Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Witamina B3 - Niacynamid Wydrukuj ofertę

Niacynamid to aktywna postać witaminy B3, która pełni ważną rolę w syntezie aminokwasów i kwasów nukleinowych. Działa przeciwzmarszczkowo, reguluję nawilżenie i złuszczanie się skóry.  Rozjaśnia przebarwienia, ogranicza wydzielanie sebum i eliminuje stany zapalne.

Skład INCI: Niacinamide
Dozowanie: 0,5 - 5%
 
Ocena (5 / 5,00)
Poleć znajomemu
Cena: 21.90 zł / 100 g
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Witamina B3 - Niacynamid

Skład INCI/Ingredients: Niacinamide

 

Działa przeciwzmarszczkowo, reguluje wilgotność i złuszczanie się skóry. Rozjaśnia przebarwienia i eliminuje stany zapalne.

Niacynamid to aktywna postać witaminy B3, która pełni ważną rolę w syntezie aminokwasów i kwasów nukleinowych. Jako związek stosowany w kosmetyce jest bezpieczny i hypoalergiczny, a jego skuteczność została potwierdzona licznymi badaniami.

Zalecane dozowanie: 0,5 - 5%

Właściwości niacynamidu:

 

Niacynamid przede wszystkim poprawia wygląd cery dojrzałej i starzejącej się. Stymuluje syntezę kolagenu i ceramidów, które stanowią podstawowy składnik cementu międzykomórkowego, zapewniającego integralność bariery skórnej oraz hamują przezskórną ucieczkę wody.

Już po 8 tygodniach aplikacji w stężeniu 4% zauważalna jest redukcja głębokich zmarszczek, bruzd oraz poprawa elastyczności skóry. Niacynamid hamuje także proces fotostarzenia i rozjaśnia przebarwienia.

Niacynamid poprawia ukrwienie skóry, działa przeciwzapalnie i zmniejsza ilość produkowanego łoju. Już po 2 tygodniach terapii 2% niacynamidem dochodzi do poprawy wyglądu cery dotkniętej trądzikiem pospolitym.

Ostatnimi czasy niacynamid znalazł zastosowanie w kuracji wspomagających leczenie trądziku różowatego. Hamowanie przez niego syntezy sebum w gruczołach łojowych redukuje powstawanie zaskórników, a działanie rozświetlające niweluje zaczerwienienie skóry. Znajduje też zastosowanie w terapiach antycellulitowych.

Zastosowanie:

  • Niacynamid może być stosowany w serum przeciwzmarszczkowych do twarzy, pod oczy, do dekoltu - w stężeniu 5%.

  • Jest popularnym składnikiem kosmetyków sebostatycznych (ograniczających wydzielanie łoju) – kremów, serum, toników, pianek, żeli myjących itd.

  • Znajduje zastosowanie w płukankach do włosów.

  • Może być składnikiem szamponów i odżywek do włosów.

  • Jest popularnym składnikiem produktów antycellulitowych (ze względu na poprawę ukrwienia).

Uwagi: Nie łączyć z witaminą C.

 

Specyfikacja

Skład INCI Niacinamide
Synonimy niacyna, amid kwasu nikotynowego, witamina PP
Postać biały krystaliczny proszek, w roztworze wodnym bezbarwny
Rozpuszczalność bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie (w stosunku 1:1), słabiej w etanolu
Stabilność stabilny w pH 5 - 7,5, najbardziej przy pH 7
Wartość pH 6,5 - 7,5 (5% roztwór w wodzie)
Zalecane stężenie 0.5 - 5%
Gęstość 1.40 g/ml
Uwagi w przypadku emulsji, może być podgrzewany w fazie wodnej max. do 75 st. C

 

Marta

27-03-2015
W sumie przestałam wierzyć, że znajdę coś, co zmniejszy wydzielanie sebum, aż trafiłam na tę witaminę! Stosuję jako tonik - wraz z hydrolatem z czystka labdanowego lub rozmarynowym. Skóra promienieje, a ja kiedyś ozłocę kogoś, kto wynalazł tę witaminę.
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj