Olejek szałwii muszkatołowej

Olejek szałwiowy ECOSPA otrzymywany jest przez destylację z parą wodną kwitnącego ziela szałwii muszkatołowej Salvia sclarea. Posiada ziemisty, ziołowy zapach. Reguluje wydzielanie sebum i stymuluje porost włosów, działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo.
Czytaj więcej
Dostępny w magazynie - wysyłka 1 - 2 dni
5 ml 11,90 zł
10 ml 19,90 zł
30 ml 53,60 zł
100 ml 154,90 zł
  • Koszt wysyłki krajowej to 9,90 zł Poczta Polska, 11,90 zł Paczkomaty InPost, 13,90 zł Kurier DPD.
  • Wysyłka za pobraniem dodatkowo płatna 5 zł.
  • Zamówienia powyżej 199 zł wysyłamy gratis za pośrednictwem Poczty Polskiej lub Paczkomatów InPost.
Darmowa dostawa od 199 zł
  • W koszyku wybierz 1 próbkę do zakupów powyżej 99 zł lub 3 próbki do zakupów powyżej 149 zł.
  • Dostępne próbki produktów zmieniają się okresowo.
Próbki do zakupów
Olejek szałwiowy ECOSPA otrzymywany jest przez destylację z parą wodną kwitnącego ziela szałwii muszkatołowej Salvia sclarea. Posiada ziemisty, ziołowy zapach. Reguluje wydzielanie sebum i stymuluje porost włosów, działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo.
Czytaj więcej
100% naturalny 100% naturalny Jakość
0,5 - 2% 0,5 - 2% Zalecane stężenie
W tłuszczach W tłuszczach Rozpuszczalność
Max. stężenie 2% w kosmetykach
Nie stosować w ciąży Max. stężenie 2% w kosmetykach
Nie stosować w ciąży

Olejek szałwii muszkatołowej 100% naturalny

Naturalny olejek szałwiowy ECOSPA otrzymywany jest przez destylację z parą wodną kwitnącego ziela szałwii muszkatołowej Salvia sclarea. Posiada ziemisty, ziołowy zapach. Główne składniki olejku to: sklareol, geraniol, limonen, beta-pinen, lilalol itd.

Dozowanie

Zalecane 0,5 - 2%* 
Krople/ml - 1 ml olejku szałwii muszkatołowej to ok. 32 kropli 

*Olejek posiada ograniczenie do maksymalnego stężenia 2% w kosmetykach do twarzy, w kosmetykach do mycia, 1% w kosmetykach do ust wszystkich typów, w dezodorantach.

Jak stosować olejek szałwiowy?

Wzbogać gotowy kosmetyk lub dodaj do kosmetyków DIY - Dodaj olejek szałwii do gotowego kremu, oleju do twarzy lub ciała, płynu do mycia, szamponu, czy odżywki do włosów. Możesz użyć w mieszance z innymi olejkami eterycznymi. Dodaj 16 kropli na każde 100 ml kosmetyku (stężenie 0,5%).

Dodaj do kąpieli - Wymieszaj 5-10 kropli olejku (lub mieszanki olejków) w 1 łyżce ulubionego oleju bazowego i dodaj do kąpieli.

Wykonaj masaż z olejkiem - Dodaj 8 kropli do 25 ml oleju bazowego (stężenie 1%) np. migdałowy, morelowy, jojoba lub kokosowy. Podgrzej mieszankę olejów i wykonaj relaksujący masaż ciała.

Użyj w kominku do aromaterapii - Miseczkę w kominku napełnij wodą i dodaj 5 - 10 kropli olejku szałwiowego lub mieszanki olejków.

Olejek szałwiowy - właściwości kosmetyczne

  • W aromaterapii olejek szałwii muszkatołowej jest jednym z najsilniejszych środków uspokajających i przeciwdepresyjnych.
  • Główny składnik olejku – sklareol – wykazuje właściwości estrogenne, dzięki czemu łagodzi dolegliwości związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.
  • Równie często szałwia muszkatołowa występuje w produktach do pielęgnacji skóry, gdyż reguluje wydzielanie łoju i stymuluje porost włosów.
  • Ponadto badania dowodzą, że olejek szałwiowy działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Działanie to nasila się wskutek dłuższego kontaktu, dlatego zaleca się go używać w formulacjach niezmywalnych (kremy, emulsje).

Zastosowanie

Włosy
Włosy
  • Olejek szałwii jest stosowany w szamponach, odżywkach i maskach do włosów zniszczonych i ze skłonnością do łupieżu, w łojotokowym zapaleniu skóry.
  • Służy jako składnik wcierek hamujących wypadanie włosów.
Twarz
Twarz
  • Może być składnikiem kosmetyków przeciwtrądzikowych – reguluje wydzielanie sebum.
Ciało
Ciało
  • Ze względu na właściwości tonizujące nadaje się jako bazowa substancja zapachowa do płynów do kąpieli.
  • W perfumerii olejek szałwii muszkatołowej wykorzystuje się jako utrwalacz zapachu.
  • Dodaje się go do płynów do kąpieli – łagodzi bóle menstruacyjne.

