Ekstrakt z kakaowca ekologiczny
Ekstrakt z kakaowca ekologiczny
Ekstrakt z kakaowca ekologiczny
Ekstrakt z kakaowca ekologiczny
Certyfikat ekologiczny Certyfikat ekologiczny Jakość
0,5 - 5% 0,5 - 5% Zalecane stężenie
W wodzie Rozpuszczalność
Nie używać powyżej 5% Nie używać powyżej 5%
niedostępny
Produkt niedostępny Powiadom mnie o dostępności

Ekologiczny ekstrakt wodno-glicerynowy z kakaowca to naturalny związek pobudzający metabolizm tkanki tłuszczowej. Działa lipolitycznie oraz stymuluje krążenie krwi. Ciemnobrązowy i aromatyczny ekstrakt z kakaowca polecany jest w produktach antycellulitowych i modelujących sylwetkę.

Czytaj więcej

Ekologiczny ekstrakt wodno-glicerynowy z kakaowca to naturalny związek pobudzający metabolizm tkanki tłuszczowej. Działa lipolitycznie oraz stymuluje krążenie krwi. Ciemnobrązowy i aromatyczny ekstrakt z kakaowca polecany jest w produktach antycellulitowych i modelujących sylwetkę.

Czytaj więcej
Certyfikat ekologiczny Certyfikat ekologiczny Jakość
0,5 - 5% 0,5 - 5% Zalecane stężenie
W wodzie Rozpuszczalność
Nie używać powyżej 5% Nie używać powyżej 5%

Wodno-glicerynowy ekstrakt z kakaowca Theobroma Cacao

Certyfikowany przez COSMOS ekstrakt z kakaowca otrzymywany jest z owoców Theobroma cacao pochodzących z ekologicznych upraw. Ekstrakt bogaty jest w kofeinę, polifenole oraz węglowodany. Kakao znane jest ze swoich właściwości przeciwutleniających, energetyzujących i foto-ochronnych, ale oprócz tego jest także skuteczne w działaniu antycellulitowym i wyszczuplającym.

Dozowanie

0,5 - 5%

Jak używać wodno-glicerynowy ekstrakt z kakaowca?

Ekstrakt wodno-glicerynowy rozpuszcza się w fazie wodnej. Ekstraktem z kakaowca wzbogać gotowy balsam do ciała lub dodaj do emulsji robionej od podstaw, do serum i toniku na bazie hydrolatu, do szamponu i odżywki do włosów.  Do kremów i balsamów jako składnik trzeciej fazy w stężeniu 0,5 - 5%. Dodaj 0,5 - 5 ml na każde 100 ml gotowego kosmetyku. Dobrze łączy się z hydrolatami, kwasem hialuronowym oraz emulsjami

Właściwości i działanie ekstraktu z kakaowca

  • Ekstrakt z kakaowca dzięki obecności kofeiny oraz polifenoli wykazuje działanie lipolityczne (czyli pomocne w usuwaniu tkanki tłuszczowej). Polecany jest jako składnik kosmetyków wyszczuplających oraz antycelulitowych.
  • Posoada związki które stymulują również krążenie krwi, dzięki czemu wspomagają oczyszczanie skóry z toksyn.
  • Polifenole obecne w ekstrakcie działają antyoksydacyjnie, dzięki czemu chronią włosy przed utratą koloru, oraz działają przeciwstarzeniowo.
  • Certyfikowany przez COSMOS ekologiczny ekstrakt, bez parabenów.
Ekstrakt z kakaowca ekologiczny

Zastosowanie

Włosy
Włosy
  • Ekstrakt z kakaowca wykazuje działanie fotoprotekcyjne. Dzięki temu chroni włosy farbowane przed utratą koloru.
  • Dodaj ekstrakt z kakaowca do swojej odżywki lub maski do włosów.
  • Połącz ekstrakt z kakaowca z ulubionym hydrolatem i wypróbuj jako ochronna mgiełkę na włosy.
Twarz
Twarz
  • Ekstrakt z kakaowca polecany jest do pielęgnacji cery z pierwszymi oznakami starzenia.
  • Wzbogać swój krem ekstraktem z kakaowca, dodając 2 ml na każde 100 ml gotowego kremu (około 2%).
  • Połącz ekstrakt z kakaowca z kwasem hialuronowym w antyoksydacyjnym serum do twarzy oraz okolic oczu.
Ciało
Ciało
  • Ekstrakt z kakaowca przyspiesza krążenie oraz działa lipolitycznie. Polecany jest jako składnik balsamów wyszczuplających lub antycelulitowych.
  • Dodaj ekstrakt z kakaowca do bazy balsamowej, 3 - 5 ml na każde 100 ml gotowego kosmetyku (około 3 - 5%).
  • Wypróbuj ekstrakt z kakaowca jako składnik kosmetyków do opalania.

Uwagi i przeciwwskazania

  • Przechowywać szczelnie zamknięty, w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła, w miejscu niedostępnym dla dzieci.
  • Nie przekraczać zalecanego maksymalnego stężenia.
  • Nie stosować u kobiet w ciąży.

Specyfikacja

Pełny skład INCI Glycerin, Aqua, Propanediol, Theobroma Cacao Extract, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate
Kraj pochodzenia Hiszpania
Jakość Certyfikowany przez COSMOS, ekologiczny. 0,2 - 0,3% konserwantów Sodium benzoate i Potassium sorbate.
Postać Ciemnobrązowa, transparentna ciecz o charakterystycznym zapachu.
Gęstość w temp. 20 st.C 1,11 - 1,15  g/ml
pH 4,5 - 5,5
Rozpuszczalność Rozpuszczalne w wodzie, glicerynie i alkoholu.
Zalecane stężenie

0,5 - 5%

Przechowywanie Przechowywać szczelnie zamknięte, w suchym miejscu w temperaturze pokojowej.
Trwałość 18 miesięcy od produkcji

Oceny i komentarze

2 opinie
Oceń produkt
5.0
2 oceny
4.0
3.0
2.0
1.0
Patrycja, 16.01.2023

Świetny zapach, odpowiednia konsystencja

marta, 22.12.2022

dobry

Oceń produkt
Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie? Chętnie pomożemy. Skontaktuj się z naszymi doradcami!

Pytania i odpowiedzi

1
Zadaj pytanie
Małgorzata, 10.12.2020
Bardzo dużo informacji w opisie, jednak brak mi informacji czy pachnie kakao/czekoladą? ;)
Odpowiedź ECOSPA:
Dzień dobry, ekstrakt z kakaowca posiada charakterystyczny zapach kakao, jednak w gotowym kosmetyku będzie on delikatnie wyczuwalny, ponieważ sugerowane jego stężenie w kosmetykach to do 5%. Intensywny zapach kakao posiada dostępne w naszej ofercie masło kakaowe .
Zadaj pytanie

Zamienniki produktu

Ekstrakt z kawy EKOLOGICZNY
9,90 zł 10 ml
Do koszyka
Ekstrakt z arniki
8,90 zł 10 ml
Do koszyka

Inni klienci kupili również

Olejek grejpfrutowy (biały)
19,90 zł 10 ml
Do koszyka
Witamina E - Miks naturalnych tokoferoli T70
17,90 zł 10 ml
Do koszyka
Olejek imbirowy
19,90 zł 10 ml
Do koszyka
Olejek grejpfrutowy (różowy)
17,90 zł 10 ml
Do koszyka
ecospa.pl Reviews with ekomi-pl.com