Mydło glicerynowe DIY Palmarosa
(97.6%) 99.55 g | Baza mydlana glicerynowa biała Premium |
(0.4%) 0.41 g | Barwnik do mydła niemigrujący SOLO Passion |
(2%) 2.04 g | Olejek palmarosa |
Zaczynamy
Krok 1 |
Receptura jest przygotowana na jedno mydło w kształcie serca - jeśli chcesz przygotować 4 mydełka za jedym razem, zwiększ odpowiednio ilość składników. Odważ potrzebną ilość bazy glicerynowej. Pokrój ją w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce i przełóż do zlewki. |
Krok 2 |
W szklanej zlewce odważ potrzebną ilość bazy mydlanej. |
Krok 3 |
Przygotuj kąpiel wodną. Wstaw zlewkę z odważoną bazą mydlaną do kąpieli wodnej. Podgrzewaj bazę, delikatnie mieszając, aż całkowicie się rozpuści. Nie mieszaj zbyt energicznie, żeby baza za bardzo się nie spieniła. Bazę można także rozpuścić w kuchence mikrofalowej. Za pomocą termometru zmierz temperaturę roztopionej bazy. Temperatura topienia bazy mydlanej glicerynowej to ok. 54-70 stopni Celsjusza. |
Krok 4 |
Kiedy baza mydlana całkowicie się rozpuści, wyjmij zlewkę z kąpieli wodnej. Dodaj barwnik i wymieszaj. |
Krok 5 |
Dodaj olejki eteryczne i dokładnie wymieszaj ponownie. |
Krok 6 |
Przygotuj formę. Umieść ją w miejscu, w którym mydełka będą mogły ostygnąć. Jednym strumieniem przelej mydło do formy. Jeśli na powierzchni mydełka zauważysz pęcherzyki powietrza, spryskaj mydło delikatnie alkoholem (spirytusem rektyfikowanym 96%). |
Krok 7 |
Odstaw mydło do ostygnięcia. Pozostaw je w formie tak długo, aż mydło całkowicie zastygnie. Po kilku godzinach mydełka są gotowe do użycia. Następnie delikatnie wyjmij mydło z formy. Twoje mydełko glicerynowe DIY jest gotowe! Przechowuj w zamkniętym pojemniku lub celofanowej torebce. |
Uwagi i przechowywanie
- Lista alergenów: Geraniol*, Limonene*, Farnesol*, Citral*, Linalool*, Citronellol*, Eugenol*.
- Receptura na Mydło glicerynowe DIY Czerwona pomarańcza jest przygotowana na Silikonową formę do mydeł - 4 x serce. Jeśli użyjesz innej formy do mydła, pamiętaj, że intensywność koloru i zapachu może ulec zmianie.
Składniki
3Kalkulator proporcji składników
${item.name} | ${item.share}% |
${getCapacity(item.share, item.density)}
ml
|
${getWeight(item.share, item.density)}
g
${calcTip(item.tip, getWeight(item.share, item.density), item.id)} kropli
|