Charakterystyka, właściwości i rodzaje witaminy C w kosmetyce

Historia odkrycia witaminy C nierozerwalnie łączy się z okresem podbojów morskich. Dość szokująco prezentuje się teza, że urodę zawdzięczamy piratom. Fakty są jednak takie, że to właśnie metodą prób i błędów dzięki nim odkryta została aktywność witaminy C, jednego z najpotężniejszych a zarazem najpopularniejszych związków naturalnych wykazujących aktywność biologiczną.

Charakterystyka, właściwości i rodzaje witaminy C w kosmetyce

Witamina C w kosmetyce jest królową substancji czynnych. Powszechnie nazywana “witaminą młodości“, sprawia, że skóra nabiera blasku, jest jędrna i odzyskuje jednolity koloryt. Wpływa pozytywnie na skórę ale również na masę kosmetyczną chroniąc je przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników.  

Jakie właściwości posiada witamina C?

Aktywność anti-aging witaminy C powiązana jest nie tylko z jej zdolnością do neutralizowania wolnych rodników ale również z jej udziałem w procesie biosyntezy kolagenu w skórze. Kwas askorbinowy zapobiega niekorzystnym zmianom w strukturze kolagenu prowadzącym do destrukcji cząsteczki, a w konsekwencji do utraty funkcji strukturalnych. Kolagen jest również jednym z podstawowych budulców naczyń krwionośnych. Witamina C wpływa więc na wzrost ich elastyczności, przyspiesza procesy gojenia oraz zapobiega obrzękom i siniakom. Dodatkowo korzystnie wpływa na mikrocyrkulację krwi, a co za tym idzie zmniejsza rumień skóry. Kwas askorbinowy należy do grupy związków zwanych inhibitorami tyrozynazy, które hamują syntezę melaniny. Dzięki tym właściwościom związek ten wykazuje działanie rozjaśniające przebarwienia, plamy oraz blizny.  Witamina ta jest również pomocna  w leczeniu trądziku, gdyż wykazuje delikatne właściwości złuszczające, antybakteryjne oraz przeciwzapalne. Zmniejsza aktywność enzymów niszczących białka ( kolagenaza i elastaza) przyczyniających się do rozpadu kolagenu oraz elastyny oraz hialuronidazy, która rozkłada kwas hialuronowy.

Jakie są formy witaminy C?

Witamina C dostępna jest w postaci wolnej lub jako połączenie z innymi związkami.  Wprowadzenie pochodnych zmodyfikowało właściwości witaminy, czyniąc ją bardziej stabilną, a jednocześnie poprawiło niektóre jej cechy.

Wrażliwa i silna- witamina C w postaci kwasu askorbinowego

Kwas L askorbinowy, czyli witamina C jest związkiem o charakterze hydrofilowym, który bardzo  dobrze rozpuszcza się w wodzie. Działa bardzo szybko, nadając skórze efekt rozświetlenia zaraz po nałożeniu. Należy jednak zaznaczyć, że witamina ta nie jest trwała i stabilna w roztworze wodnym,  dlatego należy zapewnić odpowiednie warunki gwarantujące jej efektywność:

  • formuła bezwodna lub o bardzo małej zawartości wody
  • dodatek glikoli i alkoholu
  • wysokie jej stężenie – 10-20%
  • niskie pH < 3,5
  • niska temperatura przechowywania - preparaty z witaminą C należy przechowywać w lodówce i szybko je zużyć(najlepiej w ciągu 2 tygodni)
  • ochrona przed działaniem promieni słonecznych
  • dodatek antyoksydantów stabilizujących

Serum z kwasem askorbinowym polecane jest do stosowania przed ważnymi wyjściami, na których skóra musi prezentować się zdrowo i promiennie jest to tak zwany „efekt bankietowy”.

Trwała i delikatna- witamina C MAP

Stabilniejszą formą związku rozpuszczalnego w wodzie jest jej fosforan magnezu  (MAP), wzrost trwałości w tym przypadku łączy się niestety ze spadkiem aktywności antyoksydacyjnej.  Ma to również i dobre strony, dzięki temu witamina działa mniej drażniąco od innych jej form i dlatego polecana jest do pielęgnacji cery wrażliwej, skłonnej do podrażnień.  Dodatkowo forma ta jest stabilna w pH neutralnym do lekko kwaśnego, idealnie więc sprawdzi się w preparatach emulsyjnych lub w serum. Dostępna jest również sól sodowa fosforanu askorbylu (SAP), która  posiada podobne właściwości do soli magnezowej. Dodatkowo działa antybakteryjnie, dzięki czemu stosuje się ją w preparatach przeciwtrądzikowych.

