Olejek mirrowy (Commiphora myrrha, Somalia)

Posiada ciepły, korzenny i bogaty zapach balsamiczny, nuta/ton średni. Ceniony szczególnie za swe działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, gojące, przeciwzapalne i regeneracyjne. Polecany jest dla skóry dojrzałej - wygładza zmarszczki, opóźnia procesy starzenia, działa regenerująco na suchą i podrażnioną skórę.
Czytaj więcej
niedostępny
Produkt niedostępny Powiadom mnie o dostępności
Posiada ciepły, korzenny i bogaty zapach balsamiczny, nuta/ton średni. Ceniony szczególnie za swe działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, gojące, przeciwzapalne i regeneracyjne. Polecany jest dla skóry dojrzałej - wygładza zmarszczki, opóźnia procesy starzenia, działa regenerująco na suchą i podrażnioną skórę.
Czytaj więcej
100% naturalny 100% naturalny Jakość
0,5 - 2% 0,5 - 2% Zalecane stężenie
W tłuszczach W tłuszczach Rozpuszczalność
Nie stosować w ciąży Nie stosować w ciąży

Olejek mirrowy 100% naturalny

Olejek mirrowy jest pozyskiwany metodą destylacji czerwono-brązowej żywicy z pnia drzewa. Posiada ciepły, korzenny i bogaty zapach balsamiczny, nuta/ton średni. Znany jest już od starożytności, gdzie był używany do perfumowania i celów leczniczych. Ceniony szczególnie za swe działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, gojące, przeciwzapalne i regeneracyjne. Szczególnie silnie działa przeciwgrzybiczo- jest bardzo często używany w kosmetykach wykazujących działanie przeciwgrzybicze. Polecany jako wsparcie dla osób powracających do zdrowia po przebytej chorobie, czy operacji.

Dozowanie

Zalecane 0,5 - 2% 
Krople/ml - 1 ml olejku mirrowego to ok. 24 kropli

Jak stosować olejek mirrowy?

Wzbogać gotowy kosmetyk lub dodaj do kosmetyków DIY - Dodaj olejek mirrowy do gotowego kremu, oleju do twarzy lub ciała, płynu do mycia, szamponu, czy odżywki do włosów. Możesz użyć w mieszance z innymi olejkami eterycznymi. Dodaj 12 kropli na każde 100 ml kosmetyku (stężenie 0,5%).

Dodaj do kąpieli - Wymieszaj 5-10 kropli olejku (lub mieszanki olejków) w 1 łyżce ulubionego oleju bazowego i dodaj do kąpieli.

Wykonaj masaż z olejkiem - Dodaj 6 kropli do 25 ml oleju bazowego (stężenie 1%) np. migdałowy, morelowy, jojoba lub kokosowy. Podgrzej mieszankę olejów i wykonaj relaksujący masaż ciała.

Użyj w kominku do aromaterapii - Miseczkę w kominku napełnij wodą i dodaj 5 - 10 kropli olejku mirrowego lub mieszanki olejków.

Olejek mirrowy - właściwości kosmetyczne

  • Najlepiej łączyć z olejkiem: kadzidłowym, Lawenda, Palmarosa, paczula, róża, drzewo sandałowe, z drzewa herbacianego. 
  • Powoduje, iż szybciej zanikają blizny i rozstępy, a także przyspiesza procesy regeneracyjne trudno gojących się ran.
  • Jest pomocny w walce z egzemą, działa łagodząco na popękaną i suchą skórę.
  • Jest przydatny w trakcie leczenia infekcji układu oddechowego - w tym celu należy użyć aromaterapii. Warto stosować olejek mirrowy w czasie leczenia kataru, kaszlu.
  • Działa antydepresyjne i uspokajająco, wprowadza w stan relaksu i wydłuża sen.

