Ekologiczny ekstrakt wodno-glicerynowy z kakaowca to naturalny związek pobudzający metabolizm tkanki tłuszczowej. Działa lipolitycznie oraz stymuluje krążenie krwi. Ciemnobrązowy i aromatyczny ekstrakt z kakaowca polecany jest w produktach antycellulitowych i modelujących sylwetkę.
Ekologiczny ekstrakt wodno-glicerynowy z kakaowca to naturalny związek pobudzający metabolizm tkanki tłuszczowej. Działa lipolitycznie oraz stymuluje krążenie krwi. Ciemnobrązowy i aromatyczny ekstrakt z kakaowca polecany jest w produktach antycellulitowych i modelujących sylwetkę.
Wodno-glicerynowy ekstrakt z kakaowca Theobroma Cacao
Certyfikowany przez COSMOS ekstrakt z kakaowca otrzymywany jest z owoców Theobroma cacao pochodzących z ekologicznych upraw. Ekstrakt bogaty jest w kofeinę, polifenole oraz węglowodany. Kakao znane jest ze swoich właściwości przeciwutleniających, energetyzujących i foto-ochronnych, ale oprócz tego jest także skuteczne w działaniu antycellulitowym i wyszczuplającym.
Dozowanie
0,5 - 5%
Jak używać wodno-glicerynowy ekstrakt z kakaowca?
Ekstrakt wodno-glicerynowy rozpuszcza się w fazie wodnej. Ekstraktem z kakaowca wzbogać gotowy balsam do ciała lub dodaj do emulsji robionej od podstaw, do serum i toniku na bazie hydrolatu, do szamponu i odżywki do włosów. Do kremów i balsamów jako składnik trzeciej fazy w stężeniu 0,5 - 5%. Dodaj 0,5 - 5 ml na każde 100 ml gotowego kosmetyku. Dobrze łączy się z hydrolatami, kwasem hialuronowym oraz emulsjami
Właściwości i działanie ekstraktu z kakaowca
- Ekstrakt z kakaowca dzięki obecności kofeiny oraz polifenoli wykazuje działanie lipolityczne (czyli pomocne w usuwaniu tkanki tłuszczowej). Polecany jest jako składnik kosmetyków wyszczuplających oraz antycelulitowych.
- Posoada związki które stymulują również krążenie krwi, dzięki czemu wspomagają oczyszczanie skóry z toksyn.
- Polifenole obecne w ekstrakcie działają antyoksydacyjnie, dzięki czemu chronią włosy przed utratą koloru, oraz działają przeciwstarzeniowo.
- Certyfikowany przez COSMOS ekologiczny ekstrakt, bez parabenów.
Zastosowanie
- Ekstrakt z kakaowca wykazuje działanie fotoprotekcyjne. Dzięki temu chroni włosy farbowane przed utratą koloru.
- Dodaj ekstrakt z kakaowca do swojej odżywki lub maski do włosów.
- Połącz ekstrakt z kakaowca z ulubionym hydrolatem i wypróbuj jako ochronna mgiełkę na włosy.
- Ekstrakt z kakaowca polecany jest do pielęgnacji cery z pierwszymi oznakami starzenia.
- Wzbogać swój krem ekstraktem z kakaowca, dodając 2 ml na każde 100 ml gotowego kremu (około 2%).
- Połącz ekstrakt z kakaowca z kwasem hialuronowym w antyoksydacyjnym serum do twarzy oraz okolic oczu.
- Ekstrakt z kakaowca przyspiesza krążenie oraz działa lipolitycznie. Polecany jest jako składnik balsamów wyszczuplających lub antycelulitowych.
- Dodaj ekstrakt z kakaowca do bazy balsamowej, 3 - 5 ml na każde 100 ml gotowego kosmetyku (około 3 - 5%).
- Wypróbuj ekstrakt z kakaowca jako składnik kosmetyków do opalania.
Uwagi i przeciwwskazania
- Przechowywać szczelnie zamknięty, w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła, w miejscu niedostępnym dla dzieci.
- Nie przekraczać zalecanego maksymalnego stężenia.
- Nie stosować u kobiet w ciąży.
Specyfikacja
Pełny skład INCI | Glycerin, Aqua, Propanediol, Theobroma Cacao Extract, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate |
Kraj pochodzenia | Hiszpania |
Jakość | Certyfikowany przez COSMOS, ekologiczny. 0,2 - 0,3% konserwantów Sodium benzoate i Potassium sorbate. |
Postać | Ciemnobrązowa, transparentna ciecz o charakterystycznym zapachu. |
Gęstość w temp. 20 st.C | 1,11 - 1,15 g/ml |
pH | 4,5 - 5,5 |
Rozpuszczalność | Rozpuszczalne w wodzie, glicerynie i alkoholu. |
Zalecane stężenie |
0,5 - 5% |
Przechowywanie | Przechowywać szczelnie zamknięte, w suchym miejscu w temperaturze pokojowej. |
Trwałość | 18 miesięcy od produkcji |
Oceny i komentarze
Świetny zapach, odpowiednia konsystencja
dobry