Olejek cynamonowy z kory

Olejek cynamonowy z kory to jeden z najsilniejszych antyseptyków. Ma właściwości rozgrzewające, ściągające i jest używany do preparatów na kurzajki. Wykazuje działanie rozgrzewające, ściągające, łagodzi stany zapalne, a także niszczy grzyby i wirusy.
Czytaj więcej
Dostępny w magazynie - wysyłka 1 - 2 dni
10 ml 10,50 zł
30 ml 25,20 zł
  • Koszt wysyłki krajowej to 9,90 zł Poczta Polska, 11,90 zł Paczkomaty InPost, 13,90 zł Kurier DPD.
  • Wysyłka za pobraniem dodatkowo płatna 5 zł.
  • Zamówienia powyżej 199 zł wysyłamy gratis za pośrednictwem Poczty Polskiej lub Paczkomatów InPost.
Darmowa dostawa od 199 zł
  • W koszyku wybierz 1 próbkę do zakupów powyżej 99 zł lub 3 próbki do zakupów powyżej 149 zł.
  • Dostępne próbki produktów zmieniają się okresowo.
Próbki do zakupów
Olejek cynamonowy z kory to jeden z najsilniejszych antyseptyków. Ma właściwości rozgrzewające, ściągające i jest używany do preparatów na kurzajki. Wykazuje działanie rozgrzewające, ściągające, łagodzi stany zapalne, a także niszczy grzyby i wirusy.
Czytaj więcej
100% naturalny 100% naturalny Jakość
do 0,07% do 0,07% Zalecane stężenie
W tłuszczach W tłuszczach Rozpuszczalność
Maksymalne dozowanie 0,07%
Składnik potencjalnie drażniący Maksymalne dozowanie 0,07%
Składnik potencjalnie drażniący

Olejek cynamonowy z kory 100% naturalny

Cynamonowiec cejloński to drzewo, które sięga do 10 metrów wysokości. Jest otrzymywany z szarobrązowej kory w procesie destylacji z parą wodną. Drzewa cynamonowe rosnące na Cejlonie posiadają unikatowe warunki wzrostu, przez co olejek otrzymywany z nich jest uważany za niezwykle wysokiej jakości. Kora cynamonowca jako przyprawa korzenna przyspiesza przyswajanie pokarmów, działa pobudzająco na apetyt, wiatropędnie, poprawia przyswajanie pokarmów, łagodnie pobudza apetyt oraz łagodzi nudności i wzdęcia. Olejek cynamonowy z kory to jeden z najsilniejszych antyseptyków.

Dozowanie

Zalecane do 0,07%*
Krople/ml - 1 ml olejku cynamonowego to ok. 19 kropli 

*Używać tylko w bardzo niskich stężeniach, do 0,07%. Olejek posiada ograniczenie do maksymalnego stężenia 0,07% w kosmetykach, do 0,03% w dezodorantach. Nie stosować w okolicach oczu, ust.

Jak stosować olejek cynamonowy?

Dodaj olejek eteryczny do gotowego kremu, oleju do ciała, płynu do mycia, szamponu, czy odżywki do włosów. Możesz użyć w mieszance z innymi olejkami eterycznymi. Dodaj 1-2 kropli na każde 100 ml kosmetyku (stężenie 0,07%).

Olejek cynamonowy - właściwości kosmetyczne

  • Dobrze komponuje się z olejkami: cyprysowym, jaśminowym, neroli, jałowcowym, rozmarynowym i grejpfrutowym.
  • Ma właściwości rozgrzewające, ściągające i jest używany do preparatów na kurzajki. Jego właściwości powodują, że jest szeroko stosowany w kosmetyce.
  • Wykazuje działanie rozgrzewające, ściągające, łagodzi stany zapalne, a także niszczy grzyby i wirusy. Wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe.
  • Działa w infekcjach górnych dróg oddechowych, grypie, przeziębieniu, działa pobudzająco przy senności.

Zastosowanie

Włosy
Włosy
  • Olejek cynamonowy z kory przyspiesza krążenie krwi, dzięki czemu skóra głowy jest lepiej ukrwiona, dotleniona,a cebulki włosa są lepiej zaopatrzone w składniki odżywcze. Olejek cynamonowy z kory stymuluje włosy do wzrostu, nadaje im ładny połysk oraz piękny korzenny zapach.
  • Wzbogać swój szampon olejkiem cynamonowym.
  • Połącz olejek cynamonowy z kory z olejem jojoba we wcierce przyspieszającej porost włosów.
Ciało
Ciało
  • Olejek cynamonowy z kory pozytywnie wpływa na cyrkulację krwi i limfy w organizmie, dzięki czemu polecany jest do masaży i oliwek antycellulitowych.
  • Olejek jest stosowany w kąpielach aromatyzujących, perfumeryjnych i odświeżających.
  • W kompozycjach perfumeryjnych warto połączyć go z goździkiem i różą.
  • Podczas masaży zmniejsza dolegliwości związane z reumatyzmem.
  • Dodatkowo udowodniono, iż działa odstraszająco na komary.

Uwagi i przeciwwskazania

  • Ze względu na intensywne działanie zaleca się ograniczenie zawartości olejku cynamonowego do 0,07%.
  • Nie stosować w okolicach oczu, ust.
  • Nie należy używać więcej niż 2 kropli podczas jednego zabiegu.
  • W pozostałych preparatach (np. odświeżacz powietrza) może to być 5%.
  • Osobom z wrażliwą skórą zaleca się przeprowadzić test weryfikujący, czy olejek cynamonowy z kory nie powoduje podrażnienia.
  • W składzie INCI olejku eterycznego zostały wyszczególnione naturalne składniki olejku które są potencjalnymi alergenami.
  • Przechowywać szczelnie zamkniętej butelce z ciemnego szkła w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła, w miejscu niedostępnym dla dzieci.
  • Unikać kontaktu z oczami. Nie stosować doustnie i w postaci nierozcieńczonej bezpośrednio na skórę.

Specyfikacja

Skład INCI

Ingredients/INCI: Cinnamomum Zeylanicum Bark Oil, Limonene*, Cinnamal*, Eugenol*, Linalool*, Benzyl Benzoate*.

* naturalny składnik olejku eterycznego uwzględniony w wykazie INCI zgodnie z 7 poprawką do Dyrektywny Kosmetycznej UE.

Kraj pochodzenia Indonezja
Otrzymywanie destylacja z parą wodną
Zalecane stężenie do 0,07%
Zapach korzenny
Nuta środkowa
Harmonia zapachów cyprys, jaśmin, jałowiec, rozmaryn i grejpfrut

Oceny i komentarze

3 opinie
Oceń produkt 5 3 opinie
5.0
3 oceny
4.0
3.0
2.0
1.0
5.0 Olga, 8 lip 2020

Wspaniały zapach. Dodaję do maseczek do włosów.

5.0 Anna, 8 lut 2017

Olejek pachnie po prostu obłędnie i przepysznie:) ale uwaga, trzeba go bardzo rozcieńczać - w za dużym stężeniu podrażnia skórę (o czym niestety się przekonałam dodając 4 krople do niewielkiej ilości olejku migdałowego..)

5.0 goa, 17 sty 2016

Pięknie pachnie.Doskonale komponuje się z olejkiem goździkowym.Dodaję do kąpieli z solą z morza martwego

Oceń produkt
Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie? Chętnie pomożemy. Skontaktuj się z naszymi doradcami!
Nikt jeszcze nie dodał pytania dla Olejek cynamonowy z kory.
Zadaj pytanie

Propozycje dla Ciebie

Ekstrakt z kawy EKOLOGICZNY
5,50 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Witamina E - Miks naturalnych tokoferoli T70
9,80 zł 10 ml
Opcje: 10, 30 (ml)
Do koszyka
Glinka zielona Illite
9,80 zł 100 g
Opcje: 100, 200, 500 (g)
Do koszyka

Zamienniki produktu

Olejek bergamotowy (FCF, bez bergaptenu)
10,90 zł 10 ml
Opcje: 10, 30 (ml)
Do koszyka
Olejek waniliowy (ekstrakt Vanilia planifolia) ekologiczny
27,90 zł 5 ml
Opcje: 5, 10, 30 (ml)
Do koszyka
Olejek petitgrain (z liści drzewa pomarańczowego)
10,50 zł 10 ml
Opcje: 10, 30 (ml)
Do koszyka
Olejek Ylang Ylang (Complete) EKOLOGICZNY
16,50 zł 5 ml
Opcje: 5, 10 (ml)
Do koszyka
Olejek cynamonowy z liści
9,50 zł 10 ml
Opcje: 10, 30 (ml)
Do koszyka
Olejek cedrowy Virginia
8,90 zł 10 ml
Opcje: 10, 30 (ml)
Do koszyka

Inni klienci kupili również

Olej lniany tłoczony na zimno
od 4,90 zł 4,41 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100 (ml)
Do koszyka
Słoik szklany 15 ml z czarną zakrętką
2,50 zł 1 szt.
Opcje: 1, 10, 110 (szt.)
Do koszyka
Olejek pomarańczowy
7,50 zł 10 ml
Opcje: 10, 30 (ml)
Do koszyka
Olejek grejpfrutowy (różowy)
9,90 zł 10 ml
Opcje: 10, 30 (ml)
Do koszyka