Kolorowe kule kąpielowe
(60%) 180 g | Wodorowęglan sodu |
(30%) 90 g | Kwas cytrynowy |
(0.06%) 0.18 g | Barwnik pomarańczowy |
(0.06%) 0.18 g | Barwnik żółty |
(0.06%) 0.18 g | Barwnik czerwony |
(4.5%) 13.5 g | Olej z pestek arbuza tłoczony na zimno rafinowany |
(4.5%) 13.5 g | NATRASORB BATH - skrobia z tapioki |
(0.5%) 1.5 g | Olejek pomarańczowy |
(0.32%) 0.96 g | Hydrolat oczarowy ekologiczny 100% czysty |
Zaczynamy
Krok 1 |
Przygotuj dużą miskę. Za pomocą wagi odważ kolejno w zlewce 250 ml wodorowęglan sodu i kwas cytrynowy. Przesyp do miski i dokładnie wymieszaj łyżką lub dłońmi. |
Krok 2 |
Przygotuj trzy naczynia (miseczki). Do każdej wsyp po 90 g przygotowanej masy. Następnie do każdej porcji pipetą miarową 1ml dodaj po 6 kropli innego barwnika i wymieszaj. Kolor najlepiej mieszaj dłońmi, w rękawiczkach, rozdrabniając grudki barwnika palcami. Na koniec do każdej kolorowej partii dodaj po 5 g oleju i wymieszaj. |
Krok 3 |
W oddzielnym naczyniu odważ i wymieszaj Natrasorb Bath z olejkiem eterycznym tworząc aromatyczny puder. |
Krok 4 |
Aromatyczny puder dodaj po równo do każdej kolorowej masy (po 4,5 g), wymieszaj. Spryskaj każdą masę hydrolatem. Gdy masa jest gotowa, nałóż ją w dwie części foremki i lekko ubij. Połącz dwie części formy, (złóż półkule razem), ściśnij i przytrzymaj przez kilka sekund. Następnie, delikatnie otwórz górną formę (bez skręcania), wyjmij z niej kulę i odstaw w dolnej połowie formy do stwardnienia. W podobny sposób, z pozostałej masy uformuj resztę kul. Z każdego koloru uzyskasz 3 małe kule kąpielowe. |
Krok 5 |
Po wyschnięciu włóż kule do słoika i przechowuj szczelnie zamknięte, z dala od źródeł wilgoci. 9 małych kul idealnie zmieści się do słoika PET 650 ml. |
Uwagi i przechowywanie
- Lista alergenów: Limonene
- Jeśli foremka nie chce się odkleić od masy, lekko przekręć ją tak, jak nakrętkę na słoiku.
- Uważaj aby nie dodać za dużo hydrolatu lub płynów do masy lub gotowych kul. Za duże nawilżenie może spowodować reakcję sody i kwasu cytrynowego (kule zaczną się pienić i napęcznieją).
- Gotowe kule najlepiej przechowuj zapakowane w celofan lub w zamkniętym opakowaniu.
Składniki
9Kalkulator proporcji składników
${item.name} | ${item.share}% |
${getCapacity(item.share, item.density)}
ml
|
${getWeight(item.share, item.density)}
g
${calcTip(item.tip, getWeight(item.share, item.density), item.id)} kropli
|