Olejek z werbeny (Thymus hiemalis, Hiszpania)

Olejek z werbeny posiada intensywny cytrynowy zapach. Jest niezwykle silnym afrodyzjakiem. Jest często używana jako składnik perfum. Perfumy zawierające olejek z werbeny posiadają niezwykle orzeźwiającą nutę cytrusów. Polecany do pielęgnacji skóry dojrzałej, wpływa na jej ujędrnienie i działa tonizująco.
Czytaj więcej
niedostępny
Produkt niedostępny Powiadom mnie o dostępności
Olejek z werbeny posiada intensywny cytrynowy zapach. Jest niezwykle silnym afrodyzjakiem. Jest często używana jako składnik perfum. Perfumy zawierające olejek z werbeny posiadają niezwykle orzeźwiającą nutę cytrusów. Polecany do pielęgnacji skóry dojrzałej, wpływa na jej ujędrnienie i działa tonizująco.
Czytaj więcej
100% naturalny 100% naturalny Jakość
0,5 - 2% 0,5 - 2% Zalecane stężenie
W tłuszczach W tłuszczach Rozpuszczalność
Nie stosować w ciąży Nie stosować w ciąży

Olejek werbenowy 100% naturalny

Olejek z werbeny jest otrzymywany z liści i kwiatów werbeny podczas przeprowadzania destylacji z parą wodną. Destylacja sprawia, iż zachowane są wszystkie substancje mineralne i witaminy. W swoim składzie olejek z werbeny zawiera przede wszystkim cytral (aż do 70%), limonen, nerol i geraniol. Olejek z werbeny posiada intensywny cytrynowy zapach. Jest niezwykle silnym afrodyzjakiem. Kiedyś sądzono, że dotknięcie drugiej osoby dłońmi, które są umyte w olejku z werbeny może wzbudzić miłość w drugiej osobie, a Grecy kwiaty werbeny umieszczali w winie.

Dozowanie

Zalecane 0,5 - 2% 
Krople/ml - 1 ml olejku z werbeny to ok. 28 kropli

Jak działa olejek werbenowy?

Wzbogać gotowy kosmetyk lub dodaj do kosmetyków DIY - Dodaj olejek z werbeny do gotowego kremu, oleju do twarzy lub ciała, płynu do mycia, szamponu, czy odżywki do włosów. Możesz użyć w mieszance z innymi olejkami eterycznymi. Dodaj 14 kropli na każde 100 ml kosmetyku (stężenie 0,5%).

Dodaj do kąpieli - Wymieszaj 5-10 kropli olejku (lub mieszanki olejków) w 1 łyżce ulubionego oleju bazowego i dodaj do kąpieli.

Wykonaj masaż z olejkiem - Dodaj 7 kropli do 25 ml oleju bazowego (stężenie 1%) np. migdałowy, morelowy, jojoba lub kokosowy. Podgrzej mieszankę olejów i wykonaj relaksujący masaż ciała.

Użyj w kominku do aromaterapii - Miseczkę w kominku napełnij wodą i dodaj 5 - 10 kropli olejku z werbeny lub mieszanki olejków.

Olejek z werbeny - właściwości kosmetyczne

  • Olejek z werbeny wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, tonizujące, rozkurczowe i przeciwwirusowe. Składniki, które zawiera ten olejek wpływają na ograniczenie rozmnażania wirusów grupy, drożdżaków i bakterii.
  • Stosowany w pielęgnacji ujędrnia, odmładza i tonizuje skórę, a także ogranicza nadmierne pocenie się.
  • Jest pomocny w leczeniu bezsenności, wpływa relaksująco na układ nerwowy, wycisza wszelkie napięcia emocjonalne, a dzięki właściwościom rozkurczowym, pomocny przy bolesnych miesiączkach. Działa łagodzący na migreny i mdłości.
  • Polecany do masażu przed intensywnym wysiłkiem fizycznym, szczególnie jeśli występują bóle mięśni czy stłuczenia.

