Ekstrakty CO2 - czym są, rodzaje, zalety i zastosowanie

Ekstrakty CO2 to silnie skoncentrowane wyciagi roślinne, zawierajace bogactwo składników aktywnych. Są bardziej nasycone czynnymi związkami niż ekstrakty wodno-glicerynowe, a jednocześnie są bezpieczne i bardzo aromatyczne. Wypróbuj ekstrakty CO2 jako dodatek wzbogacajacy Twój szampon, żel do mycia, balsam lub krem do twarzy DIY.

Ekstrakty CO2 - czym są, rodzaje, zalety i zastosowanie

Czym są ekstrakty CO2 i jak są pozyskiwane?

Ekstrakty CO2 są produktami pochodzenia naturalnego, które pozyskuje się nowoczesną metodą ekstrakcji nadkrytycznym dwutlenkiem węgla (ang. Supercritical Carbon Dioxide (CO2) Extraction). Dwutlenek węgla (CO2), jako jeden z najbezpieczniejszych rozpuszczalników, jest nietoksyczny i obojętny dla naszego organizmu. Dzięki temu dwutlenek węgla jest naturalną alternatywą dla rozpuszczalników organicznych stosowanych w celu pozyskiwania surowców kosmetycznych pochodzenia roślinnego. 

Do produkcji ekstraktów CO2 ECOSPA używany jest wysokiej czystości naturalny CO2 pochodzenia wulkanicznego. W normalnych warunkach dwutlenek węgla jest bezwonnym, bezzapachowym gazem. W trakcie używania specjalistycznego sprzętu do ekstrakcji CO2 w stanie nadkrytycznym, dwutlenek przechodzi w formę płynną zachowując właściwości gazu. Ciekły CO2 działa jako rozpuszczalnik dla naturalnych składników obecnych w surowcach roślinnych. Po uzyskaniu ekstraktu, dwutlenek węgla odparowuje i nie jest obecny w składzie końcowego produktu.

Jakie są rodzaje ekstraktów CO2?

W naszej ofercie znajdziesz trzy rodzaje ekstraktów CO2:

Ekstrakty całkowite 

Ekstrakty całkowite, czyli ekstrakty CO2, które zawierają w składzie wszystkie lipofilowe (rozpuszczalne w tłuszczach) składniki, które udaje się uzyskać za pomocą ekstrakcji nadkrytycznym CO2. Ekstrakty całkowite swoim charakterem i składem bardziej przypominają oleje roślinne, ponieważ zazwyczaj zawierają w składzie tylko niewielką ilość substancji lotnych, które są charakterystyczne dla olejków eterycznych. To dlatego ekstrakty całkowite są bezzapachowe lub mają tylko delikatnie wyczuwalny zapach charakterystyczny dla rośliny, z której są pozyskiwane. Do ekstraktów całkowitych należą:

Ekstrakty selektywne 

Ekstrakty selektywne, czyli ekstrakty CO2 zawierające w składzie głównie składniki lotne, charakterystyczne dla olejków eterycznych. Ekstrakty selektywne mają intensywne, wyczuwalne zapachy. Powinno się je stosować w dość niskich stężeniach. Do ekstraktów selektywnych należą:

Roztwory ekstraktów CO2 w oleju nośnikowym 

W ofercie ECOSPA znajdziesz dwa roztwory ekstraktów CO2 w oleju nośnikowym (ekologicznym oleju słonecznikowych):

Jakie są zalety ekstraktów CO2?

Ekstrakcja nadkrytycznym dwutlenkiem węgla zapewnia najlepszą jakość, świeżość i czystość końcowego produktu. Zaletami ekstraktów CO2 jest m. in.:

  1. Brak wpływu podwyższonej temperatury i tlenu na wrażliwe składniki ekstraktów. W trakcie produkcji ekstraktów CO2 surowiec roślinny nie jest poddawany wpływowi podwyższonych temperatur (jak np. w trakcie destylacji olejków eterycznych parą wodną), nie jest narażony też na negatywny wpływ tlenu. Dzięki temu ekstrakty CO2 zachowują w składzie nawet te substancje, które są wrażliwe na podwyższoną temperaturę i podatne na utlenianie. 
  2. Dłuższy termin ważności. Ekstrakty CO2 mają dłuższe terminy ważności niż odpowiednie oleje lub olejki eteryczne. Przykładowo: olej z owoców rokitnika ma termin ważności 18 miesięcy od daty produkcji, z kolei termin ważności ekstraktu CO2 z owoców rokitnika to 5 lat. Olej z pestek granatu jest ważny przez 12 miesięcy od daty produkcji, ekstrakt CO2 z nasion granatu - 2 lata od terminu produkcji. Termin ważności olejku kadzidłowego (Carteri) to 2 lata od terminu produkcji, ekstrakt CO2 kadzidłowy (Boswellia carteri) jest ważny przez 5 lat od daty produkcji. 
  3. Przyjemniejszy zapach. Ekstrakty CO2 zawierające w składzie głównie lotne substancje posiadają bardziej czysty, świeży zapach. Selektywne ekstrakty CO2 lepiej odzwierciedlają zapach rośliny, z której są pozyskiwane niż tradycyjne olejki eteryczne.
  4. Bardziej nasycone kolory. Metoda ekstrakcji CO2 nadkrytycznym dwutlenkiem węgla pozwala uzyskać z surowca roślinnego wysokie stężenie substancji odpowiadających za kolor ekstraktu (m. in. karotenoidów). 
  5. Intensywne działanie nawet w niskim stężeniu. Ekstrakty CO2 są bogate w substancje aktywne, dlatego nawet w niskich stężeniach wykazują odpowiednie właściwości kosmetyczne.

Wadą ekstraktów CO2 jest ich wysoka cena, spowodowana wysokim kosztem specjalistycznego sprzętu używanego do produkcji tego typu produktów.

Czy ekstrakty CO2 są często stosowane w kosmetykach naturalnych DIY?

Ekstrakty CO2 stają się coraz bardziej popularnymi składnikami kosmetyków, przede wszystkim tych naturalnych i ekologicznych z wyższej półki cenowej. Liczne zalety tych produktów powodują, że są one wybierane jako bardziej jakościowe zamienniki olejków eterycznych i olejów roślinnych. 

Ekstrakty CO2 znajdują zastosowanie w domowych kosmetykach:

  • do pielęgnacji twarzy - w serum olejowych, w kremach, w lekkich emulsjach, w maseczkach, w żelach do mycia i piankach
  • do pielęgnacji włosów - w szamponach, odżywkach, maskach, mieszankach do olejowania, wcierkach i preparatach do zabezpieczania końcówek włosów
  • do pielęgnacji ciała - w żelach pod prysznic, w balsamach, w musach do ciała, w okładach, peelingach
  • do pielęgnacji dłoni i stóp - w peelingach, kremach, balsamach, sprayach, płynach do kąpieli, w preparatach do wzmocnienia paznokci itd.

Ekstrakty CO2 należące do ekstraktów selektywnych mogą być stosowane w zabiegach domowej aromaterapii, a także jako składniki oliwek do masażu aromaterapeutycznego.

Pamiętaj!

W trakcie tworzenia receptury na kosmetyki DIY z ekstraktami CO2 pamiętaj o dostosowaniu odpowiedniego stężenia w produkcie końcowym. Informacje na temat zalecanych stężeń podajemy w opisie każdego produktu. Jeśli zamierzasz wykonać emulsję z ekstraktami CO2, dodawaj ekstrakty dopiero po schłodzeniu kosmetyku do temperatury 40 st. C.

Ekstrakt CO2 rozmarynowy

Ekstrakt rozmarynowy jest to silny przeciwutleniacz. Działą ściągajaco na rozszerzone gruczoły łojowe oraz sebostatycznie, czyli reguluje ilość wydzielanego przez skórę sebum. Szczególnie polecany jest do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej.

Ekstrakt CO2 rozmarynowy EKOLOGICZNY
7,00 zł 5 ml

Ekstrakt CO2 z marchwi

Ekstrakt z marchwi działa łagodząco i kojąco an skórę. Przyspiesza proces gojenia oraz wspomaga pielęgnację skóry po opalaniu. Pomaga również zachować piękny opalony odcień skóry na dłużej.

Ekstrakt CO2 z marchwi EKOLOGICZNY
11,50 zł 5 ml

Przygotowaliśmy specjalną recepturę!

Ochronne masełko ze skwalanem i ekstraktami CO2 kadzidłowca i lawendowym
Ochronne masełko ze skwalanem i ekstraktami CO2 kadzidłowca i lawendowym

Przepis na ochronne masełko ze skwalanem i ekstraktami CO2 kadzidłowca i lawendowym. Silne właściwości regeneracyjne masełka zapewniają ekstrakty CO2, witamina E oraz skwalan i olej lniany bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe. Już po kilku stosowaniach skóra na dłoniach i twarzy jest mniej sucha, bardziej nawilżona, miękka. Masełko tworzy ochronną, okluzyjną warstwę na skórze. Masełko przeznaczone do pielęgnacji skóry przesuszonej twarzy, dłoni i ciała.

Wskazania: Suchość
Poziom trudności:
średni
Ekstrakty CO2 - czym są, rodzaje, zalety i zastosowanie nie posiada żadnych opinii.
Dodaj opinię!
Nikt jeszcze nie dodał pytania dla Ekstrakty CO2 - czym są, rodzaje, zalety i zastosowanie.
Zadaj pytanie!
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera! Dołącz do nas i poznaj świat kosmetyków DIY. Powiadomimy Cię o nowościach, promocjach, poradach pielęgnacyjnych i recepturach wybranych specjalnie dla Ciebie.