Olej kokosowy (z kopry) rafinowany Ph. Eur.

Olej uzyskiwany z tłoczenia kopry, suchej pulpy owocowej palmy kokosowej. Olej kokosowy idealny jest do skóry suchej, łuszczącej się i swędzącej. Olej pielęgnuje suche i łamliwe włosy. Zmiękcza skórę zapobiegając jej przesuszeniu oraz łuszczeniu się. Szczególnie chętnie wykorzystywany jest do produkcji mydeł. Dzięki dużej zawartości kwasu laurynowego produkowane na bazie oleju kokosowego mydła pienią się nawet w twardej wodzie.

Czytaj więcej
Dostępny w magazynie - wysyłka 1 - 2 dni
100 g 8,00 zł
500 g 27,90 zł
1000 g 43,90 zł
5000 g 199,90 zł
  • Koszt wysyłki krajowej to 9,90 zł Poczta Polska, 11,90 zł Paczkomaty InPost, 13,90 zł Kurier DPD.
  • Wysyłka za pobraniem dodatkowo płatna 5 zł.
  • Zamówienia powyżej 199 zł wysyłamy gratis za pośrednictwem Poczty Polskiej lub Paczkomatów InPost.
Darmowa dostawa od 199 zł
  • W koszyku wybierz 1 próbkę do zakupów powyżej 99 zł lub 3 próbki do zakupów powyżej 149 zł.
  • Dostępne próbki produktów zmieniają się okresowo.
Próbki do zakupów

Olej uzyskiwany z tłoczenia kopry, suchej pulpy owocowej palmy kokosowej. Olej kokosowy idealny jest do skóry suchej, łuszczącej się i swędzącej. Olej pielęgnuje suche i łamliwe włosy. Zmiękcza skórę zapobiegając jej przesuszeniu oraz łuszczeniu się. Szczególnie chętnie wykorzystywany jest do produkcji mydeł. Dzięki dużej zawartości kwasu laurynowego produkowane na bazie oleju kokosowego mydła pienią się nawet w twardej wodzie.

Czytaj więcej
Rafinowany, zgodny z Ph. Eur. Rafinowany, zgodny z Ph. Eur. Jakość
1 - 100% 1 - 100% Zalecane stężenie
W tłuszczach W tłuszczach Rozpuszczalność
Występuje w postaci płynnej powyżej 26 st. C Występuje w postaci płynnej powyżej 26 st. C

Opis oleju kokosowego

Olej uzyskiwany z tłoczenia kopry, suchej pulpy owocowej palmy kokosowej. Olej kokosowy w temperaturze poniżej 25ºC przybiera konsystencję stałego, białego tłuszczu. Powyżej jest płynny i lekko żółty. Jest rafinowany, nie posiada zapachu. Olej jest jakości Ph. Eur. (zgodny z Farmakopeą Europejską). Olej kokosowy zawiera kwas laurynowy, kwasy nasycone stearynowy i palmitynowy oraz kwasy kaprynowy i kapronowy. Ma wysoką zawartość witaminy E.

Dozowanie

1 - 100% może być aplikowany bezpośrednio na skórę lub włosy.

Jak używać olej kokosowy?

Olej kokosowy z kopry można stosować samodzielnie, w czystej postaci np. jako olej do ciała po kąpieli lub jako olej do masażu ciała. Można wymieszać z innymi olejami i olejkami eterycznymi. Może stanowić dodatek do kosmetyków robionych od podstaw, olejków do ciała, masek do włosów, odżywek do włosów, czy mydeł naturalnych.

Olej kokosowy - właściwości kosmetyczne

Olej kokosowy pielęgnuje suche i łamliwe włosy. Szczególnie chętnie wykorzystywany jest do produkcji mydeł. Dzięki dużej zawartości kwasu laurynowego produkowane na bazie oleju kokosowego mydła pienią się nawet w twardej wodzie. Niektórym osobom pomaga w leczeniu egzemy.

Zastosowanie

Włosy
Włosy
  • Stosowany jest w balsamach i odżywkach do włosów. Może stanowić bazę dla odżywek ziołowych.
  • Polecany jest do stosowania na włosy na kilka godzin przed ich myciem lub na całą noc. Olejek należy równomiernie rozprowadzić na włosach, założyć na głowę woreczek foliowy i ewentualnie ręcznik.
  • Stosuj olej jako maskę na włosy po kąpielach słonecznych, morskich, w basenie czy w okresie zimowych mrozów. Dzięki temu będą lśniące, wygładzone i odżywione.
Twarz
Twarz
  • Olej kokosowy opóźnia procesy starzenia się skóry. Sprawia, że cera jest wygładzona, elastyczna i promienna.
  • Stosuj olej kokosowy zamiast kremu do twarzy, na szyję oraz dekolt, pod oczy i na powieki. Można go nakładać na usta i stosować jako naturalny balsam.
  • Sprawdzi się dla skóry suchej w celu jej oczyszczenia oraz skóry dojrzałej.
Ciało
Ciało
  • Jako składnik w produkcji mydeł stosowany jest w stężeniu do 30% fazy tłuszczowej. Wydłuża okres trwałości mydła, nadaje mu twardość oraz zapewnia powstawanie gęstej piany.
  • Stosuj olej jako balsam lub masełko do codziennej pielęgnacji ciała.
  • Stosuj niewielką ilość wcześniej roztopionego oleju do wanny z ciepłą wodą.
  • Jako preparat na przesuszoną skórę stóp, kolan czy łokci.

Uwagi i przeciwwskazania

  • Olej kokosowy należy przechowywać szczelnie zamknięty w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła.
  • Produkt pozyskiwany z roślin, barwa i zapach poszczególnych partii może nieznacznie się między sobą różnić.

Specyfikacja

Skład INCI Cocos Nucifera (Coconut) Oil
Jakość 100% czysty, naturalny olej roślinny.  Jakość kosmetyczna.
Metoda pozyskiwania tłoczenie na zimno kopry, częściowo rafinowany, norma Ph. Eur.
Gęstość w temp. 20 st.C 0.918 g/ml
Liczba zmydlenia 250 mg KOH/ g tłuszczu
Skład kwasów tłuszczowych Typowy skład: zawiera nasycone kwasy tłuszczowe (ok. 90%)
Przechowywanie Przechowywać w suchym miejscu, z dala od źródeł ciepła i światła.

Oceny i komentarze

4 opinie
Oceń produkt 4.75 4 opinie
5.0
3 oceny
4.0
1 ocena
3.0
2.0
1.0
5.0 Marcelina, 5 lut 2017

Olej bardzo dobrej jakości, zrobiłam z niego mydła oraz proszek do prania, produkty spisują się na medal :)

5.0 ReaSilvia, 28 maj 2014

Oleju używam do nawilżania skóry całego ciała z wyjątkiem twarzy. Działanie jest niesamowite, moja skóra go uwielbia. Jest gładka, rozświetlona i bardzo dobrze nawilżona. Nigdy żaden balsam do ciała nie dał mi takiego efektu. Opalona skóra po jego użyciu wygląda jakby odbijała światło. Szybko się wchłania jeżeli nie przesadzi sie z ilością kosmetyku. Polecam gdyż sama już napewno nie wrócę do zwykłych balsamów do ciała.

5.0 Magdalena, 27 sie 2013

olej dodaję do musujących kul i fantastycznie nawilża skórę.

4.0 Anonim, 6 sie 2013

Olej zakupiłam w celu produkcji mydła. Ma bardzo przyjemny zapach i łatwo się topi. Wydaje mi się, że w opisie jest drobna literówka - olej zawiera kwas laurynowy, a nie laurylowy ;)

Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie? Chętnie pomożemy. Skontaktuj się z naszymi doradcami!

Pytania i odpowiedzi

1
Zadaj pytanie
kokosanka, 17 sty 2016
Czy ten olej nadaje sie takze do spozycia,? Mam na mysli smazenie na tym oleju kokosowym.
Odpowiedź ECOSPA:
Jako, że operujemy w branży surowców kosmetycznych wszystkie produkty w naszej ofercie są do użytku zewnętrznego, choć wiele z nich jest spożywanych.

Propozycje dla Ciebie

Łyżka miarowa poj. 0,1 ml  / 2,5 ml
1,90 zł 1 szt.
Opcje: 1, 5, 25 (szt.)
Do koszyka
Witamina E - Miks naturalnych tokoferoli T70
Produkt niedostępny
Powiadom
Baza balsamowa EKOLOGICZNA
19,50 zł 200 g
Opcje: 200, 500, 1000 (g)
Do koszyka
Masło karite (shea) Nilotica nierafinowane
od 12,90 zł 11,61 zł 50 g
Opcje: 50, 100, 250, 500, 1000 (g)
Do koszyka

Zamienniki produktu

Olej kokosowy (ze świeżego miąższu) ekologiczny
10,60 zł 50 g
Opcje: 50, 100, 500, 1000 (g)
Do koszyka

Inni klienci kupili również

Olej arganowy deodoryzowany, zimnotłoczony
od 16,90 zł 15,21 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500, 1000 (ml)
Do koszyka
Olej palmowy ekologiczny rafinowany
8,00 zł 100 g
Opcje: 100, 500, 1000, 5000 (g)
Do koszyka
Olivem 1000
Produkt niedostępny
Powiadom
Eco Konserwant - proszek (Gluconolactone, Sodium Benzoate)
5,80 zł 10 g
Opcje: 10, 50, 150, 500 (g)
Do koszyka