W tym celu miesza się go z solą morską lub cukrem i olejkami eterycznymi. Przygotowanym peelingiem należy wykonać masaż ciała, szczególnie w miejscach trudnych do odchudzenia (udach, biodrach, pośladkach, brzuchu).

  • Służy jako składnik maseczek i odżywek do włosów zniszczonych.

  • Może być dodawany do kosmetyków dla cery dojrzałej, tracącej jędrność – kremy, serum, maseczki, oliwki, mleczka.

 

Uwagi: Przy problemach z tarczycą (niedoczynność lub nadczynność), stosowanie alg zawsze warto skonsultować z lekarzem prowadzącym.

 

Specyfikacja

Skład INCI Laminaria digitata, Vitis vinifera seed oil
Olej bazowy  
Rozpuszczalność  
Zalecane stężenie 5 - 50 %

 

Katarzyna

09-06-2017
Bardzo ciekawy olej! Jest lekki i świetnie się wchłania, jest bezzapachowy więc nie ma paskudnego zapachu alg co jest dosyć istotne ;) Skóra po nim jest bardzo ładnie nawilżona i faktycznie taka przyjemnie miękka i naprężona. Genialnie sprawdził mi się dodany do peelingu kawowego (kawa + otręby + sól + cynamon to zalewam wrzątkiem i czekam aż przestygnie + olej z alg i wychodzi z tego absolutne cudo!) Kofeina która uwalnia się z kawy też ma właściwości antycellulitowe i w połączeniu z tym olejem to działanie się potęguje. Skóra po takim peelingu jest tak fantastyczna, miękka, nawilżona i naprężona, że jestem absolutnie zachwycona tą mieszanką :) Cellulitu same kosmetyki nie załatwią ale w połączeniu z odpowiednią dietą i ćwiczeniami ten olej będzie strzałem w dziesiątkę. Używałam tego oleju też jako olejku po kąpieli bezpośrednio bez rozcieńczania i jestem absolutnie na TAK! Szybko się wchłania i nie lepi a do tego pomimo, że w opisie nie ma takich właściwości to mam wrażenie, że załagodził moje podrażnienia alergiczne. Nie wiem jakim cudem ale zadziałało :) To czego jeszcze nie wypróbowałam ale na pewno zrobię to dodanie go do maseczek do twarzy bo coś czuję, że to też może być świetna sprawa.

Ania

09-06-2017
Olej stosowałam samodzielnie, jak i w towarzystwie innych kremów jako dodatek. Najlepiej sprawdza się przy bodywrapingu na udach. Widoczny efekt zmniejszenia cellulitu po 3 tygodniach (3x w tyg owijanie, oraz w reszte dni po kąpieli) Co do pośladków słabszy efekt. Jeżeli chodzi o nawilżenie, bardzo przyjemny i lekki w stosowaniu, skóra się nie przesusza. Nałożony na twarz nie daję uczucia ściągnięcia, wchłania się szybko.

Małgosia

09-06-2017
Nie wiem na ile to zasługa alg, a na ile ćwiczeń. Jednak skóra jest wyraźnie mocniej napięta i gładsza. Niestety nie zaobserwowałam ubytku tkanki tłuszczowej ;( Dozowanie powinno być zgodne z zaleceniami, gdyż olejek stosowany w nadmiarze może powodować przesuszenie skóry. Ogólnie - polecam.

Marta

14-06-2017
Fajny olejek, zostawia skórę napięta i bardzo gładką. Ja łączę go ze zwykłym balsamem albo olejkiem, np. kokosowym i nakładam na wilgotną skórę. Jest też fajnym dodatkiem do peelingów do ciała (łączyłam go z peelingiem solnym i kawowym - znowu skóra po użyciu przyjemnie napięta). Działania antycellulitowego nie zauważyłam, ale też nie bardzo wierzę w takie cudowne działanie kosmetyków, potrzebne jest połączenie tego z ćwiczeniami i dietą. Olejek jest bezzapachowy, co dla mnie jest dużym plusem, bo nie znoszę "zapachu" alg i dlatego ciężko mi ich używać a tutaj nie ma tego problemu :) Podsumowując, polecam, jeśli liczycie na lekkie ujędrnienie i napięcie skóry.
Pokaż więcej
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj