Olejek kolendrowy

Olejek z kolendry jest najczęściej stosowany w celu łagodzeniu stresu, zmęczenia, a także podczas przeziębienia czy grypy. Zalecany do używania w kominkach aromaterapeutycznych, w inhalacjach, podczas kąpieli, masaży, w trakcie pielęgnacji skóry (trądzikowej, tłustej), a także w pielęgnacji włosów (podczas wypadania, rozdwajania i łamliwości włosów).
Czytaj więcej
niedostępny
Produkt niedostępny Powiadom mnie o dostępności
Olejek z kolendry jest najczęściej stosowany w celu łagodzeniu stresu, zmęczenia, a także podczas przeziębienia czy grypy. Zalecany do używania w kominkach aromaterapeutycznych, w inhalacjach, podczas kąpieli, masaży, w trakcie pielęgnacji skóry (trądzikowej, tłustej), a także w pielęgnacji włosów (podczas wypadania, rozdwajania i łamliwości włosów).
Czytaj więcej
100% naturalny 100% naturalny Jakość
0,5 - 2% 0,5 - 2% Zalecane stężenie
W tłuszczach W tłuszczach Rozpuszczalność
Używaj rozcieńczony Używaj rozcieńczony

Olejek kolendrowy 100% naturalny

Kolendra jest znana przede wszystkim jako roślina przyprawowa. Posiada charakterystyczną ziołową, łagodną woń. Do produkcji olejku stosowane są nasiona i owoce kolendry. Owoce są zgniatane, a następnie poddawane destylacji parą wodną. Głównym składnikiem olejku jest linalol. Owoc kolendry jest uznawany za środek wiatropędny i ułatwiający trawienie. Działa stymulująco, przeciwzapalnie, rozkurczowo, wykrztuśnie i antyseptycznie

Dozowanie

Zalecane 0,5 - 2% 
Krople/ml - 1 ml olejku kolendrowego to ok. 23 kropli

Jak stosować olejek kolendrowy?

Olejek eteryczny do kontaktu ze skórą stosuj zawsze rozcieńczony w oleju bazowym. Olejek kolendrowy może stanowić dodatek do kosmetyków robionych od podstaw, olejków do twarzy, olejów do ciała i do masażu, kosmetyków do pielęgnacji włosów, kul kąpielowych, czy mydeł naturalnych. Można używać do inhalacji i w kominkach do aromaterapii.

Olejek kolendrowy - właściwości kosmetyczne

Olejek kolendrowy łagodzi zmęczenie fizyczne, napięcia nerwowe, bóle reumatyczne, a także jest pomocny w leczeniu wzdęć. Pomaga podczas zmęczenia fizycznego, stresu zatruć pokarmowych, braku apetytu, a także w trądziku, wągrach, wypryskach, w oparzeniach i odmrożeniach.

Olejek kolendrowy

Zastosowanie

Włosy
Włosy
  • Olejek kolendrowy polecany jest do pielęgnacji włosów (podczas wypadania, rozdwajania i łamliwości włosów).
Ciało
Ciało
  • Olejek z kolendry jest najczęściej stosowany w celu łagodzeniu stresu, zmęczenia, a także podczas przeziębienia czy grypy.
  • Zalecany do używania w kominkach aromaterapeutycznych, w inhalacjach, podczas kąpieli, masaży, w trakcie pielęgnacji skóry (trądzikowej, tłustej).
  • Dobrze komponuje się z olejkami: o działaniu uspokajającym i odprężającym, np. z różanym, pomarańczowym, cynamonowym i kardamonowym.

Uwagi i przeciwwskazania

  • Olejek ogólnie dobrze tolerowany, nie jest toksyczny i nie podrażnia skóry jeśli odpowiednio rozcieńczony.
  • Nie ma ograniczeń w stosowaniu według zaleceń IFRA.
  • Przechowywać szczelnie zamkniętej butelce z ciemnego szkła w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła, w miejscu niedostępnym dla dzieci.
  • Unikać kontaktu z oczami. Nie stosować doustnie i w postaci nierozcieńczonej bezpośrednio na skórę.

Specyfikacja

Skład INCI

Ingredients/INCI: Coriandrum Sativum Oil, Linalool*, Limonene*, Geraniol*.

* naturalny składnik olejku eterycznego uwzględniony w wykazie INCI zgodnie z 7 poprawką do Dyrektywny Kosmetycznej UE.

Kraj pochodzenia Ukraina
Otrzymywanie destylacja z parą wodną
Zalecane stężenie 0,5 - 2%
Zapach ziołowy
Nuta górna
Harmonia zapachów róża, pomarańcza, cynamon i kardamon
Olejek kolendrowy nie posiada żadnych opinii.
Oceń produkt
Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie? Chętnie pomożemy. Skontaktuj się z naszymi doradcami!
Nikt jeszcze nie dodał pytania dla Olejek kolendrowy.
Zadaj pytanie

Propozycje dla Ciebie

Bazowa odżywka do włosów EKOLOGICZNA
16,90 zł 200 ml
Opcje: 200, 500 (ml)
Do koszyka
Baza szamponowa EKOLOGICZNA
14,50 zł 200 ml
Opcje: 200 (ml)
Do koszyka
Honeyquat - pochodna miodu
10,50 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100 (ml)
Do koszyka
Hydrolat neroli (z kwiatu pomarańczy) ekologiczny
14,60 zł 100 ml
Opcje: 100 (ml)
Do koszyka

Zamienniki produktu

Olejek grejpfrutowy (biały)
11,50 zł 10 ml
Opcje: 10, 30 (ml)
Do koszyka
Olejek goździkowy z pąków
11,90 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek eukaliptusowy EKOLOGICZNY
14,90 zł 10 ml
Opcje: 10, 30 (ml)
Do koszyka

Inni klienci kupili również

Olej lniany tłoczony na zimno
4,90 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100 (ml)
Do koszyka
Słoik szklany 15 ml z czarną zakrętką
2,50 zł 1 szt.
Opcje: 1, 10, 110 (szt.)
Do koszyka
Olejek pomarańczowy
7,50 zł 10 ml
Opcje: 10, 30 (ml)
Do koszyka
Olejek grejpfrutowy (różowy)
9,90 zł 10 ml
Opcje: 10, 30 (ml)
Do koszyka