Masło tucuma nierafinowane

Masło tucuma pozyskiwane jest z owoców dziko rosnącej palmy Astrocaryum vulgare w rejonach Amazonii. Otrzymywane jest w wyniku tłoczenia na zimno, jest nierafinowane, posiada charakterystyczny zapach i odcień.

Czytaj więcej
niedostępny
Produkt niedostępny Powiadom mnie o dostępności

Masło tucuma pozyskiwane jest z owoców dziko rosnącej palmy Astrocaryum vulgare w rejonach Amazonii. Otrzymywane jest w wyniku tłoczenia na zimno, jest nierafinowane, posiada charakterystyczny zapach i odcień.

Czytaj więcej
100% naturalne, nierafinowane 100% naturalne, nierafinowane Jakość
1 -  25% 1 - 25% Zalecane stężenie
W tłuszczach W tłuszczach Rozpuszczalność
Podgrzej w kąpieli wodnej lub dłoni Podgrzej w kąpieli wodnej lub dłoni

Opis masła tucuma

Masło tucuma jest pozyskiwane z nasion drzew rosnących w rejonie Amazonii. Zbiory owoców z dzikich upraw w rejonie Amazonii dają zatrudnienie miejscowej ludności oraz przyczyniają się do zmniejszenia wycinki tropikalnej roślinności (lasy tropikalne stają się odnawialnym źródłem owoców). Masło jest bogate w kwasy tłuszczowe, m. in. kwas laurynowy, mirystynowy i linolenowy, które posiadają właściwości zmiękczające, nawilżające, regenerujące, odbudowują barierę lipidową skóry. Kolejnymi bardzo ważnymi składnikami masła tucuma są witaminy A i E. Dzięki wysokiej zawartości tych witamin masło posiada właściwości antyoksydacyjne, regulujące rogowacenie i zapobiegające łuszczeniu skóry.

Dozowanie

od 1% można stosować w czystej postaci (nie używać bezpośrednio na całą twarz
1 - 5% jako składnik kremów, balsamów, pomadek do ust 
5 - 20% jako składnik maści 
5 - 10% w mydłach naturalnych

Jak używać masło tucuma?

Ogólny sposób użycia masła - Podgrzej w dłoniach lub kąpieli wodnej przed użyciem, aby masło miało płynną konsystencję. Dodaj do fazy tłuszczowej swoich receptur.

Stosuj jako masło do ciała w czystej postaci - Po podgrzaniu w dłoni, masło tucuma zastosuj do pielęgnacji całego ciała, końcówek włosów czy jako balsam do ust. Najlepiej połącz masło z ulubionym olejem ECOSPA.

Użyj jako składnik swoich kosmetyków - Dobrze sprawdza się jako składnik samodzielnie robionych balsamów, kremów, maseł do ciała, mydeł naturalnych, pomadek do ust i maści.

Masło tucuma - właściwości kosmetyczne

  • Masło tucuma działa ochronnie, poprawia nawilżenie i elastyczność skóry. Polecane do pielęgnacji skóry dojrzałej, uszkodzonej, zaczerwienionej po opalaniu, suchej. Poprawia stan cery z łuszczycą i egzemą.
  • Tucuma nadaje skórze połysk i blask. Z tego względu będzie szczególnie polecany do pomadek do ust oraz balsamów i musów/masełek rozjaśniających skórę oraz w produktach do pielęgnacji włosów.
  • Masło zawiera dużą ilość kwasu laurynowego szczególnie cenionego w produkcji luksusowych mydeł. Tucuma jest dość twarde jednak w zetknięciu z ciałem topi się. Z tego względu z powodzeniem może być używane do masażu.

Zastosowanie

Włosy
Włosy
  • Doskonale sprawdza się w pielęgnacji włosów przesuszonych, zniszczonych.
  • Może być dodawane do masek i balsamów.
Twarz
Twarz
  • Masło tucuma może być stosowane w produktach do pielęgnacji ust – balsamach, pomadkach, masełkach. Nadaje kosmetykom do ust piękny połysk.
Ciało
Ciało
  • Stanowi świetny dodatek do kremów, balsamów, masełek do skóry uszkodzonej, zaczerwienionej, suchej, dojrzałej.
  • Ze względu na wysoką zawartość witaminy E i A jest dodawane do kosmetyków po opalaniu.
  • Może być stosowane w ciąży i w okresie karmienia.

Uwagi i przeciwwskazania

  • Przechowywać szczelnie zamknięty, w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła.
  • Produkt pozyskiwany z roślin, barwa i zapach poszczególnych partii może nieznacznie się między sobą różnić.

Specyfikacja

Skład INCI Astrocaryum vulgare seed butter
Metoda otrzymywania Tłoczone na zimno
Pochodzenie Amazonia (las deszczowy)
Jakość 100% naturalne, nie zawiera parabenów i środków konserwujących
Postać Ciało stałe o barwie żółtej
Zalecane stężenie Od 1% można stosować w czystej postaci (nie używać bezpośrednio na całą twarz), 5 - 10% w produkcji mydła
Temp. topnienia 30-32 st. C
Przechowywanie W chłodnym, suchym i zacienionym miejscu, z dala od słońca

Oceny i komentarze

1 opinia
Oceń produkt 5 1 opinia
5.0
1 ocena
4.0
3.0
2.0
1.0
5.0 Agata, 23 sty 2015

świetnie nawilża, dobrze się wchłania

Oceń produkt
Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie? Chętnie pomożemy. Skontaktuj się z naszymi doradcami!
Nikt jeszcze nie dodał pytania dla Masło tucuma nierafinowane.
Zadaj pytanie

Propozycje dla Ciebie

Olej z wiesiołka zimnotłoczony, nierafinowany
11,50 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Olejek mirrowy (Commiphora myrrha, Somalia)
Produkt niedostępny
Powiadom
Ekstrakt z zielonej herbaty EKOLOGICZNY
5,00 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Baza kremowa EKOLOGICZNA
15,50 zł 100 g
Opcje: 100, 225, 500, 1000 (g)
Do koszyka

Zamienniki produktu

Masło waniliowe
Produkt niedostępny
Powiadom
Masło shea (karite) złote zimnotłoczone
10,90 zł 50 g
Opcje: 50, 100, 250, 500, 1000 (g)
Do koszyka
Masło z mango
Produkt niedostępny
Powiadom
Masło karite (shea) Nilotica nierafinowane
od 12,90 zł 11,61 zł 50 g
Opcje: 50, 100, 250, 500, 1000 (g)
Do koszyka
Masło z awokado zimnotłoczone
12,50 zł 50 g
Opcje: 50, 100, 250, 500, 1000 (g)
Do koszyka

Inni klienci kupili również

Olej z wiesiołka zimnotłoczony, nierafinowany
11,50 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Olejek mirrowy (Commiphora myrrha, Somalia)
Produkt niedostępny
Powiadom
Ekstrakt z zielonej herbaty EKOLOGICZNY
5,00 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Baza kremowa EKOLOGICZNA
15,50 zł 100 g
Opcje: 100, 225, 500, 1000 (g)
Do koszyka