Olejek kadzidłowy (Boswellia carteri)

Olejek kadzidłowy ECOSPA otrzymywany z rośliny Boswellia carterii, poprzez destylację z parą wodną. Polecany do pielęgnacji wszystkich rodzajów skóry, ze szczególnym uwzględnieniem cery dojrzałej i naczyniowej.

Czytaj więcej
Dostępny w magazynie - wysyłka 1 - 2 dni
5 ml 14,90 zł
10 ml 24,90 zł
30 ml 59,70 zł
  • Koszt wysyłki krajowej to 9,90 zł Poczta Polska, 11,90 zł Paczkomaty InPost, 13,90 zł Kurier DPD.
  • Wysyłka za pobraniem dodatkowo płatna 5 zł.
  • Zamówienia powyżej 199 zł wysyłamy gratis za pośrednictwem Poczty Polskiej lub Paczkomatów InPost.
Darmowa dostawa od 199 zł
  • W koszyku wybierz 1 próbkę do zakupów powyżej 99 zł lub 3 próbki do zakupów powyżej 149 zł.
  • Dostępne próbki produktów zmieniają się okresowo.
Próbki do zakupów

Olejek kadzidłowy ECOSPA otrzymywany z rośliny Boswellia carterii, poprzez destylację z parą wodną. Polecany do pielęgnacji wszystkich rodzajów skóry, ze szczególnym uwzględnieniem cery dojrzałej i naczyniowej.

Czytaj więcej
100% naturalny 100% naturalny Jakość
0,1 - 1% 0,1 - 1% Zalecane stężenie
W tłuszczach W tłuszczach Rozpuszczalność
Max. 0,4% w produktach do twarzy
Składnik potencjanie drażniący Max. 0,4% w produktach do twarzy
Składnik potencjanie drażniący

Olejek kadzidłowy 100% naturalny

Olejek kadzidłowy Olibanum, otrzymywany z rośliny Boswellia carterii, poprzez destylację parą wodną. Od wieków stosowany w medycynie ajurwedyjskiej. Posiada działanie ściągające i przeciwzmarszczkowe. Znakomity do pielęgnacji dekoltu i biustu. Posiada drzewny typ zapachu, balsamiczny z orzeźwiającą nutą cytryny. Olejek eteryczny kadzidłowy (Boswellia carteri) w odróżnieniu od olejku eterycznego kadzidłowego indyjskiego (Boswellia serrata) (mającego korzenno-drzewny zapach) posiada świeży, trochę terpentynowo-cytrynowy zapach.

Dozowanie

Zalecane 0,1 - 1%*
Krople/ml - 1 ml olejku kadzidłowego to ok. 29 kropli 

*Olejek posiada ograniczenie do maksymalnego stężenia 0,4% w kosmetykach do twarzy, do 0,4% w dezodorantach i kosmetykach do oczu i ust wszystkich typów, do 1% w płynach do płukania ust i pastach do zębów oraz kosmetykach do mycia.

Jak stosować olejek kadzidłowy?

Wzbogać gotowy kosmetyk lub dodaj do kosmetyków DIY - Dodaj olejek kadzidłowy do gotowego kremu, oleju do twarzy lub ciała, płynu do mycia, szamponu, czy odżywki do włosów. Możesz użyć w mieszance z innymi olejkami eterycznymi. Dodaj 11 kropli na każde 100 ml kosmetyku (stężenie 0,4%).

Dodaj do kąpieli - Wymieszaj 5-10 kropli olejku (lub mieszanki olejków) w 1 łyżce ulubionego oleju bazowego i dodaj do kąpieli.

Wykonaj masaż z olejkiem - Dodaj 3 -4 krople do 25 ml oleju bazowego (stężenie 0,5%) np. migdałowy, morelowy, jojoba lub kokosowy. Podgrzej mieszankę olejów i wykonaj relaksujący masaż ciała.

Użyj w kominku do aromaterapii - Miseczkę w kominku napełnij wodą i dodaj 5 - 10 kropli olejku kadzidłowego lub mieszanki olejków.

Olejek kadzidłowy - właściwości kosmetyczne

  • Olejek kadzidłowy ECOSPA wykazuje intensywne właściwości ujędrniające i przeciwzapalne.
  • Minimalizuje ujścia gruczołów łojowych (tzw. pory) i delikatnie domyka rozszerzone naczynia krwionośne.
  • Zmniejsza negatywne działanie drażniących środków powierzchniowo czynnych.
  • Polecany do pielęgnacji wszystkich rodzajów skóry, ze szczególnym uwzględnieniem cery dojrzałej i naczyniowej.
Olejek kadzidłowy (Boswellia carteri)

Zastosowanie

Włosy
Włosy
  • Olejek kadzidłowy stosuje się jako składnik kosmetyków do włosów. Stymuluje wzrost włosów, zapobiega wypadaniu i eliminuje łupież.
Ciało
Ciało
  • Ze względu na duże spektrum działania, olejek kadzidłowy znajduje bardzo szerokie zastosowanie w pielęgnacji skóry.
  • Jest składnikiem kosmetyków przeznaczonych dla skóry wymagającej ujędrnienia, dodatkowo opóźnia proces starzenia. Właściwości ujędrniające czynią z niego znakomity środek do pielęgnacji dekoltu oraz biustu (serum ujędrniające, kremy, lotiony etc.).
  • W kominkach do olejków - działa kojąco i poprawia nastrój. Jednocześnie w znaczący sposób podnosi koncentrację. Stosowany podczas medytacji – pojawia się wewnętrzny spokój.
  • Może być stosowany jako składnik zapachowy i wspomagający podczas inhalacji (pomaga w leczeniu zapalenia oskrzeli i gardła, kaszlu i łagodzi podrażnienia błon śluzowych).

Uwagi i przeciwwskazania

  • Nietoksyczny, nie podrażnia skóry jeśli odpowiednio rozcieńczony.
  • W składzie INCI olejku eterycznego zostały wyszczególnione naturalne składniki olejku które są potencjalnymi alergenami.
  • Stosować się do zaleconego maksymalnego dozowania. Posiada ograniczenia w stosowaniu według zaleceń IFRA.
  • Przechowywać szczelnie zamkniętej butelce z ciemnego szkła w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła, w miejscu niedostępnym dla dzieci.
  • Unikać kontaktu z oczami. Nie stosować doustnie i w postaci nierozcieńczonej bezpośrednio na skórę.

Specyfikacja

Skład INCI Ingredients/INCI: Boswellia Carterii Oil, Limonene*. * naturalny składnik olejku eterycznego uwzględniony w wykazie INCI zgodnie z 7 poprawką do Dyrektywny Kosmetycznej UE.
Kraj pochodzenia Indie/Afryka Wschodnia
Otrzymywanie Destylacja z parą wodną
Zalecane stężenie 0,1 - 1%
Zapach świeży, trochę terpentynowo-cytrynowy zapach
Nuta dolna (bazowa)
Harmonia zapachów drzewo sandałowe, mandarynka, cytryna, pomarańcza, sosna, bergamota, geranium, paczuli

Oceny i komentarze

5 opinii
Oceń produkt 4.8 5 opinii
5.0
4 oceny
4.0
1 ocena
3.0
2.0
1.0
5.0 Joanna Urban, 6 mar 2016

Polecam wszystkim którzy mają cerę nadreaktywną ze skłonnością do rozszerzających się naczynek.Moja skóra na twarzy jest bardzo trudna w pielęgnacji, mało co jej pomaga jednak zrobiony samodzielnie krem z olejkiem z kadzidłowca wycisza moją skórę i działa łagodząco.Ma przyjemny zapach.

5.0 kinga suszek, 29 wrz 2014

Dodany do kąpieli odświeża i daje uczucie miękkości skóry :) świetnie się sprawdza także jako środek przeciwko komarom-odstrasza :)dolałam trochę do toniku do twarzy- delikatnie ściąga pory :) tyle odkryłam w ciągu 3 dni :)

4.0 agnieszka, 22 paź 2013

Przyjemny, ciepły, lekko miodowy zapach. Spodziewałam się czegoś mocniejszego i byłam pozytywnie zaskoczona, że nie jest aż tak intensywny. Moja mama stosuje go w połączeniu z olejem z róży rdzawej i jest bardzo zadowolona.

5.0 Anonim, 6 sie 2013

Dla minie jeden z najlepszych olejków eterycznych jeśli chodzi o twarz, obok copaiba i szałwi muszkatołowej - jeśli chodzi o działanie i zapach, ale tylko dla tych którzy lubią żywiczne zapachy. Dodaję go dużo ok.6 kropli na 10 ml oleju, kremu.

5.0 Dorota Giepart, 17 lut 2013

Bardzo przyjemnie pachnie, tak ciepło. Użyłam go do kremów i ser przeciwzmarszczkowych, bo słyszałam, że ten olejek ma właściwości odmładzające.

Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie? Chętnie pomożemy. Skontaktuj się z naszymi doradcami!
Nikt jeszcze nie dodał pytania dla Olejek kadzidłowy (Boswellia carteri).
Zadaj pytanie

Propozycje dla Ciebie

Ekstrakt CO2 kadzidłowy (Boswellia serrata)
17,90 zł 5 ml
Opcje: 5, 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Ekstrakt CO2 kadzidłowy (Boswellia carteri)
21,50 zł 5 ml
Opcje: 5, 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olej z nasion czerwonej maliny
7,90 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 50, 100 (ml)
Do koszyka
Hydrolat kadzidłowca
14,80 zł 100 ml
Opcje: 100, 500, 1000 (ml)
Do koszyka

Zamienniki produktu

Olejek kopru włoskiego (fenkułowy)
10,70 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek pieprzowy (Piper nigrum)
11,50 zł 5 ml
Opcje: 5, 10, 30 (ml)
Do koszyka
Olejek paczulowy (Paczuli)
14,90 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek mirrowy (Commiphora myrrha, Somalia)
Produkt niedostępny
Powiadom
Olejek kadzidłowy indyjski (Boswellia serrata)
Produkt niedostępny
Powiadom

Inni klienci kupili również

Enzym z dyni - peeling enzymatyczny
16,50 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Olej z nasion czerwonej maliny
7,90 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 50, 100 (ml)
Do koszyka
Olej z pestek winogron zimnotłoczony
14,50 zł 50 ml
Opcje: 50, 100, 500, 1000 (ml)
Do koszyka
Witamina E - Miks naturalnych tokoferoli T70
9,80 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100, 500 (ml)
Do koszyka