Zastosowanie

Włosy
Włosy
  • Olejek werbenowy poprawia kondycję oraz wygląd włosów niskoporowatych. Unosi je i nadaje im lekkości, ułatwia ich układanie.
  • Dodaj kilka kropli olejku z werbeny do swojej odżywki lub maski do włosów.
Twarz
Twarz
  • Olejek z werbeny działa tonizująco. Polecany jest do pielęgnacji cery dojrzałej, poprawia jej jędrność.
  • Wzbogać swój krem kilkoma kroplami olejku z werbeny.
  • Połącz olejek z werbeny z olejem różanym w aromatycznej oliwce do twarzy.
Ciało
Ciało
  • Olejek werbenowy jest często używany jako składnik naturalnych perfum. Perfumy zawierające olejek z werbeny posiadają niezwykle orzeźwiającą nutę cytrusów.
  • Polecany do pielęgnacji skóry dojrzałej, wpływa na jej ujędrnienie i działa tonizująco.
  • Do łagodzenia bólu mięśni przed i po wysiłku, a także do masaży sportowych, regenerujących i ujędrniających.
  • Zalecany w leczeniu wspomagającym w migrenie, nerwobólach, bezsenności, grypie, przeziębieniu.
  • Jest też często użytkowana jako płukanka podczas zapalenia błony śluzowej jamy ustnej.

Uwagi i przeciwwskazania

  • Nie zaleca się stosowania tego olejku przez kobiety w ciąży (przynajmniej w pierwszych 3 miesiącach ciąży).
  • Nie ma ograniczeń w stosowaniu według zaleceń IFRA.
  • Przechowywać szczelnie zamkniętej butelce z ciemnego szkła w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła, w miejscu niedostępnym dla dzieci.
  • Unikać kontaktu z oczami. Nie stosować doustnie i w postaci nierozcieńczonej bezpośrednio na skórę.

Specyfikacja

Skład INCI Ingredients/INCI: Lippia Citriodora Leaf Oil, Citral*, Geraniol*, Limonene*, Citronellol*, Linalool*, Eugenol*. * naturalny składnik olejku eterycznego uwzględniony w wykazie INCI zgodnie z 7 poprawką do Dyrektywny Kosmetycznej UE.
Kraj pochodzenia Hiszpania
Otrzymywanie destylacja z parą wodną
Zalecane stężenie 0,5 - 2% 
Zapach intensywny cytrynowy zapach
Nuta górna (głowy)
Harmonia zapachów zapachy cytrusowe, drzewo herbaciane, lawenda, cynamon, rozmaryn, cedr, eukaliptus

Oceny i komentarze

3 opinie
Oceń produkt 5 3 opinie
5.0
3 oceny
4.0
3.0
2.0
1.0
5.0 Anita, 12 lut 2017

Pachnie cudownie, bardzo intensywnie. Dodaję dwie krople do kremu do twarzy i po nałożeniu przez jakiś czas zapach się utrzymuje. Polecam:)

5.0 Agnieszka, 25 lip 2016

Piękny zapach. Dodałam go do mieszanki olejów. Zauważyłam, że w miejscach gdzie swędziała skóra po posmarowaniu odczułam znaczną ulgę. Zwlaszcza po depilacji. Polecam!

5.0 Marzena, 4 wrz 2015

Zapach, który działa na mnie mocno energetyzująco i ożywczo, dlatego stosuję go jako dodatek do serum dwufazowego (nie podrażnia mojej wrażliwej cery), czy do balsamów do ciała. Dobrze nastraja, podobnie jak zapachy cytrusowe, w kąpieli fajnie komponuje się z lawendą.

Oceń produkt
Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie? Chętnie pomożemy. Skontaktuj się z naszymi doradcami!
Nikt jeszcze nie dodał pytania dla Olejek z werbeny (Thymus hiemalis, Hiszpania).
Zadaj pytanie

Propozycje dla Ciebie

Hydrolat z werbeny ekologiczny
12,50 zł 100 ml
Opcje: 100, 500, 1000 (ml)
Do koszyka
Ekstrakt z jabłka EKOLOGICZNY
4,70 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Witamina C - Kwas askorbinowy USP
8,50 zł 50 g
Opcje: 50, 100, 250, 500 (g)
Do koszyka

Zamienniki produktu

Olejek z nasion marchwi
12,30 zł 5 ml
Opcje: 5, 10, 30 (ml)
Do koszyka
Olejek palmaroza
12,80 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka

Inni klienci kupili również

Bioferment z aceroli
od 7,80 zł 5,85 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Olej z awokado tłoczony na zimno
9,50 zł 50 ml
Opcje: 50, 100, 500, 1000 (ml)
Do koszyka
Olejek geraniowy Egipt
12,90 zł 5 ml
Opcje: 5, 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek lawendowy Grosso ekologiczny
11,80 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka