Okluzyjny krem typu W/O na bazie lecytyny sojowej
(20%) 20 g | Olej makadamia zimnotłoczony |
(35%) 35 g | Masło z awokado zimnotłoczone |
(8%) 8 g | Lecytyna sojowa płynna |
(31%) 31 g | Woda destylowana |
(4%) 4 g | Sorbitol |
(1%) 1 g | Eco Konserwant - płynny |
(1%) 1 g | Witamina E - Miks naturalnych tokoferoli T70 |
Zaczynamy
Krok 1 |
W zlewce 250 ml odważ masło z awokado, olej makadamia i lecytynę sojową. W zlewce 100 ml odważ sorbitol i wodę, wymieszaj. Sprawdź pH fazy wodnej za pomocą papierków wskaźnikowych. Ureguluj pH do wartości 5-6. |
Krok 2 |
Przygotuj kąpiel wodną na palniku. Woda w kąpieli musi być gorąca, prawie wrząca. Do kąpieli wodnej wstaw zlewki i podgrzewaj obie do podobnej temperatury ok. 80 st. C. Temperaturę kontroluj termometrem. Gdy temperatura osiągnie ok. 80 st. C, wyjmij zlewki i część olejową zacznij ubijać używając miksera (mieszaj na najwyższych obrotach). Cały czas mieszając dodaj jednym płynnym ruchem fazę wodną. Ubijaj do momentu uzyskania zbitej gęstej konsystencji (temp około 40 st. C.). |
Krok 3 |
Gdy emulsja osiągnie temp. 40 stopni C dodaj witaminę E i mieszaj mikserem na średnich obrotach. Następnie dodaj konserwant i ponownie dokładnie wymieszaj. |
Krok 4 |
Krem przelej do opakowania i odstaw na kilka godzin do całkowitego ostygnięcia. |
Uwagi i przechowywanie
- Używaj tylko maseł hydrogenizowanych.
- Krem przygotowany od podstaw najlepiej przechowuj w lodówce. Napisz datę ważności na opakowaniu i zużyj przed końcem terminu przydatności.
Składniki
7Kalkulator proporcji składników
* Objętość składników podaną w ml odmierz za pomocą cylindra, zlewki lub łyżki miarowej. Masło rozpuść przed odmierzaniem w kąpieli wodnej.
${item.name} | ${item.share}% |
${getCapacity(item.share, item.density)}
ml
|
${getWeight(item.share, item.density)}
g
${calcTip(item.tip, getWeight(item.share, item.density), item.id)} kropli
|
Wpisy powiązane z recepturą
Oceny i komentarze
To najlepszy krem jaki kiedykolwiek miałam. Mam atopową skórę i nie toleruję wielu kremów zarówno aptecznych jak tych z ECOCERTem. Zawsze gdy mi ten się kończy i nie chce mi się zrobić nowego to po tygodniu nieużywania go odczuwam jego ogromny brak. Dziękuję ECOSPA.pl za umieszczenie tego przepisu na stronie. Ja w swojej wersji wodę destylowaną zastępuję mocnym naparem z pokrzywy a do fazy olejowej dodaję lanoliny.