10 powodów dlaczego warto stosować skwalan po 25 roku życia

Proces starzenia skóry rozpoczyna się tuż po 25 roku życia. To bardzo umowna granica, ale właśnie mniej więcej po tym czasie możesz spodziewać się wystąpienia pierwszych oznak starzenia. Na twarzy pojawiają się drobne zmarszczki, a z biegiem kolejnych lat zauważamy powolną utratę jędrności i elastyczności skóry. Dlatego po 25 roku życia warto zadbać o prawidłową pielęgnację anti-aging, która pozwoli Ci zachować młodą skórę na dłużej i spowolni procesy starzenia. Szczególnie polecanym przez nas składnikiem do pielęgnacji przeciwstarzeniowej jest skwalan. Oto 10 powodów, dlaczego powinnaś stosować skwalan, jeśli ukończyłaś 25 lat.

10 powodów dlaczego warto stosować skwalan po 25 roku życia

Dlaczego warto stosować skwalan na twarz i włosy?

1. Poziom skwalanu w ludzkim sebum zmniejsza się po 25 roku życia

Skwalan to substancja aktywna, która jest naturalnie wytwarzana w ludzkim organizmie, a dokładnie w ludzkim sebum, stanowiącym naturalną warstwę lipidową skóry i włosów. Po 25 roku życia poziom skwalanu stopniowo się zmniejsza. Stosowanie skwalanu kosmetycznego w pielęgnacji skóry pomaga uzupełnić ten ważny składnik i znacząco przyczynia się do poprawy jej kondycji.

2. Skwalan posiada właściwości anti-aging

Skwalan cechuje się silnymi właściwościami nawilżającymi, wzmacnia naturalną barierę lipidową skóry, wygładza, nawilża, zmiękcza, regeneruje, odbudowuje płaszcz lipidowy skóry, przeciwdziała nadmiernemu parowaniu wody. Stosowanie skwalanu zapobiega powstawaniu zmarszczek, przebarwień oraz przywraca cerze blask.

3. Skwalan ułatwia transport składników aktywnych

Skwalan ułatwia transport składników aktywnych w głąb skóry, dlatego stanowi cenny składnik domowych kosmetyków: kremów, maseczek, serum. Dodanie do skwalanu witaminy A i E spowoduje większa przyswajalność i przedłuży działanie tych składników.

4. Skwalan działa antyoksydacyjnie

Silne właściwości antyoksydacyjne skwalanu pozwalają chronić skórę przed utlenianiem i wolnymi rodnikami. Skwalan stanowi też świetna ochronę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych.

5. Skwalan koi i łagodzi i skórę

Pomoc w gojeniu drobnych uszkodzeń skóry oraz stanów zapalnych to istotna cecha skwalanu, który charakteryzuje się silnym działaniem przeciwiwursuowym i antybakteryjnym, łagodzi podrażnienia i poparzenia słoneczne oraz działa kojąco na skórę.

6. Skwalan nie obciąża skóry

To, co odróżnia skwalan od większości olejów jest to, że posiada tzw. suchą konsystencję, bardzo dobrze rozprowadza się po nałożeniu na skórę, jest lekki, szybko się wchłania, nie pozostawia na skórze tłustej warstwy. Można go stosować w stężeniu 100%, co oznacza, że możesz go stosować samodzielnie.

7. Skwalan jest hipoalergiczny

Skwalan jest substancją bezbarwną, przezroczystą i bezzapachową. Jest produktem hipoalergicznym. Polecany jest więc w pielęgnacji cery bardzo wrażliwej, skłonnej do podrażnień, a także z problemami egzemy, czy łuszczycy.

8. Skwalan nie jest komedogenny

Skwalan cechuje się niskim stopniem komedogenności. Nie zatyka ujścia mieszków włosowych. Może być więc stosowany w pielęgnacji cery problemowej i skłonnej do zmian trądzikowych.

9. Skwalan ma szerokie zastosowanie w kosmetyce

Skwalan może być stosowany w kosmetykach do demakijażu, w kremach i serum olejowych, w kosmetykach pod oczy o działaniu przeciwzmarszczkowym i ujędrniającym, w balsamach, kremach do rąk. Świetnie sprawdzi się także w pielęgnacji włosów. Skwalanu możesz używać jako składnika odżywek, olejków do olejowania włosów, maskach i szamponach.

10. Skwalan jest w 100% wegański, a przy jego produkcji nie ucierpiało żadne zwierzę

Skwalan to produkt całkowicie roślinny, naturalny i czysty, pozbawiony szkodliwych substancji, pochodzi z upraw ekologicznych jest także surowcem pochodzącym z odnawialnego źródła, całkowicie biodegradowalnym.

Skwalan z trzciny cukrowej

  • Skwalan z trzciny cukrowej wykazuje właściwości ujędrniające, zmiękczające, wygładzające, chroni skórę przed nadmierną utratą wody, poprawia przenikanie substancji aktywnych.
  • Może być stosowany do pielęgnacji każdego rodzaju skóry i włosów.
  • Ma “suchą” konsystencję, bardzo łatwo rozprowadza się na powierzchni skóry i włosów, nie pozostawia tłustego filmu.
Skwalan z trzciny cukrowej ekologiczny
od 18,90 zł 17,01 zł 30 ml

Skwalan roślinny z oliwek

  • Skwalan posiada właściwości wygładzające, nawilżające, zmiękczające, stabilizuje strukturę lipidów skórnych.
  • Skwalan regeneruje i nawilża skórę. Redukuje drobne zmarszczki, przebarwienia i blizny potradzikowe.
  • Łatwo wnika w skórę, dzięki czemu pomaga w przenoszeniu substancji aktywnych w głąb skóry.
Skwalan roślinny 100% z oliwek
16,90 zł 30 ml

Przygotowaliśmy specjalną recepturę!

Krem z bazy do cery suchej z olejem waniliowym i skwalanem
Krem z bazy do cery suchej z olejem waniliowym i skwalanem

Przepis DIY na krem z bazy do cery suchej z olejem waniliowym. Baza silnie nawilża i chroni skórę przed czynnikami stresowymi. Olej waniliowy regeneruje i wygładza skórę, zmiejsza widoczność zmarszek oraz nadaje delikatnego blasku. Skwalan nawilża i wygładza skórę oraz ułatwia przenikanie w jej głąb innych substancji czynnych. Krem przeznaczony do pielęgnacji cery suchej, dojrzałej.

Wskazania: Suchość, Utrata jędrności, Zmarszczki
Poziom trudności:
łatwy
Składniki na 30 g do słoika 30 ml :
(85%) 25.5 g Baza kremowa EKOLOGICZNA
(10%) 3 g Olej waniliowy
(5%) 1.5 g Skwalan roślinny 100% z oliwek
10 powodów dlaczego warto stosować skwalan po 25 roku życia nie posiada żadnych opinii.
Dodaj opinię!
Nikt jeszcze nie dodał pytania dla 10 powodów dlaczego warto stosować skwalan po 25 roku życia.
Zadaj pytanie!
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera! Dołącz do nas i poznaj świat kosmetyków DIY. Powiadomimy Cię o nowościach, promocjach, poradach pielęgnacyjnych i recepturach wybranych specjalnie dla Ciebie.