Ekstrakt z kakaowca ekologiczny
Ekstrakt z kakaowca ekologiczny
Ekstrakt z kakaowca ekologiczny
Ekstrakt z kakaowca ekologiczny
Certyfikat ekologiczny Certyfikat ekologiczny Jakość
0,5 - 5% 0,5 - 5% Zalecane stężenie
W wodzie Rozpuszczalność
Nie używać powyżej 5% Nie używać powyżej 5%
niedostępny
Produkt niedostępny Powiadom mnie o dostępności

Ekologiczny ekstrakt wodno-glicerynowy z kakaowca to naturalny związek pobudzający metabolizm tkanki tłuszczowej. Działa lipolitycznie oraz stymuluje krążenie krwi. Ciemnobrązowy i aromatyczny ekstrakt z kakaowca polecany jest w produktach antycellulitowych i modelujących sylwetkę.

Czytaj więcej

Ekologiczny ekstrakt wodno-glicerynowy z kakaowca to naturalny związek pobudzający metabolizm tkanki tłuszczowej. Działa lipolitycznie oraz stymuluje krążenie krwi. Ciemnobrązowy i aromatyczny ekstrakt z kakaowca polecany jest w produktach antycellulitowych i modelujących sylwetkę.

Czytaj więcej
Certyfikat ekologiczny Certyfikat ekologiczny Jakość
0,5 - 5% 0,5 - 5% Zalecane stężenie
W wodzie Rozpuszczalność
Nie używać powyżej 5% Nie używać powyżej 5%

Wodno-glicerynowy ekstrakt z kakaowca Theobroma Cacao

Certyfikowany przez COSMOS ekstrakt z kakaowca otrzymywany jest z owoców Theobroma cacao pochodzących z ekologicznych upraw. Ekstrakt bogaty jest w kofeinę, polifenole oraz węglowodany. Kakao znane jest ze swoich właściwości przeciwutleniających, energetyzujących i foto-ochronnych, ale oprócz tego jest także skuteczne w działaniu antycellulitowym i wyszczuplającym.

Dozowanie

0,5 - 5%

Jak używać wodno-glicerynowy ekstrakt z kakaowca?

Ekstrakt wodno-glicerynowy rozpuszcza się w fazie wodnej. Ekstraktem z kakaowca wzbogać gotowy balsam do ciała lub dodaj do emulsji robionej od podstaw, do serum i toniku na bazie hydrolatu, do szamponu i odżywki do włosów.  Do kremów i balsamów jako składnik trzeciej fazy w stężeniu 0,5 - 5%. Dodaj 0,5 - 5 ml na każde 100 ml gotowego kosmetyku. Dobrze łączy się z hydrolatami, kwasem hialuronowym oraz emulsjami

Właściwości i działanie ekstraktu z kakaowca

  • Ekstrakt z kakaowca dzięki obecności kofeiny oraz polifenoli wykazuje działanie lipolityczne (czyli pomocne w usuwaniu tkanki tłuszczowej). Polecany jest jako składnik kosmetyków wyszczuplających oraz antycelulitowych.
  • Posoada związki które stymulują również krążenie krwi, dzięki czemu wspomagają oczyszczanie skóry z toksyn.
  • Polifenole obecne w ekstrakcie działają antyoksydacyjnie, dzięki czemu chronią włosy przed utratą koloru, oraz działają przeciwstarzeniowo.
  • Certyfikowany przez COSMOS ekologiczny ekstrakt, bez parabenów.
Ekstrakt z kakaowca ekologiczny

Zastosowanie

Włosy
Włosy
  • Ekstrakt z kakaowca wykazuje działanie fotoprotekcyjne. Dzięki temu chroni włosy farbowane przed utratą koloru.
  • Dodaj ekstrakt z kakaowca do swojej odżywki lub maski do włosów.
  • Połącz ekstrakt z kakaowca z ulubionym hydrolatem i wypróbuj jako ochronna mgiełkę na włosy.
Twarz
Twarz
  • Ekstrakt z kakaowca polecany jest do pielęgnacji cery z pierwszymi oznakami starzenia.
  • Wzbogać swój krem ekstraktem z kakaowca, dodając 2 ml na każde 100 ml gotowego kremu (około 2%).
  • Połącz ekstrakt z kakaowca z kwasem hialuronowym w antyoksydacyjnym serum do twarzy oraz okolic oczu.
Ciało
Ciało
  • Ekstrakt z kakaowca przyspiesza krążenie oraz działa lipolitycznie. Polecany jest jako składnik balsamów wyszczuplających lub antycelulitowych.
  • Dodaj ekstrakt z kakaowca do bazy balsamowej, 3 - 5 ml na każde 100 ml gotowego kosmetyku (około 3 - 5%).
  • Wypróbuj ekstrakt z kakaowca jako składnik kosmetyków do opalania.

Uwagi i przeciwwskazania

  • Przechowywać szczelnie zamknięty, w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła, w miejscu niedostępnym dla dzieci.
  • Nie przekraczać zalecanego maksymalnego stężenia.
  • Nie stosować u kobiet w ciąży.

Specyfikacja

Pełny skład INCI Glycerin, Aqua, Propanediol, Theobroma Cacao Extract, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate
Kraj pochodzenia Hiszpania
Jakość Certyfikowany przez COSMOS, ekologiczny. 0,2 - 0,3% konserwantów Sodium benzoate i Potassium sorbate.
Postać Ciemnobrązowa, transparentna ciecz o charakterystycznym zapachu.
Gęstość w temp. 20 st.C 1,11 - 1,15  g/ml
pH 4,5 - 5,5
Rozpuszczalność Rozpuszczalne w wodzie, glicerynie i alkoholu.
Zalecane stężenie

0,5 - 5%

Przechowywanie Przechowywać szczelnie zamknięte, w suchym miejscu w temperaturze pokojowej.
Trwałość 18 miesięcy od produkcji

Oceny i komentarze

2 opinie
Oceń produkt
5.0
2 oceny
4.0
3.0
2.0
1.0
Patrycja, 16.01.2023

Świetny zapach, odpowiednia konsystencja

marta, 22.12.2022

dobry

Oceń produkt
Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie? Chętnie pomożemy. Skontaktuj się z naszymi doradcami!

Pytania i odpowiedzi

1
Zadaj pytanie
Małgorzata, 10.12.2020
Bardzo dużo informacji w opisie, jednak brak mi informacji czy pachnie kakao/czekoladą? ;)
Odpowiedź ECOSPA:
Dzień dobry, ekstrakt z kakaowca posiada charakterystyczny zapach kakao, jednak w gotowym kosmetyku będzie on delikatnie wyczuwalny, ponieważ sugerowane jego stężenie w kosmetykach to do 5%. Intensywny zapach kakao posiada dostępne w naszej ofercie masło kakaowe .
Zadaj pytanie

Zamienniki produktu

Ekstrakt z kawy EKOLOGICZNY
9,90 zł 10 ml
Do koszyka
Ekstrakt z arniki
8,90 zł 10 ml
Do koszyka

Inni klienci kupili również

Olej z ogórecznika nierafinowany
14,90 zł 10 ml
Do koszyka
Olej lniany tłoczony na zimno
10,90 zł 30 ml
Do koszyka
Olejek pomarańczowy
16,90 zł 10 ml
Do koszyka
Witamina E - Miks naturalnych tokoferoli T70
17,90 zł 10 ml
Do koszyka
ecospa.pl Reviews with ekomi-pl.com