Uwagi i przeciwwskazania

  • Niewskazany dla kobiet w ciąży.
  • Posiada ograniczenia w stosowaniu według zaleceń IFRA, patrz dozowanie.
  • Przechowywać szczelnie zamkniętej butelce z ciemnego szkła w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła, w miejscu niedostępnym dla dzieci.
  • Unikać kontaktu z oczami. Nie stosować doustnie i w postaci nierozcieńczonej bezpośrednio na skórę.

Specyfikacja

Skład INCI Ingredients/INCI: Salvia Sclarea Oil, Linalool*, Limonene*, Geraniol*. * naturalny składnik olejku eterycznego uwzględniony w wykazie INCI zgodnie z 7 poprawką do Dyrektywny Kosmetycznej UE.
 Pochodzenia Środkowa Europa
Otrzymywanie destylacja z parą wodną
Zalecane stężenie dozować 1 – 6 kropli olejku na 10 ml oleju bazowego
Zapach orzeźwiający, ziemisty, ziołowy z delikatną owocową nutą
Nuta średnia (serca)
Harmonia zapachów lawenda, geranium, drzewo sandałowe, jaśmin, kadzidło oraz olejki cytrusowe

Oceny i komentarze

3 opinie
Oceń produkt 5 3 opinie
5.0
3 oceny
4.0
3.0
2.0
1.0
5.0 Anna, 21 lip 2019

Gdy dodałam kilka kropel do wody w misce do moczenia stóp, ten zapach coś mi zrobił. dużo mi zrobił! Poczułam nagły wielki spokój i równowagę. jakby wszystko w ciele doznało homeostazy. Jakby wszystkie puzzle nagle się złożyły. Raz tak na mnie podziałał. Po żadnym innym olejku nie czułam tak głębokiego i potrzebnego wpływu.

5.0 Renata, 6 lut 2019

Bardzo złożony zapach (pierwsze uderzają zioła i ostre, orzechowe aromaty), który po kilkunastu minutach "wymywa się" na dużo wytrawniejsze nuty. Pierwotnie zakupiony do domowych perfum, które aktualnie leżakują, tak więc na efekt końcowy przyjdzie jeszcze trochę poczekać, ale, ale: dodany do domowego toniku przedłuża efekt matowej, gładkiej skóry i dzięki warstwowemu schodzeniu z zapachów: super odpręża i wprowadza perfumeryjny akcent w codziennej pielęgnacji. Mieszam też z kremem i nakładam na przetłuszczające się fragmenty twarzy. Pomaga przy stanach zapalnych skóry głowy (aplikowany w połączeniu z hydrolatem lawendowym), łagodzi podrażnienie i niweluje swędzenie. Świetny olejek z gatunku tych trochę bardziej zaawansowanych i specjalistycznych :)

5.0 Katarzyna, 13 lut 2016

Wspaniały olejek o świeżym, ziołowym zapachu. Szałwia ma bardzo wszechstronne zastosowanie, nie odkryłam jeszcze wszystkich, na razie używam go jako naturalnych perfum, w dyfuzorze olejków eterycznych -np. w towarzystwie lawendy - oraz do włosów - dodany do szamponu, wmasowany w skórę głowy łagodzi swędzenie i stany zapalne. Polecam gorąco!

Oceń produkt
Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie? Chętnie pomożemy. Skontaktuj się z naszymi doradcami!
Nikt jeszcze nie dodał pytania dla Olejek szałwii muszkatołowej.
Zadaj pytanie

Propozycje dla Ciebie

Baza szamponowa EKOLOGICZNA
14,50 zł 200 ml
Opcje: 200, 500, 1000 (ml)
Do koszyka
Olej z czarnego kminku zimnotłoczony
15,50 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Olej tamanu (Calophyllum) zimnotłoczony ekologiczny
7,90 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Hydrolat neroli (z kwiatu pomarańczy) ekologiczny
14,60 zł 100 ml
Opcje: 100, 500, 1000 (ml)
Do koszyka

Zamienniki produktu

Olejek lawendowy Bułgaria
Produkt niedostępny
Powiadom
Olejek tymiankowy
Produkt niedostępny
Powiadom
Olejek mięty pieprzowej
9,20 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka

Inni klienci kupili również

Olejek cytrynowy
6,70 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek drzewa herbacianego
11,90 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek lawendowy Bułgaria
Produkt niedostępny
Powiadom
Olej z pestek winogron zimnotłoczony
14,50 zł 50 ml
Opcje: 50, 100, 500, 1000 (ml)
Do koszyka