Stabilna i wytrwała- tetraizopalmitynian askorbylu

Rozpuszczalną w olejach formą witaminy C jest natomiast tetraizopalmitynian askorbylu- ester z kwasem askorbinowym, dobrze wchłaniający się przez naskórek i wykazujący fizjologiczną aktywność witaminy C. Związek ten współdziała z witaminą E, z którą tworzy układ zapobiegający niekontrolowanym procesom utleniania w komórkach- są to tak zwane witaminy młodości.  Dzięki hydrofobowym właściwościom witamina ta, nie działa tylko na powierzchni skóry, ewentualnie w wodnych przedziałach naskórka, ale przenika w głębsze jej warstwy.  Dzięki temu wykazuje ona bardzo silne właściwości depigmentacyjne, oddziałowując na syntezę barwnika- melaniny. Wpływa na proces tworzenia oraz pozwala zachować prawidłową strukturę kolagenu, kwasu hialuronowego oraz elastyny. Wykazuje więc silniejsze właściwości anti-aging od innych jej form. Bardzo dobrze sprawdza się w emulsyjnych kosmetykach.  

Palmitynian askorbylu podobnie jak tetraizopalmitynian charakteryzuje się wysoką stabilnością, niestety posiada małą aktywność biologiczną, ponieważ w skórze szybko ulega przekształceniu do czystej postaci witaminy C. 

Glukozyd askorbylu jest natomiast połączeniem kwasu askorbinowego z cząsteczkami glukozy powstałymi w wyniku rozpadu skrobi. Po naniesieniu na skórę wnika w głębsze jej warstwy, gdzie pod wpływem enzymów powoli ulega rozpadowi uwalniając wolną formę witaminy C.

Jak dobrać formę witaminy C do potrzeb?

Gdy nasza praca wymaga spędzenia długich godzin przed monitorem komputera, a dodatkowo jest stresująca,  cera jest szara, zmęczona, wymaga rozjaśnienia i usunięcia przebarwień, wówczas warto wybrać: witaminę C w postaci MAP, SAP lub glukozydu, np. serum z witaminą C MAP 5%

Jeśli potrzebujemy opisanego wcześniej „efektu bankietowego” warto skorzystać z czystej postaci witaminy C, np. w formie serum, czy maseczki rozjaśniającej np. maseczka z glinki ghassoul na przebarwienia.

Dla cery dojrzałej z pierwszymi oznakami starzenia, najlepiej sprawdzi się witamina C w postaci tetraizopalmitynianu askorbylu, w postaci kremu z koenzymem Q10 2% i olejową witaminą C 5% do cery dojrzałej lub serum lipidowe Granat + C.

Witamina C MAP

Witamina C MAP jest to jedna ze stabilniejszych form witaminy C. Idealnie sprawdzi się jako składnik kremów, mleczek do twarzy czy serum.

Witamina C - MAP w formie pudru
6,70 zł 2 g

Kwas askorbinowy

Witamian C w postaci kwasu askorbinowego działa praktycznie natychmiastowo. Od razu po nałożeniu zauważalne są pierwsze efekty. Skóra jest lekko zaczerwieniona, ale rozjaśniona i mniej widoczne są nierówności kolorytu

Witamina C - Kwas askorbinowy USP
8,50 zł 50 g

Zestaw DIY Serum z witaminą C 10%

Serum nadaje skórze blasku, rozjaśnia drobne przebarwienia. Polecane jest do pielęgnacji cery dojrzałej

Zestaw DIY Serum z witaminą C 10% - 3 x 10 ml
28,90 zł 1 szt.

Nasza ekspertka radzi

Uwaga!

Wyższe stężenia kwasu askorbinowego mogą powodować zaczerwienienie, podrażnienie oraz uczucie szczypania skóry.  W celu uniknięcia tego efektu możesz stosować niższe stężenia lub zmień formę witaminy C z kwasu askorbinowego na tetraizopalmitynian askorbylu.

Przygotowaliśmy specjalną recepturę!

Krem z witaminą C i olejem arganowym do cery naczyniowej
Krem z witaminą C i olejem arganowym do cery naczyniowej

Przepis DIY na krem z witaminą C i olejem arganowym. D-pantenol łagodzi, koi i nawilża skórę. Olej arganowy regeneruje, natłuszcza i uelastycznia skórę. Witamina C działa antyoksydacyjnie i nadaje skórze blasku. Krem przeznaczony do pielęgnacji cery naczyniowej.

Wskazania: Naczynka, Podrażnienie, Suchość, Utrata jędrności, Zmarszczki
Poziom trudności:
zaawansowany
Charakterystyka, właściwości i rodzaje witaminy C w kosmetyce nie posiada żadnych opinii.
Dodaj opinię!
Nikt jeszcze nie dodał pytania dla Charakterystyka, właściwości i rodzaje witaminy C w kosmetyce.
Zadaj pytanie!
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera! Dołącz do nas i poznaj świat kosmetyków DIY. Powiadomimy Cię o nowościach, promocjach, poradach pielęgnacyjnych i recepturach wybranych specjalnie dla Ciebie.