Zastosowanie

Włosy
Włosy
  • Często używany w pielęgnacji włosów, wzmacnia mieszki włosowe i ogranicza wypadanie.
Twarz
Twarz
  • Olejek mirrowy przyspiesza gojenie ran, działa przeciwzapalnie oraz antybakteryjnie. Polecany jest do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej z aktywnymi stanami zapalnymi.
  • Wzbogać swój krem kilkoma kroplami olejku mirrowego.
  • Połącz olejek mirrowy z olejem jojoba w przeciwtrądzikowej oliwce do twarzy.
Ciało
Ciało
  • Działa wspomagająco i pielęgnująco, szczególnie przydatny dla skóry dojrzałej, ponieważ wygładza zmarszczki, opóźnia procesy starzenia, działa regenerująco na suchą i podrażnioną skórę.
  • Do tego jest polecany do leczenia zmian skórnych, alergicznych wyprysków, egzemy, grzybicy, w trakcie leczenia trudno gojących się ran, czy odleżyn.
  • Bardzo często stosowany w pielęgnacji ciała, działa przyspieszająco na zanikanie blizn i rozstępów.
  • Dodatkowo zalecane jest stosowanie olejku mirrowego w higienie jamy ustnej, w zapaleniu dziąseł.

Uwagi i przeciwwskazania

  • Niewskazany dla kobiet w ciąży i podczas karmienia piersią.
  • Olejek ogólnie dobrze tolerowany, nie jest toksyczny i nie podrażnia skóry jeśli odpowiednio rozcieńczony.
  • Nie ma ograniczeń w stosowaniu według zaleceń IFRA.
  • Przechowywać szczelnie zamkniętej butelce z ciemnego szkła w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła, w miejscu niedostępnym dla dzieci.
  • Unikać kontaktu z oczami. Nie stosować doustnie i w postaci nierozcieńczonej bezpośrednio na skórę.

Specyfikacja

Skład INCI Ingredients/INCI: Commiphora Myrrha Oil.
Kraj pochodzenia Somalia
Otrzymywanie destylacja z parą wodną
Zalecane stężenie 0,5 - 2% 
Zapach ciepły, korzenny i bogaty zapach balsamiczny
Nuta środkowa (serca)
Harmonia zapachów kadzidłowiec, lawenda, goździk, drzewo sandałowe

Oceny i komentarze

4 opinie
Oceń produkt 4 4 opinie
5.0
3 oceny
4.0
3.0
2.0
1.0
1 ocena
5.0 Gość1, 5 cze 2018

To nie jest zapach mirry, a żywicy z polskich drzew, zapach bardziej przypomina ropę

5.0 Beata, 10 sty 2018

Niezwykły , intensywny , magiczny zapach.

5.0 Aleksandra, 14 lis 2016

Olejek jest rewelacyjny, długo czekałam i z utęsknieniem na jego kolejną dostawę. Olejek ma ciepły i intensywny zapach. Działa rewelacyjnie podczas chorób dróg oddechowych. Oba moje Szkraby o wiele szybciej wyszły z przeziębienia gdy dodałam kilka jego kropel wraz z olejkiem z drzewa herbacianego oraz olejkiem eukaliptusowym. Załodze Ecospa dziękuję za solidne zapakowanie i olejkow i błyskawiczną wysylke

1.0 Agnieszka , 9 kwi 2016

Olejek prawie w ogóle nie pachnie. Mirra powinna mieć intensywny aromat żywiczny, tutaj zapach jest ledwo wyczuwalny i nie przypomina mirry (a wiem, jak powinien pachnieć olejek mirrowy). Pierwszy olejek ecospa, który mnie tak zawiódł.

Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie? Chętnie pomożemy. Skontaktuj się z naszymi doradcami!
Nikt jeszcze nie dodał pytania dla Olejek mirrowy (Commiphora myrrha, Somalia).
Zadaj pytanie

Propozycje dla Ciebie

Olej z wiesiołka zimnotłoczony, nierafinowany
11,50 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Masło tucuma nierafinowane
Produkt niedostępny
Powiadom
Ekstrakt z zielonej herbaty EKOLOGICZNY
5,00 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Baza kremowa EKOLOGICZNA
15,50 zł 100 g
Opcje: 100, 225, 500, 1000 (g)
Do koszyka

Zamienniki produktu

Olejek kadzidłowy indyjski (Boswellia serrata)
Produkt niedostępny
Powiadom
Olejek kadzidłowy (Boswellia carteri)
Produkt niedostępny
Powiadom

Inni klienci kupili również

Bioferment z aceroli
od 7,80 zł 5,85 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Olej z awokado tłoczony na zimno
9,50 zł 50 ml
Opcje: 50, 100, 500, 1000 (ml)
Do koszyka
Hydrolat rumiankowy ekologiczny (z konserwantem)
Produkt niedostępny
Powiadom
Olejek lawendowy Grosso ekologiczny
11,80 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka