Kwas szikimowy

Kwas szikimowy jest wielofunkcyjną substancją czynną. Wśród jego głównych właściwości kosmetycznych najbardziej docenia się zdolność do zmniejszenia ilości zmian trądzikowych, zaskórników, działanie przeciwzapalne, sebostatyczne, przeciwłupieżowe i dezodoryzujące.
Czytaj więcej
niedostępny
Produkt niedostępny Powiadom mnie o dostępności
Kwas szikimowy jest wielofunkcyjną substancją czynną. Wśród jego głównych właściwości kosmetycznych najbardziej docenia się zdolność do zmniejszenia ilości zmian trądzikowych, zaskórników, działanie przeciwzapalne, sebostatyczne, przeciwłupieżowe i dezodoryzujące.
Czytaj więcej
Zgodna ze specyfikacją Zgodna ze specyfikacją Jakość
0,5 - 5% 0,5 - 5% Zalecane stężenie
W wodzie W wodzie Rozpuszczalność
Składnik fototoksyczny Składnik fototoksyczny

Opis kwasu szikimowego

Nazwa kwasu szikimowego pochodzi od nazwy rośliny, w której ten związek naturalnie występuje. Shikimi – japońska nazwa anyżku gwiaździstego (Illicium verum), który jest bogaty w kwas szikimowy. Po raz pierwszy ten związek został wyizolowany jeszcze w 1885 roku przez Eykmana, jednak popularność zyskał dopiero kilka lat temu. Kwas szikimowy to przedstawiciel kwasów z grupy AHA, lecz jest bardziej łagodny i może być stosowany jako składnik kosmetyków na różne problemy skórne. Kwas posiada formę proszku, który dobrze rozpuszcza się w wodzie, nie potrzebuje podgrzewania.

Dozowanie

0,5 - 5% Do 5% w kosmetykach złuszczających
0,5 - 1% w dezodorantach
0,5 - 1,5% w kosmetykach przeciwłupieżowych

Jak używać kwas szikimowy?

Wzbogać gotowy kosmetyk lub dodaj do kosmetyków DIY - Zmieszaj kwas szikimowy z kwasem hialuronowym w serum do pielęgnacji cery wrażliwej. Wypróbuj kwas szikimowy jako dodatek do swojego kremu lub bazy kremowej. Połącz z hydrolatem w toniku do codziennej pielęgnacji skóry.

Kwas szikimowy - działanie

  • Kwas szikimowy jest wielofunkcyjną substancją czynną. Wśród jego głównych właściwości kosmetycznych najbardziej docenia się zdolność do zmniejszenia ilości zmian trądzikowych, zaskórników, działanie przeciwzapalne, sebostatyczne, przeciwłupieżowe i dezodoryzujące.
  • W zależności od stężenia i pH kosmetyku może nawilżać lub złuszczać. Jest najłagodniejszym kwasem z grupy AHA, dlatego może być stosowany u osób ze skórą naczyniową, dojrzałą i suchą.
  • Wyniki badań naukowych potwierdzają także antyoksydacyjne i rozjaśniające właściwości kwasu szikimowego. Kwas rozjaśnia przebarwienia potrądzikowe, ale też wyrównuje koloryt skóry dojrzałej (jest inhibitorem tyrozynazy).

Zastosowanie

Włosy
Włosy
  • Kwas szikimowy to doskonały dodatek do kosmetyków przeciwłupieżowych.
  • Dodaj 1,5 g na 100 g bazy szamponowej lub odżywki do włosów.
Twarz
Twarz
  • Kwas szikimowy to cenny składnik kosmetyków na noc: kremów do twarzy, serum i maseczek.
  • W tonikach i kremach przeciwtrądzikowych złuszcza, wyrównuje koloryt oraz działa antyoksydacyjnie.
  • Składnik kosmetyków złuszczających, rozjaśniających, przeciwtrądzikowych, antyoksydacyjnych.
Ciało
Ciało
  • Dodatek do dezodorantów i antyperspirantów w stężeniu 0,5g na 50 g dezodorantu.

Uwagi i przeciwwskazania

  • W wyniku stosowania kosmetyków z kwasami zmniejsza się grubość warstwy stratum corneum chroniącej skórę przed promieniami UV.
  • Dlatego też w trakcie stosowania kosmetyków z kwasami chroń twarz przed promieniami UV np. stosując kosmetyki z filtrami.
  • Przeciwwskazaniami do stosowania kwasów są: liczne znamiona, AZS, egzemy, łuszczyca, opryszczka, skłonność do powstawania bliznowców, okres rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych w obrębie twarzy, skóra podrażniona, alergie skórne, doustna terapia pochodnymi witaminy A, oparzenia słoneczne.
  • Przechowywać szczelnie zamknięty, w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła, w miejscu niedostępnym dla dzieci.
  • Nie przekraczać zalecanego maksymalnego stężenia.

Specyfikacja

Skład INCI Shikimic Acid
Postać Biały, drobny,  proszek o charakterystycznym zapachu
Rozpuszczalność Rozpuszczalny w wodzie i etanolu
Jakość 100% naturalny
Zalecane stężenie 0,5 - 5% w formulacjach
Przechowywanie Szczelnie zamknięty poniżej 20 st. C.  Z dala od światła, ciepła oraz wilgoci.

Oceny i komentarze

1 opinia
Oceń produkt 5 1 opinia
5.0
1 ocena
4.0
3.0
2.0
1.0
5.0 katarzyna, 8 lut 2019

świetny

Oceń produkt
Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie? Chętnie pomożemy. Skontaktuj się z naszymi doradcami!

Pytania i odpowiedzi

1
Zadaj pytanie
Marta, 21 wrz 2017
Również nieudany zakup! Nie wiem co dostałam! Do tej pory znany mi kwas w postaci ala glinki, tu dostaje kryształki/proszek, po rozpuszczeniu śmierdzący. Do wyrzucenia.
Odpowiedź ECOSPA:
Szanowna Pani, jeżeli Pani jest niezadowolona z zakupu, to uprzejmie prosimy o zgłoszenie reklamacji na info@ecospa.pl. Niestety nie podała Pani swojej poczty, ani numeru telefonu, dlatego nie możemy z Panią się skontaktować. Pozdrawiamy serdecznie, Zespół ECOSPA.pl
Zadaj pytanie

Propozycje dla Ciebie

Hydrolat jałowcowy z jagód ekologiczny
9,81 zł 100 ml
Opcje: 100, 500, 1000 (ml)
Do koszyka
Hydrolat z drzewa oliwkowego ekologiczny (z konserwantem)
17,90 zł 100 ml
Opcje: 100, 500, 1000 (ml)
Do koszyka
Eco Konserwant - proszek (Gluconolactone, Sodium Benzoate)
5,80 zł 10 g
Opcje: 10, 50, 150, 500 (g)
Do koszyka
Ekstrakt z miłorzębu (Ginkgo) EKOLOGICZNY
4,70 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100, 500 (ml)
Do koszyka

Zamienniki produktu

Kwas salicylowy
2,90 zł 25 g
Opcje: 25, 50, 100, 500 (g)
Do koszyka
Witamina B3 - Niacynamid
7,50 zł 25 g
Opcje: 25, 50, 100, 500 (g)
Do koszyka

Inni klienci kupili również

Hydrolat z drzewa oliwkowego ekologiczny (z konserwantem)
17,90 zł 100 ml
Opcje: 100, 500, 1000 (ml)
Do koszyka
Kwas laktobionowy
10,90 zł 5 g
Opcje: 5, 10, 25, 50 (g)
Do koszyka
Eco Konserwant - proszek (Gluconolactone, Sodium Benzoate)
5,80 zł 10 g
Opcje: 10, 50, 150, 500 (g)
Do koszyka
Kwas mlekowy 80%
4,50 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka