Lekki balsam antycellulitowy
(3.5%) 4.38 g | Gliceryna kosmetyczna roślinna 99.5% Ph. Eur. |
(71%) 88.75 g | Hydrolat z kwiatów czarnego bzu (z konserwantem) |
(4.5%) 5.63 g | Olivem 1000 |
(13%) 16.25 g | Olej makadamia zimnotłoczony |
(5%) 6.25 g | Olej z bluszczu |
(2%) 2.5 g | Mleczan sodu 60% |
(1%) 1.25 g | Eco Konserwant - płynny |
Zaczynamy
Krok 1 |
Odmierz glicerynę do zlewki szklanej 250 ml. Dodaj hydrolat i wymieszaj. |
Krok 2 |
W drugiej zlewce szklanej (100 ml) odmierz olivem 1000, olej makadamia i olej z bluszczu. |
Krok 3 |
Część olejową i wodną umieść w kąpieli wodnej. Podgrzej do temperatury około 80 st. C. Wyjmij z kąpieli wodnej. |
Krok 4 |
Następnie część olejową przelej do części wodnej i zacznij mieszać na szybkich obrotach mikserem lub elektrycznym mieszadełkiem. Mierz co parę minut temperaturę emulsji. Gdy spadnie poniżej 60 st. C odstaw mikser/elektryczne mieszadełko i zacznij mieszać wolno łyżeczką do herbaty (drugim końcem). |
Krok 5 |
Gdy emulsja ostygnie do 35 st. C dodaj mleczan sodu, wymieszaj. Dodaj konserwant, wymieszaj. |
Krok 6 |
Emulsja jest dość gęsta, przekładaj ją powoli porcjami do butelki. Opisz i naklej etykietę. Balsam na cellulit jest gotowy. |
Uwagi i przechowywanie
- Balsam przechowuj w temp. pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła lub w lodówce. Napisz datę ważności na opakowaniu i zużyj do końca zalecanego terminu przydatności.
- Czystość mikrobiologiczna: grzyby i pleśnie < 100 CFU/ml; bakterie < 100 CFU/ml.
- pH w próbie - 5.82
Składniki
7Kalkulator proporcji składników
${item.name} | ${item.share}% |
${getCapacity(item.share, item.density)}
ml
|
${getWeight(item.share, item.density)}
g
${calcTip(item.tip, getWeight(item.share, item.density), item.id)} kropli
|