Okluzyjny krem typu W/O na bazie lecytyny sojowej
(20%) 20 g | Olej makadamia zimnotłoczony |
(35%) 35 g | Masło z awokado zimnotłoczone |
(8%) 8 g | Lecytyna sojowa płynna |
(31%) 31 g | Woda destylowana |
(4%) 4 g | Sorbitol |
(1%) 1 g | Eco Konserwant - płynny |
(1%) 1 g | Witamina E - Miks naturalnych tokoferoli T70 |
Zaczynamy
Krok 1 |
W zlewce 250 ml odważ masło z awokado, olej makadamia i lecytynę sojową. W zlewce 100 ml odważ sorbitol i wodę, wymieszaj. Sprawdź pH fazy wodnej za pomocą papierków wskaźnikowych. Ureguluj pH do wartości 5-6. |
Krok 2 |
Przygotuj kąpiel wodną na palniku. Woda w kąpieli musi być gorąca, prawie wrząca. Do kąpieli wodnej wstaw zlewki i podgrzewaj obie do podobnej temperatury ok. 80 st. C. Temperaturę kontroluj termometrem. Gdy temperatura osiągnie 80 st. C, wyjmij zlewki i część olejową zacznij ubijać używając miksera (mieszaj na najwyższych obrotach). Cały czas mieszając dodaj jednym płynnym ruchem fazę wodną. Ubijaj nieprzerwanie do momentu uzyskania zbitej gęstej konsystencji (temp około 40 st. C.). W celu przyśpieszenia emulgacji możesz zlewkę wstawić do zimnej łaźni wodnej. |
Krok 3 |
Gdy emulsja osiągnie temp. 40 stopni C dodaj witaminę E i mieszaj mikserem na średnich obrotach. Następnie dodaj konserwant i ponownie dokładnie wymieszaj. |
Krok 4 |
Krem ma konsystencję masełka. Przełóż łyżką do opakowania i odstaw na kilka godzin do całkowitego ostygnięcia. W czasie stygnięcia nie zakręcaj szczelnie słoika tylko przykryj uchyloną pokrywką. |
Uwagi i przechowywanie
- Używaj tylko maseł hydrogenizowanych.
- Krem przygotowany od podstaw najlepiej przechowuj w lodówce. Napisz datę ważności na opakowaniu i zużyj przed końcem terminu przydatności.
Składniki
7Kalkulator proporcji składników
* Objętość składników podaną w ml odmierz za pomocą cylindra, zlewki lub łyżki miarowej. Masło rozpuść przed odmierzaniem w kąpieli wodnej.
${item.name} | ${item.share}% |
${getCapacity(item.share, item.density)}
ml
|
${getWeight(item.share, item.density)}
g
${calcTip(item.tip, getWeight(item.share, item.density), item.id)} kropli
|
Wpisy powiązane z recepturą
Oceny i komentarze
Wyszedł mi płynny??? Tak jakby nie zemulgował się. Na skórze początkowo tłusty, po jakiś czasie wchłania się pięknie. ______________________Witam, Właśnie wykonałem krem aby sprawdzić czy receptura jest dobra. Krem mi wyszedł. Aby tak się stało należy trzymać się kilku zasad. Jest to emulsja W/O - woda w oleju tutaj bardzo ważne jest szybkie mieszanie i sztywność części olejowej. Dlatego też ważne aby w części olejowej była przeważająca część maseł i to maseł hydrogenizowanych. Ważne kroki: 1) podgrzewamy obie części do 80 st. C 2) wlewamy od razu całą część wodną do olejowej nie odwrotnie, nie lejemy powoli drobną stróżką wody tylko za jednym razem całość! 3) miksowałem mikserem o mocy 300 W na najwyższych obrotach 4) końcówka do ubijania białek (4 łopatki) 5) miksowałem nieprzerwanie do momentu aż krem zacznie robić się gęsty jak krem tortowy. 6) można przyśpieszyć proces studzenia emulsji i wstawić połączone fazy do zimnej łaźni wodnej . 7) gdy emulsja powstała, zrobiło się masełko, ustawiłem zlewkę na wadze i doważyłem witaminę E i konserwant. Pozdrawiam Artur Chaber
To najlepszy krem jaki kiedykolwiek miałam. Mam atopową skórę i nie toleruję wielu kremów zarówno aptecznych jak tych z ECOCERTem. Zawsze gdy mi ten się kończy i nie chce mi się zrobić nowego to po tygodniu nieużywania go odczuwam jego ogromny brak. Dziękuję ECOSPA.pl za umieszczenie tego przepisu na stronie. Ja w swojej wersji wodę destylowaną zastępuję mocnym naparem z pokrzywy a do fazy olejowej dodaję lanoliny.