Olejek kadzidłowy indyjski (Boswellia serrata)

Olejek eteryczny kadzidłowy (Boswellia serrata) ECOSPA posiada drzewny, ciepły, żywiczny, korzenny, zapach.
Czytaj więcej
niedostępny
Produkt niedostępny Powiadom mnie o dostępności
Olejek eteryczny kadzidłowy (Boswellia serrata) ECOSPA posiada drzewny, ciepły, żywiczny, korzenny, zapach.
Czytaj więcej
100% naturalny 100% naturalny Jakość
0,1 - 1% 0,1 - 1% Zalecane stężenie
W tłuszczach W tłuszczach Rozpuszczalność
Max. 1% w produktach do twarzy|Składnik potencjanie drażniący| Max. 1% w produktach do twarzy|Składnik potencjanie drażniący|

Olejek kadzidłowy 100% naturalny

Olejek eteryczny kadzidłowy ECOSPA jest otrzymywany z mleczno-białej żywicy pnia kadzidłowca. Metoda, dzięki której jest otrzymywany pozwala na zachowanie w jego składzie wszelkich substancji mineralnych i witamin. Znany od czasów biblijnych, już przez Greków, Rzymian oraz Egipcjan. Posiada drzewny, ciepły, żywiczny, korzenny zapach. W kompozycjach zapachowych używany jako nuta bazowa.

Dozowanie

Zalecane 0,1 - 1%*
Krople/ml - 1 ml olejku kadzidłowca to ok. 24 kropli 

*Olejek posiada ograniczenie do maksymalnego stężenia 1% w kosmetykach do twarzy, 1% w dezodorantach i kosmetykach do oczu i ust wszystkich typów, do 5% w kosmetykach do mycia.

Jak stosować olejek kadzidłowy?

Wzbogać gotowy kosmetyk lub dodaj do kosmetyków DIY - Dodaj olejek kadzidłowy do gotowego kremu, oleju do twarzy lub ciała, płynu do mycia, szamponu, czy odżywki do włosów. Możesz użyć w mieszance z innymi olejkami eterycznymi. Dodaj 12 kropli na każde 100 ml kosmetyku (stężenie 0,5%).

Dodaj do kąpieli - Wymieszaj 5-10 kropli olejku (lub mieszanki olejków) w 1 łyżce ulubionego oleju bazowego i dodaj do kąpieli.

Wykonaj masaż z olejkiem - Dodaj 3 krople do 25 ml oleju bazowego (stężenie 0,5%) np. migdałowy, morelowy, jojoba lub kokosowy. Podgrzej mieszankę olejów i wykonaj relaksujący masaż ciała.

Użyj w kominku do aromaterapii - Miseczkę w kominku napełnij wodą i dodaj 5 - 10 kropli olejku kadzidłowego lub mieszanki olejków.

Olejek z kadzidłowca - właściwości kosmetyczne

Olejek posiada właściwości ściągające, przeciwzmarszczkowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, uspokajające. Stosowany głównie do skóry dojrzałej, odbudowuje nowy naskórek, ujędrnia i wzmacnia skórę.

Olejek kadzidłowy indyjski (Boswellia serrata)

Zastosowanie

Włosy
Włosy
  • Olejek kadzidłowy stosuje się go jako składnik kosmetyków do włosów. Stymuluje wzrost włosów, zapobiega wypadaniu i eliminuje łupież.
Ciało
Ciało
  • Stosuje się go jako składnik zapachowy posiadający udowodnione właściwości odstraszające owady (komary, muchy, pchły, kleszcze).
  • W nawilżaczach powietrza - działa kojąco i poprawia nastrój.
  • Jednocześnie w znaczący sposób podnosi koncentrację.
  • Może być stosowany jako składnik zapachowy i wspomagający podczas inhalacji (pomaga w leczeniu zapalenia oskrzeli i gardła, kaszlu i łagodzi podrażnienia błon śluzowych).
  • Jest składnikiem kosmetyków przeznaczonych dla skóry wymagającej ujędrnienia, dodatkowo opóźnia proces starzenia.

Uwagi i przeciwwskazania

  • Nie podrażnia, nie uczula. Jest dobrze tolerowany.
  • Nie zaleca się używania podczas ciąży.
  • Uznawany za bezpieczny i wyjątkowo przyjemny podczas użytkowania.
  • W składzie INCI olejku eterycznego zostały wyszczególnione naturalne składniki olejku które są potencjalnymi alergenami.
  • Posiada ograniczenia w stosowaniu według zaleceń IFRA, patrz Dozowanie.

Specyfikacja

Skład INCI Ingredients/INCI: Boswellia Serrata Oil, Limonene*, Linalol*, Citral*. * naturalny składnik olejku eterycznego uwzględniony w wykazie INCI zgodnie z 7 poprawką do Dyrektywny Kosmetycznej UE.
Kraj pochodzenia Nepal
Otrzymywanie destylacja z parą wodną
Zalecane stężenie 0,1 - 1%, Olejek posiada ograniczenie do maksymalnego stężenia 1% w kosmetykach do twarzy, 1% w dezodorantach i kosmetykach do oczu i ust wszystkich typów, do 5% w kosmetykach do mycia
Zapach drzewny, ciepły, żywiczny, korzenny zapach
Nuta bazowa
Harmonia zapachów geranium, drzewo sandałowe, grejpfrutowy, sosnowy, pomarańcza, mandarynka, bergamota, cytryna

Oceny i komentarze

9 opinii
Oceń produkt 5 9 opinii
5.0
9 ocen
4.0
3.0
2.0
1.0
5.0 Ewa, 2 lip 2018

Stosuje ten olejek w połączeniu z balsamem na biust i dekolt, po dwóch miesiącach stosowania skóra stała się wygładzona i elastyczna ja jestem na tak....A zapach mi nie przeszkadza.

5.0 Emanuela, 12 maj 2017

Przyjemny zapach, jednak niezbyt intensywny.

5.0 Marta, 9 mar 2016

bardzo intensywny, przez co wydajny, zapach przypomina olejek cedrowy z drzewem herbacianym, bardzo pomocny w inhalacjach przy przeziębieniach

5.0 Marlena, 29 wrz 2014

Olejku zaczęłam używać podczas wieczornych kąpieli ;) z racji tego, że biegam późnymi wieczorami to po takim wysiłku ciężko mi się zasypia, potrafię się przekręcać z boku na bok nawet i dwie godziny. Wystarczy, że do kąpieli dodam kilka kropel i zdecydowanie szybciej zasypiam a mój sen jest spokojniejszy. Zamierzam także wykorzystać olejek w kosmetykach do włosów aby zapobiec wypadaniu i przyspieszyc porost, ale efekty dopiero zobaczę za jakiś miesiąc lub dwa miesiące.

5.0 Julita, 29 wrz 2014

olejku dodawałam do oleju kokosowego i wcierałam w skalp głowy, już po kilku uzyciach świetnie sobie poradził z łupieżem. Dodawałam równiez kilka kropel go kąpieli i mimo nieprzyjemnego zapachu razem z żelem do kąpieli był prawie niewyczuwalny natomiast świetnie odprężał i relaksował :)

5.0 Ola Wawrzyniak, 29 wrz 2014

Na samym początku krótko o zapachu tego olejku: złożony, jednocześnie ciepły i rześki, w żadnym wypadku nie duszący i ciężki. Bardzo interesujący! Stosowałam go w kominku zapachowym podczas choroby - zapach unoszący się w pokoju skutecznie orzeźwia, poprawia samopoczucie. Następnym razem mam zamiar użyć go do inhalacji - zobaczymy jak poradzi sobie z tym problemem. Polecam!

5.0 ilona, 29 wrz 2014

Olejek który dostałam do testowania pozytywnie mnie zaskoczył. Zapach niespotykany idealny po ciężkim dniu bardzo uspokaja i wycisza.Idealny do kąpieli bardzo nawilża skórę nie pozostawiając jej tłustej.Dodatkowo odrobina olejku na kark mojego psa sprawiła,że pozbył sie pcheł.

5.0 angelina, 29 wrz 2014

świetny olejek do inhalacji podczas chorób b dobrze pomaga udrażniać górne drogi oddechowe, świetnie też się sprawdził na działce wlany do podgrzewacza przy odstraszaniu komarów i innych robali , do włosów aby stymulował wzrost jeszcze nie spr ale z pewnością i do tego się zabiorę :) dziękuje za możliwość przetestowania i naprawdę ekspresową dostawę

5.0 Marlena, 25 wrz 2014

Używałam olejku podczas kąpieli - zapach pozwalał się zrelaksować i dzięki temu łatwiej zasypiałam (a z racji tego, że wieczorami biegam to ten wysiłek sprawiał, że miałam klopoty z zasypianiem). Na pewno też użyję go w połączeniu z jakimś kosmetykiem do włosów, aby sprawdzić czy stymuluje porost włosów i zapobiega wypadaniu.

Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie? Chętnie pomożemy. Skontaktuj się z naszymi doradcami!

Pytania i odpowiedzi

1
Zadaj pytanie
Alicja, 16 maj 2018
Zupełnie nie wiem co o nim myśleć bo zapachem przypomina mi ...ogórki kiszone :/ ... czyżby się zepsuł ?
Odpowiedź ECOSPA:
Uprzejmie prosimy o napisanie zgłoszenia reklamacyjnego na info@ecospa.pl. Niestety nie podała Pani danych kontaktowych, dlatego nie możemy z Panią się skontaktować żeby ustalić przyczynę nieprzyjemnego zapachu olejku.

Propozycje dla Ciebie

Ekstrakt CO2 kadzidłowy (Boswellia serrata)
17,90 zł 5 ml
Opcje: 5, 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Ekstrakt CO2 kadzidłowy (Boswellia carteri)
21,50 zł 5 ml
Opcje: 5, 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Baza balsamowa EKOLOGICZNA
19,50 zł 200 g
Opcje: 200, 500, 1000 (g)
Do koszyka
Hydrolat kadzidłowca
Produkt niedostępny
Powiadom

Zamienniki produktu

Olejek mirrowy (Commiphora myrrha, Somalia)
Produkt niedostępny
Powiadom
Olejek kadzidłowy (Boswellia carteri)
Produkt niedostępny
Powiadom
Olejek jodłowy
9,90 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka

Inni klienci kupili również

Bioferment z aceroli
od 7,80 zł 5,85 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Olej z centelli
9,50 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Olej z awokado tłoczony na zimno
9,50 zł 50 ml
Opcje: 50, 100, 500, 1000 (ml)
Do koszyka
Olejek lawendowy Grosso ekologiczny
11,80 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka