
Enzymatyczna maseczka z enzymem z dyni i glinką białą
(35%) 5.25 g | Woda destylowana |
(50%) 7.5 g | Glinka biała Kaolin |
(10%) 1.5 g | Enzym z dyni - peeling enzymatyczny |
(5%) 0.75 g | Ekstrakt z ananasa |
Zaczynamy
Krok 1 |
Do moździerza lub miseczki dodaj hydrolat, enzymz dynii i ekstrakt z ananasa. |
Krok 2 |
Połącz z odważoną glinką, dokładnie wymieszaj. Maseczka gotowa. Nakładaj od razu po wykonaniu, omijając okolice oczu i ust. |
Krok 3 |
Maseczkę pozostaw na ok. 15 minut. Aby maska nie wyschła co jakiś czas spryskaj twarz wodą lub hydrolatem. Nie dopuść do przesuszenia maski, gdyż jej zaschnięcie może spowodować zaczerwienienie i podrażnienie skóry. |
Krok 4 |
Spłucz maseczkę obficie ciepłą, ale nie gorącą wodą. W celu przywrócenia prawidłowego pH skóry użyj do przemycia twarzy hydrolat. Do tonizacji cery wrażliwej, dojrzałej i suchej polecamy hydrolat kocanki włoskiej. Nałóż na twarz nawilżający krem np. z bazy kremowej EKOLOGICZNEJ. |
Uwagi i przechowywanie
- Nie mieszaj maseczek z glinkami w składzie metalowymi łyżeczkami. Używaj tylko łyżeczek drewnianych, plastikowych lub szklanych bagietek.
- Aby uniknąć ściągnięcia i zaczerwienienia skóry, nie daj maseczce zaschnąć na twarzy. Spryskuj twarz wodą lub hydrolatem.
- pH = 6.72
Składniki
4Kalkulator proporcji składników
${item.name} | ${item.share}% |
${getCapacity(item.share, item.density)}
ml
|
${getWeight(item.share, item.density)}
g
${calcTip(item.tip, getWeight(item.share, item.density), item.id)} kropli
|